Magyarországi túratérképek Androidra

Akik megfelelő GPS készülék hiányában a telefonjukat szeretnék túrázás, erdei bringázás közben (offline) navigációra használni, hamar falba ütköznek, mert nem találnak igazán jó megoldást Androidra. Ha te is közéjük tartozol, ez a bejegyzés neked készült. Olvass tovább, jó hírem van :)

A Google Maps az első kézenfekvő navigációs szoftver, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, de a célra lényegében alkalmatlan. Egyfelől folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy erdő sűrűjében gyakran nem adott, másfelől persze a GMaps térkép nem terjed ki a túristautakra, csak nagyjából lehet belőni a tartózkodási helyünket.

Az online kapcsolattól függőség kikerülhető persze egy olyan programmal, amely képes az SD kártyán előre tárolni  a GMaps (vagy más, pl. Open Streetmap) térképeket, ilyen például az aprócska, de nagyszerűen működő Maps- 

Bár az ilyen programokkal már nincs szükség netes kapcsolatra, így kiválóak pl. külföldi utazásnál a roaming díjak elkerülésére, az általuk kezelt térképformátumok még mindig használhatatlanok a természet közepén.

A geocache-elők számára létezik persze g:hu vagy c:geo, ezek remek programok ládázáshoz, de magyarországi túristatérkép nincs hozzájuk, csak Google Maps integráció.

Így tehát szükség van egy, a hazai túristautakat, ösvényeket, erdei látnivalókat megfelelő módon tartalmazó elektronikus térképre. A kézenfekvő forrás a Tuhu (turistautak.hu). Ez egy, a közösség által folyamatosan karbantartott,a papír túristatérképeket nagyszerűen kiváltani képes térképadatbázis, ami az egész országot lefedi. Az oldalon megtalálható a térképek Garmin és Magellan PNA-kra letölthető változata, amelyek remekűl működnek is, Androidra azonban sajnos nem ilyen egyszerű a dolog.

Én is sokat keresgéltem, fórumokat túrtam, hogyan lehetne Tuhu térképet egyszerűen feltenni a telefonomra, de csak erősen kompromisszumos, nehézkes megoldásokat találtam. Sokan a Navitel nevű orosz programot használják, ami képes kezelni a Tuhu térképeit. Ezzel a programmal azonban több probléma is van. Egyfelől fizetős, és nem is olcsó, nekem 5000 forint rémlik, de lehet, hogy ez azóta változott. Igen combos a mérete is, több mint 20MB! Ezenkívül instabil is, és gyorsan zabálja az akkut, bár ezeket az állítások csak megragadtak bennem mások próbálkozásait olvasva, én soha nem próbáltam ki a programot.

Egy fokkal jobb megoldásnak tűnt a Maverick, ami egy nagyon jópofa navigációs program, és nem mellesleg sikerült is ráhegesztenem próbaképp egy Tuhu térképet, sajna konkrétan többet is, mivel a Tuhu térképek esetében minden zoom szintet külön térképként kezelt, ami elég nehézkéssé tette a használatát.(És most, hogy megírtam ezt a blogbejegyzést, rájöttem, hogy valószínüleg csak én rontottam el valamit :) ).

Hosszú kutakodás után itt akadtam el, és úgy láttam senki nem tud jobbat, pedig igény igencsak lenne rá. Nem véletlen, hogy amikor nemrég az LG a Mobilaréna olvasóihoz felhívást intézett, szavazzanak milyen alkalmazást látnának szívesen az okostelefonjaikon, toronymagasan a magyar naviprogram túristáknak nyert.

És végül ennyi bevezető után eljutottunk a megoldásig, amire végül hosszas próbálkozás után rájöttem :) Az említetteken kívül jópár navigációs programot kipróbáltam, míg végül megtaláltam a Locus-t. Ez amúgy is egy nagyon jó kis offline navigációs progi, meglehetősen sokoldalú, de ennek ellenére rövid ismerkedés után nagyon jól kezelhető is. Több tucat térképet kezel (bár nemrég számos térképszolgáltató letiltatta a térképeit, csak a nyílt szolgáltatók maradtak, erre azonban azóta született megoldás), köztük a Tuhuhoz hasonló csehországi, ausztriai és más környező országbeli túristatérképeket is, magyarul is használható, van hozzá c:geo integráció, és sok egyéb hasznos apróság. Annyira megtetszett a program, hogy rövid idő után megvettem a Pro verziót.

