MojAndroid
(x) hirdetés

Gyakorlatilag amióta kijött, használom a Google Reader hivatalos Android kliensét. A release-kor azon frissiben írtam róla gyorstesztet, és bár nem voltam elhasalva tőle, egy rakás kis hibát javítottak – így már jól használható lett, de összképben olyan maradt, mint maga a webes Google Reader: kicsit mérnökösen szögletes, faék egyszerűségű; azoknak, akik ennél szebbet akartak, maradt az olyan bloatware, mint a Pulse News.

És akkor megismertem a JustReader-t, és pont kapóra jött az egy hetes nyaralás – hol máshol lehet hatékonyan RSS olvasót tesztelni?

A cikk végén meglepetés!

A JustReader egy hírolvasó alkalmazás, röviden: RSS olvasó, ám pár dolog kiemeli a mezőnyből. Menjünk gyorsan végig a feature listán, bár attól tartok minden funkciót még én sem próbáltam végig ezidáig:

  • Természetesen a Google accountodhoz (akár többhöz is) tartozó RSS feed listát kezeli teljeskörűen – vagyis nem csak a feedlistát nyalja le, hanem szinkronizálja a státuszokat: read, shared, starred, stb.
  • Gyönyörű felülete van, változtatható színvilággal (az alap sötét helyett nekem inkább a “light” theme jött be).
  • Honeycombra optimalizált felülettel is rendelkezik, ráadásul tableten szuper kis 3×3-as widget is rendelkezésre áll.
  • Teljeskörű magyarítás tartozik hozzá.
  • Rendelkezik offline móddal, ami ráadásul Pro verzióban nagyon széleskörűen, feedenként konfigolható is. A cikkek teljesen, pl. Instapaper segítségével offline-osíthatók, de pl. megszabhatod, hogy képeket csak WiFi-n töltsön le.
  • És számomra a lényeg: letisztult, és nagyon intuitív felület.

Ez az utolsó pont az, ami a száraz listából a legsemmitmondóbb, pedig igazából az alkalmazás sava-borsa. Nyaralás közben az ember még arra is lusta, hogy gombokat nyomogasson, a JustReader fejlesztője pedig maximálisan ismeri és kezeli ezt a helyzetet: minden helyzetben minden irányba létezik “swipe action”, amit ráadásul konfigurálhatsz. Például tableten, cikk listában (ahol a fel-le görgetés ugye adott, és természetesen kapcsolható, hogy az összes elemet, vagy csak az olvasatlanokat akarod látni) jobbra húzva egy elemet kedvencezed, balra húzva az olvasott státuszt állítod. Ugyanígy konkrét cikket olvasva jobbra-balra húzva az előző és következő cikkekre ugorhatsz, cserébe fel-le swipeolva állíthatod a kedvenc és olvasott státuszt – de ez csak példa, mert úgy konfigolod, ahogy tetszik.

Az eredmény egy olyan alkalmazás, amit szinte kizárólag swipe-okkal is vezérelhetsz, ami, kis megszokással, tökéletes workflow az RSS feedek gyors feldolgozásához. Én személy szerint azt találtam, hogy érezhetően gyorsabban érek a feedek végére, mint Google Readerrel, és nem jut el kevesebb info az agyamig.

Az app jelenleg a felhasználó által állított időközönként szinkronizál, a szinkron eredményét pedig kedves üzenettel hozza tudomásunkra: “Have a cup of coffee! [N] unread items are waiting.”, és egy kis kávé ikon a notification bar-ban. Ezzel pedig eleve elnyerte a szimpátiámat, a kávé fontos eleme a táplálkozásomnak.

Az egy hét intenzív használat mellett talán egyszer szaladtam bele bugba, azt is amiatt (vélhetően), mert bekapcsoltam egy “experimental” funkciót. (Offline tartalom SD kártyára mentése.) Mindazonáltal az app folyamatos aktív fejlesztés alatt áll, így sejthető, hogy hamarosan javítva lesz ez a funkcinalitás is.

Összességében: a JustReader egyszerűségével, sebességével, és intuitivitásával jelenleg az talán a legjobb választás natív Google Reader feed olvasó kategóriában. Én mindenesetre a teszt végeztével nem álltam vissza az eddig használt megoldásomra, hanem maradtam JustReaderen.

A JustReader ingyen letölthető az Android Marketről, 569 Forintért pedig Pro Key is vásárolható hozzá, ami eltünteti a reklámcsíkot az alkalmazásól, és pár funciót (pl. a szinkronizáció feedenkénti állíthatóságát) felold.

De ne olyan gyorsan a Pro Key telepítéssel, mert meglepetésünk van számodra!

A JustReader készítője ugyanis volt olyan jófej, és rendelkezésünkre bocsátott 20 darab Pro Key-t, amit kisorsolunk az olvasóink között. A kulcsokat azok között sorsoljuk ki, akik Facebookon Like-olják, vagy Twitteren megosztják ennek a ciknek a linkjét. A sorsolást szeptember 5-én, hétfőn tartjuk, a nyerteseket pedig 6-án értesítjük. Hajrá!

2011.08.22.

+