MojAndroid
(x) hirdetés

Újabb jelenethez érkezett a todo appok Szent Gráljának keresése, melyben Artúr király és a Kerekasztal Lovagjai végre szeretnék szerteágazó életüket szervezett (-ebb) mederbe terelni. Az előző részekben Sir Galahad, az érintetlen rálelt Remember the Milk várára, Sir Robin majdnem megküzdött az ádáz Astrid tyúkkal, Sir Bedevir (elbírja ez, elbírja) a Springpad segítségével üldözte a boszorkányságot, míg végül Tim, a varázsló megmutatta, hogy kell lightweight GTD setupot építeni Catch.com alapokra. Nos, Tim, a varázsló érdekes kísérlete nem hozta azt a látványosan jól működő, lightweight eredményt, amit vártam tőle, így most újabb Sir Lancelot, a bátor segítségével hagyjuk, ohgy elragadjon minket a frazeológia, és újabb körbe vágunk… Ötödik jelenet.

A legutóbbi állapothoz képest annyi változott, hogy immár csak 1 Google accountot használok a telefonomon, egyesítettem az Apps for Domains és a GMail accountomat. (Meglepő módon az utóbbi javára, de ez egy másik sztori.) Innentől pedig rendelkezésre áll, sőt: kézenfekvő (“Isteni ötlet, Uram!”) a Google Tasks használata.

A Google Tasks-ot sokat szidtam, mert fapad, és ezen a véleményen most se módosítok. A fapad miatt általában az alkalmazások készítői is ráépítenek ezt-azt a Google vázra, hogy mégis legyen valami értelme az egésznek. Így aztán Google Tasks app és Google Tasks app között óriási különbségek lehetnek!

Ha a Marketen Google Tasks-ra keresel, jópár app ugrik elő, ezek közül tesztelgettem pár napig egy csokrot. Végül aztán a TinjaSoft-féle Google Tasks Organizer jött ki győztesen a pakkból (amiben megfordult a GTasks, a Taskos, sőt, az örök listaelem Astrid is, ami mindent tud, csak semmit sem elég jól), ami korántsem jelenti azt, hogy tökéletes, lássuk csak:
Jó:

  • Taskoknénti sync, nem kell mindig a teljes lista syncelésével bénázni.
  • Szépen kezeli a Google Tasks behúzás fícsörét (aka. subtask)
  • Szépen kezeli a Google Tasks másik fícsörét is, a különböző listákat (a Google Tasks-nak több fícsöre nincs)
  • Saját hatáskörben (kapcsos zárójelek közötti vezérlőinfóval) megvalósítja a task emlékeztető és ismétlődés (repeat) funkciókat, amik a jelek szerint a Google Tasks mérnökeinek már kvantumfizikának bizonyultak. (Azzal a feltevéssel persze, hogy a Google Tasks fejlesztői pl. könyvtár szakosok.)
  • Ha akarod, a határidős taskokat Google Calendarba is felpusholja
  • Van neki jó kis (nagy) konfigurálható widgetje
  • Összességében gyors és jól használható app, sok opcióval

Rossz:

  • Ronda, mint a bűn (a widget talán még annál is rondább), és egyáltalán nem veszi figyelembe az Androidos ui ajánlásokat
  • Nincs benne locale támogatás (vagyis helyhez kötött riasztás)

Összességében tehát kis megszokással (mert ugye szokatlan az ui) egészen hatékonyan lehet Google Tasks todo listát adminisztrálni a Google Tasks Organizerrel, de nem mondom, hogy abbahagytam a keresést, mert van még följebb.

A Google Tasks Organizer természetesen letölthető az Android Marketről. Van neki reklámcsíkos Lite változata, de a háborítatlan élmény szerintem megér (most épp) 659 Forintot a Pro verzió.

2011.11.08.

+