MojAndroid
(x) hirdetés

Kicsit több, mint egy hónapja, nagyszabású rendezvényen mutatta be a Vodafone a vf 858 Smart mobiltelefont. Amit a rendezvényen, s azóta is többször a világ legolcsóbb okostelefonjaként tituláltak. Ebben nincs is tévedés. A kérdés, hogy mire jó a világ legolcsóbb okostelefonja. A 858 a hasonló kategóriájú kistestvért, a 841-et váltja.

A vf858 tulajdonképpen a két évvel ezelőtti G1, vagy htc Magic, Samsung i7500 telefonok tudásával van egy szinten. Ezzel már sokat elmondtam a telefonról, nézzük a részleteket:

  • Kamera felbontása: 2 megapixel
  • Processzor: 528 MHz ARM 11 processor, Adreno 200 GPU, Qualcomm MSM7225 chipset
  • Súly: 104 g
  • Akkumulátor: 1200 mAh
  • Kijelző színeinek száma: 262000
  • Teljes belső memória: 110 MB
  • Memóriakártya típusa: micro SD
  • Készenléti/beszélgetési idő: 380/4.3 óra
  • Méret: 104 x 57x 12,6 mm*mm*mm
  • GPS Navigáció: Igen
  • Mozgás- és közelségérzékelés: igen
  • Operációs rendszer: Android 2.2
  • Videó felbontása: 352×288


Mint ezt látjuk nem egy erőgép. Viszont kiváló második telefon, vagy elnyűhető okostelefon, vagy a kistestvér telefonja, mint az én esetemben. :)

Mielőtt azonban odaadtam volna hugomnak, kicsit azért játszottam vele. A kijelzője nagyon pici, ez főleg azután, hogy már egy ideje átléptem a 800×480 kategóriába. Érdekessége továbbá a, hogy a telefon mindenféle Vodafone csili-vili, vagy egyéb brandelés nélkül érkezik. Bekapcsolás után egyetlen dolog árulkodik arról, hogy Vodafone telefont tartunk a kezünkben, hogy a telefonon alkalmazásból telepíthetők a Vodafone appok.

Külcsín

A telefon nem szép, de pici és masszív. Hugom elmondása alapján, már egyszer leejtette, de még mindig tök jól működik. Mindemellett egészen könnyű, bár a hatalmas Samsung Galaxy S2 kicsit könnyebb nála, de az átlag telefonok között akonnyebbek közé tartozik.

Mindemellett kcisit zavaró, hogy apró kijelzője van, s sok felesleges “feketeség”. Persze ez a költséghatékony kivitelezés része volt gondolom.

Belbecs

A kis kijelző, s az arra optimalizált 2.2 szépen megy az eszközön. Nem ugrik rajta az Angry Birds, de ezt nem is arra találták ki. Rootolni pillanatok alatt lehet a z4Root app segítségével, s a Superuser alkalmazás települ, működik, így az alábbi screenshotokat már a ShootMe segítségével készítettem.

A telefon tökéletesen beszél magyarul, szép munkát végeztek a fejlesztők. A lenti Screenshotok angolul vannak, mert nekem valahogy a magyar nyelv és az informatika nem annyira vannak jóban, s az én koromban már nem változik az ember. :)
TouchPal bevitel az alapértelmezett, ez szépen kezeli a magyar kifejezéseket is. Alapbeállításban magyar és kínai nyelvek voltak megadva, aminek hatására hugom egyszer felhívott, hogy hogy tud visszaállni kínai nyelvről magyarra, amin kicsit meglepődtem.

2.3 nem hiszem, hogy lesz rá, a 2.2 mindent tud, amit egy olcsó okostelefonnak tudnia kell. Az vf858 nem az a telefon, amit az ember egy értekezleten kitesz az asztalra, s büszkén elmosolyodik, amikor a társaság tagjai elismerően összenéznek. A vf858 az a telefon, amire felteszed a RunKeepert, s elmész vele futni, hóban, esőben, s nem aggódsz, hogy mi lesz a telefonoddal. A vf858 az a telefon, amit nyugodtan elvihetsz a Szigetre, fesztiválokra, mert emiatt nem fogják kirámolni a sátradat, viszont tökéletesen alkalmas, hogy minden lépésedet közvetíthesd a twitter, facebook, vagy a Google+ segítségével.

2011.07.04.

+