Frissítés: A Locus most már közvetlenül kezeli a turaterkep.hostcity.hu-n található tuhu térképet, akár offline használatra is elmenthető vele a térkép, így nincs többé szükség az alább leírt Mobac műveletekre.


A Locus közvetlenül nem kezeli a Tuhut, és a Tuhu térképek sajnos nem igazán követik az ismert
szabványokat, és bár volt róla szó, hogy az OSM közösséggel együtt
dolgoznának, úgy tudom ebből nem lett végül semmi. Így a Tuhu térképeket konvertálni kell. Ehhez a Mobile Atlas Creator (Mobac) multiplatform programot használom. A Locus SQLiteDB vagy TAR-olt térképeket tud fogadni külső forrásból. Előbbi a Tuhu térképformátumának korlátai miatt kiesik, de szerencsére az utóbbi remekül használható.

A térképek feltöltése a következőképp zajlik. Előszöris A Mobac-ot kell futtatni. Bal oldalon a Map source-nál Turaterkep (Hungary) legyen kijelölve. Ekkor láthatóvá válik Magyarország területén a túristatérkép. Ha megvan a terület, amiről térképet szeretnél készíteni, jelöld ki a bal egérgombot húzva. Mindegy milyen zoom szint látszik aktuálisan a térképen (bal felső csúszka), a majd létrehozott térképen belül rendelkezésre álló zoom szinteket a bal oldali beállításoknál látható Zoom Levels jelölőnégyzetek kipipálásával lehet meghatározni. A térképen nagyítva-kicsinyítve ellenőrizheted milyen szintekre lesz szükséged. Ezután az Atlas content résznél érdemes megadni valamilyen értelemszerű nevet, és a New gombra kattintva lehet új atlaszt (amely akár több térképet is tartalmazhat egyszerre) létrehozni. Az atlasz formátuma Trekbuddy tared atlas legyen, mivel ez az egyetlen, a Locus által fogyasztható formátum, amivé a Tuhu formátuma alakítható. Ezután katt az Add selectionre, azaz a kijelölt térképrészlet része lesz az elkészülő térképnek. Mielőtt a Create atlas gombra kattintanál, még egy dolog hátravan. A Settings gombon, a Map size fülönlegyen 1048575 kiválasztva. Ennél nagyobb térképnél probléma lehet Androidos telefononok, kisebbet pedig nem érdemes választani.

Ezután Create atlas, és már készül is a térkép, amit a Mobac Settings / Directories alatt megadott mappában fog létrehozni, azon belül is az új atlasz létrehozásakor megadott nevű almappában. Ezen almappa alatt lesz egy (vagy ha az atlaszba több térképet hoztál létre, akkor több) újabb mappa, aminek a nevét az Add selection alatti Name határozza meg. Ez alatt pedig újabb almappák következnek, minden egyes zoom szinten tartozik egy. Vegyünk egy példát. Van egy Dunántúl nevű Trekbuddy tared atlasod, amihez hozzadtad a Mecsek nevű kijelölést. Az atlasz létrehozásánál a mappastruktúra Dunántúl_dátum_idő/Mecsek/Mecsek xx lesz, ahol az xx a zoom szintje. Hogy a dolog egyszerűbb legyen, ez az egész struktúra nem érdekes, csak azért írtam le, hogy megtaláld a szükséges fájlokat. Csak a zoom mappákban lévő .tar fájlok kellenek, semmi más. Hozz létre a telefonod memóriakártyáján a Locus/maps mappa alatt egy értelemszerű nevű mappát, például Mecsek, és másold ide az összes .tar fájlt, . A példánkban szereplő esetben az összes  Mecsek xx.tar fájlt, azaz pl. Mecsek 11.tar, Mecsek 12.tar, Mecsek 13.tar, stb., egymás mellé, ugyanabba az egyetlen mappába, almappák nélkül, csak magukat a tarokat. Ez a lapos mappastruktúra fontos, mert ha a Mobac által létrehozott mappákat egy az egyben átmásolod, teljes mélységében akkor a Locus minden egyes nagyítási szintet külön térképként fog kezelni, és nem fogsz tudni szabadon zoomolni! Ezután a Mobacra már nincs szükség, indítsd el a telefonodon a Locust, a felső menüsoron a jobb szélső kis térképikont választva juthatsz a térképkezelőbe, ahol a saját térképeket tartalmazó fülön kiválaszthatod a korábban a telefon memóriakártyájára másolt térképet. Ha mindent jól csináltál, már használhatod is, kedvedre zoomolhatod a turistautak.hu térképeit.

