MojAndroid
(x) hirdetés

A legutóbbi Hírhétfőben már megírta Kobak is, hogy felkerült a Carbon a Play Store-ba. Én most ezt az alkalmazást szeretném bemutatni az “Android mentés” sorozatomban.

Valószínűleg nem ismeretlen Koushik Dutta neve azok számára, akik a telefonjukra megpróbáltak már telepíteni főzött romot, vagy csak telepítették a ROM Manager alkalmazást, hogy kényelmesebben kezeljék a Custom Recoveryt. Nos ez az úriember állt neki, hogy az Android fejlesztői helyett egy olyan mentési módot készítsen a felhasználóknak, amihez nem szükséges a telefont “rootolni”, vagy más módon beavatkozni a gyári dolgokba. És a jó hír, hogy valóban sikerült neki!

A programja segítségével minden Android felhasználó elmentheti (és helyreállítja) a telepített alkalmazásait és azok adatait, és ehhez valóban nem kell a telefonunkat “rootolni”. Sőt az alkalmazás ennél még többet is nyújt! Azoknak is megváltást hozhat, akik több androidos eszközzel is rendelkeznek, és megpróbálták már valaha, hogy az eszközökre telepített alkalmazásokat szinkronban tartsák (ami az egyik gépen telepítve van, legyen telepítve a többin is).
Az ingyenes verzióban a telefonra tudjuk elmenteni az adatainkat, de a fizetős (premium) változatban a mentést kérhetjük valamelyik felhő szolgáltatóhoz (Dropbox, Box, Google Drive), illetve wifi kapcsolaton keresztül PC-re is átmenthetjük az adatainkat. Ezen kívül lehetőségünk van arra is, hogy automatikus mentést állítsunk be a programban.
Ha nincs a telefonunk rootolva, akkor szükség lesz egy PC-re is a program telepítéséhez, ami letölthető a Carbon oldaláról, Windows, Mac és Linux operációs rendszerre egyaránt.

A Carbon telepítésének lépései:
1. A Carbon telepítése az Androidos eszközön. (Ha rootolva van az eszköz, akkor ezzel készen is vagyunk)
2. Ha nincs “rootolva” az eszköz, akkor telepíteni kell a PC programot. (természetesen az eszköz drivereit előtte telepíteni kell, ha még nem lenne)
3. Kösd össze USB kábelen a telefont a számítógéppel. (Akinek újabb Androidja van, annak a “PTP” módot kell kiválasztania)
4. Ha minden jól ment, akkor az élő kapcsolat esetén azonnal aktiválja a PC-s program a telefonban a mentés lehetőségét. És ez után már kihúzhatjuk az USB kábelt, és használhatjuk is a telefonon a programot.

Az ingyenes verzióban elérhető funkciók:
Mentés és visszaállítás az SD kártyára
Mentés és visszaállítás a PC-re

A fizetős alkalmazásban elérhető funkciók:
Reklámmentesség
Automatikus mentések beállítása
Android eszközök közötti szinkronizálás
Mentés és visszaállítás a felhőn keresztül
* Dropbox
* Box
* Google Drive

És végül a rossz hírek:
– Akinek Motorola készüléke van, annak sajnos nem telepíthető a Playen keresztül a program, mert Koushik szerint van bennük egy bug, ami megakadályozza a mentést. Aki ennek ellenére ki akarja próbálni, az a Playen megtalálja a linket, ahonnan letöltheti az apk fájlt.

– min. 4.0-ás Android kell hozzá – gidano (kösz a pontosítást)

2013.02.07.

+