MojAndroid
(x) hirdetés

A box ingyen 50 giga bejegyzés kapcsán felmerült bennem, hogy írok kicsit bővebben arról, hogy melyik online tárhelyet mire használom. Mivel a box.net kicsit más a többi tárhellyel ellentétben, s sokan csalódottak voltatok, hogy nincs ilyen-olyan kliens program, stb.

Akkor nézzük sorra a szereplőket!

box

A box egy nagyon fura felület. Fura olyan szempontból, hogy itt a közösségi tárhely, a közösségi információ megosztás van előtérbe helyezve, s nem a backup, online tárhely. Emiatt nincs is kliens program “asztali operációs rendszerekre”. Macre van egy remek kliens alkalmazás, aminek segítségével fel lehet dobálni a dolgainkat. Pl. screenshotokat tudunk egyből fellőni a felhőbe.
Remek kliens program van viszont, ami nem csak telefonon, de tableten is szépen muzsikál: Irány a Market.

Mire használom? Nálam az ideális fájlmegosztó nagyobb fájlok esetén. Pl. ovodai karácsonyi műsor képeit ide teszem fel nagyban, s célzottan a megfelelő emberekkel osztom meg. Vagy konkrét fájlokat osztunk meg a GeoGebra közösségen belül, s mivel nincs asztali szinkronizálás, nem kell mindenkinek a gépén is ott lenni annak a 3-5, vagy több gigányi anyagnak. És itt most látható, hogy nem feltétlen borzasztó, ha nincs asztali sync.

Dropbox

A dropbox az ingyen online tárhelyek nagymamája. Majd’ mindenki ismeri, s használja is. Kliens alkalmazás van minden platformra, s remekül működik mindennel együtt. Elterjedtségéből adódik, hogy rengeteg alkalmazás képes Dropbox tárhelyünkre menteni, ilyen pl. az általam rendszeresen használt Titanium Backup

Mire használom? Sokáig ide mentettem dolgaimat, aztán leszoktam róla a SpiderOak miatt. Persze továbbra is használom, csak teljesen másképpen. Ide nem a fontos dolgaimat szinkronizálom, hanem a sok megosztott dokumentumot, pl. közös munkamappák vannak itt. Illetve olyan gyorsan haza vagy a suliba beküldendő dolgozatok, egyebek, amik hirtelen kellenek valahol.

A mobil appok remekek, szeretem a pin kód megadási lehetőséget az Android alkalmazásban. Az új Android app remek mind Honeycomb, mind Ice Cream Sandwich rendszereken.

Google felhő

Itt nem egy szolgáltatásról beszélünk. A Calendar, Docs, Mail, Picasa, Plus, stb. mindegyik más adatot tárol.

Mire használom? A leveleim itt laknak, a naptáram itt talált otthonra, s ide szinkronizálom a telefonkönyvemet is. A dokumentumaim egy része Google doksi, de még mindig jobban szeretem az offline szerkesztőket. A mobil képeim ide (is, lásd később) töltődnek a Google Plus app segítségével.
A Google Music tárolja az összes zenémet, s onnan szinkronizálom a telefonomra. Itt nem linkelem egyesével a Google alkalmazásokat, itt van minden egy csokorban: Irány a Market!

Minus

A Min.us is egy fura jószág a csapatban. Viszonylag kései születésű szolgáltatás, ám az ebből fakadó hátrányokat igyekszik sok extrával lefaragni. Multiplatform, s ajánlásokkal itt is 50 gigára lehet feltornászni az induló 2 gigát. Minden ismerősért 1 gigát kap mindkét fél.

Android appja is remekül üzemel.

Mire használom? Leginkább megosztásra. A boxhoz hasonlóan fájlmegosztásra, itt a kettő még egymás riválisa nálam. Sokszor a Minus egyszerűbb, a box viszont bejáratottabb. :) Talán úgy különböztetem meg a kettőt, hogy a boxra hosszan tárolt egymással megosztott, közösen szerkesztett dolgok kerülnek, ide inkább a töltsd le, feldobtam minusra cuccok.

SpiderOak

A nagy kedvenc online backup tárhelyem. A SpiderOak két dologban jobb a Dropboxnál, ez pedig a biztonság, illetve az elérhető 50GB ingyenes tárhely.

Mire használom? Leginkább a dokumentumaimat tartom itt (is) biztonságban. Van Android app is, de sajnos elég butus még.

SugarSync

A SugarSync amolyan harmadik. Jó is, meg nem is. 5 GB induló kerettel kezdhet mindenki, amely elméletileg végtelenségig bővíthető. Multiplatform, jó az Android kliensben az automatikus kép feltöltés, de sajnos nekem többször volt vele anno gondom. Kezdetektől regisztrálva vagyok, de sose használtam igazán.

Mire használom? Jelenleg semmire, de sose lehet tudni… :)

UbuntuOne

Ubuntu linuxokon ott van, s remekül integrálta a Canonical a rendszerbe. Androidon elérhető hozzá kliens alkalmazás. 2 giga tárhely jár hozzá. Tudomásom szerint csak pénzért bővíthető. Kattints, s lesz +500MB tárhelyed. Van Ubuntu One Music zene szinkronizáló is, de azt hiszem erre nem tudunk jobbat találni a Google Musicnál.

Mire használom? Telefonon (Android) ide töltöm fel automatikusan a képeimet. A kliens app ezt tudja, s ezt jól csinálja.

Többiek

És persze nem ejtettem szót a nem annyira online tárhely, illetve a specifikus online tárhelyekről. Ilyen a Flickr, YouTube, Indafotó, stb. Ezeket is rendszeresen használom, s szeretem, de ezek eléggé ismertek, s teljesen specifikusak, így kihagytam őket a felsorolásból.

Extra tárhelyet kaptok Ti is, s én is, ha az alábbi linkeken regisztráltok a fenti tárhelyekre:

Mit hagytam ki? :) Ti mit, mire használtok?

A cikk eredetije itt olvasható.

(x) hirdetés
2011.12.29.

+