Android mentés root nélkül

A telefon adatainak mentése egy elég neuralgikus pont a telefon használóinak körében. Sajnos a legtöbb Androidos mentőeszköz igényli, hogy a telefon rootolva legyen, továbbá legtöbbször a telefonon fut, és az SD kártyára készíti el a mentést. Nagyon sokan csak azért rootolják a telefonjukat, hogy tudjanak róla egy mentést készíteni. A Simple ADB Backup különbözik ezektől, és azoknak kínál alternatívát, akik nem akarják egy mentés miatt a telefonjukat babrálni. Ezen kívül ez az alkalmazás a PC-ről fut, és oda is készíti el a mentést, ezen kívül nincs szükség a telefon rootolására. A program lényegében csak egy előtét program a 4.0-s Androiddal megjelent ADB backup funkciójának, annyi előnye van, hogy nem kell megjegyeznünk az ADB parancssori kapcsolóit, hanem egy egyszerű felületen tudjuk kiválasztani a mentés típusát. Ebből következően a program működéséhez feltétel, hogy a telefonon legalább 4.0-s Android verzió fusson.

A Simple ADB Backup használatához be kell kapcsolni a telefonon az USB hibakeresés módot (Beállítások > Fejlesztői lehetőségek > USB hibakeresés / Settings > Developer options > USB debugging), és a számítógépen be kell állítani az ADB eszközöket, vagy a telefon drivereit. A program indításához ezzel minden előkészületet megtettünk, már csak el kell indítani a programot (Windows és Linux rendszerhez készült) és ki kell választanunk a mentés típusát. Lehetőség van lementeni a teljes készüléket, csak az alkalmazásokat, minden adatot a rendszer adatokkal együtt, vagy nélkülük, vagy akár csak egy alkalmazást. Természetesen az alkalmazásban lehetőség van az elmentett adatok telefonra történő helyreállítására is.

A mentés megkezdése előtt a telefonon meg fog jelenni egy jelszó megadó ablak, ahol a jelszó megadásával kell jóvá hagynunk a mentést (helyreállításkor szükség lesz erre a jelszóra). És ennyi az egész, amit az alkalmazásról tudni kell, mert innentől már végzi a dolgát nekünk már csak hátra kell dőlni és türelmesen kivárni, amíg befejezi a program a mentést.

Egy jótanács: Ha nincs a telefonunk rootlolva, akkor a rendszeralkalmazsok nélküli mentést javasolt választani, mivel root hiányában a /system partíció elérése elég bizonytalan lehet az ADB számára.

A Simple ADB Backup program az XDA fórumában található meg, onnan lehet letölteni, és ott lehet követni a további fejlesztést: [link].

Tagek: 

rumcajsz képe

Horváth Zsolt, alias rumcájsz: térképészként (egész pontosan térinformatikusként) robotolok a gyárban. Otthon négy gyerek vár. Szabadidőmben: jiu-do mester - bringás - hobbifutó - kéktúrázó - instagrammer - "total war" fan vagyok. Ezen kívül támogatom a szabad szoftvereket és használom is őket.
Nem tartom magam Android szakértőnek, de már elég régóta (2010) használom ezt a rendszert, és elég sok mindent megtapasztaltam már vele. Androidos eszköz-történet: T-Mobile Pulse » Motorola Defy » Motorola Atrix » Google Nexus 4 » Oneplus One

rumcajsz írásai Iratkozz fel rumcajsz írásaira!

Hozzászólások

Sziasztok! Nekem nem működik

Sziasztok! Nekem nem működik rendesen. Ha kiválasztom pl az elsőt a listából, csinál egy több, mint 800MB-os backup.ab file-t. Viszont, ha "Backup a single app" menüt választom, a parancssori ablakból hiába írom be a kívánt alkalmazást, nem lesz belőle backup, pedig azt írja, h kész. De sehol semmi... Tab 2 7", driverei fent vannak, ODIN-t használom... :) Ötlet?

Te miként írod be a kívánt

Te miként írod be a kívánt nevet a parancssori listából? "Package:com.blabla.blabla" vagy csak a "com.blabla.blabla" formában? Bár mindkettőt próbáltam, de semmi. A kb 850MB szerintem reális, mert alig van plusz app a tabon (most húztam rá a 4.1.1-et), és mivel nem menti a rendszer appokat, így szerintem korrekt méret. Vagy nem :)