Ez az egész egy kicsit talán komplexnek tűnik elsőre, de valójában egyáltalán nem bonyolult. Sikeres Locus használatot, örömteli természetjárást kívánok! :)


Frissítés: Amint a kommentekből kiderült, az a bökkenő a Mobacos konvertálással, hogy nem az aktuális Tuhu térképeket használja. A forrás a turaterkep.hostcity.hu, ami a post írásakor a tuhu 2009 decemberi állapotát tükrözötte. Azóta frissítették ezt az oldalt, most (2011.okt.4) a tuhu 2011. szeptemberi adatait tartalmazza. Remélhetőleg a jövőben viszonylag gyakran frissül majd.

Tagek: 

Hozzászólások

No, akkor friss

No, akkor friss felhasználóként hadd ajánljak mindjárt két programot is: telefonra az OruxMaps vált be nekem, némileg a Locushoz hasonló, de ingyenes és reklámmentes!
Hozzá pedig számítógépen a "Mobile Atlas Creator" nevű programmal lehet offline használható térképeket készíteni. Az elérhető térképforrások közt van magyar túratérkép is, legalább olyan minőségű, mint a turistautak.hu-n. Még geoládákat is lehet vele keresni, ha nem is tartalmazza mindet.
Több platformon is működő változata szintén ingyenesen letölthető innen: http://mobac.sourceforge.net/

Én is próbáltam az

Én is próbáltam az OruxMaps-t, s akkor inkább a Navitel. A Locus felülete tetszik, de nincs kedvem térképeket konvertálgatni, főleg minden nagyítási szinthez külön-külön.

 

Ezért geocaching-hez, túrázáshoz, Navitel és g:hu páros eddig a nyerő.

no offense, de látszik, hogy

no offense, de látszik, hogy még nem használtál navitelt. amiket leírtál, azokon már rég túljutottam. sőt. de egyszerűen a navitelnél nincs jobb megoldás. nekem soha nem crashelt (a magyar fórum alapján az leginkább urban legend), nagyon gyors és nem vettem észre, hogy jobban szívja az aksit mint más.
semmit nem kell konvertálgatni, a térképeket menet közben a telóról is frissítheted.
de ha mindenképpen ingyenes kell, akkor már inkább alpine quest (bár talán ez is fizetős), vagy a valamilyen hiking map. jobbak a locus-nál, de az biztos, hogy a navitel jelenleg verhetetlen.

+1 Navitel. Simán megéri az

+1 Navitel.

Simán megéri az az 5000 a navitelért, szvsz. Symbianon próbálgattam még ezt a konvertált "rasteres" térképeket, lehet használni őket, de a "élményben" kényelmestől messze van...

Desire-n ment közben soha nem fagyott ki a Navitel, ellenben néha induláskor kidobja, h nem tud elindulni, de általában 2x-ra simán elindul. De ha elindul, onnantól stabil!

nekem galaxy tab-ra és

nekem galaxy tab-ra és desire-re van meg a navitel, mindegyiken fut azonnal. 

galaxy tab-on gyári 2.2.1 rom van, desire-n 2.3.4 miui rom. 

peter68 skint használsz, anno akkor volt töltési problémám, ha nem jó skin volt bedobva alá. 

Pedig ismertem is a

Pedig ismertem is a peter68.com-ot, nem jött össze a dolog, de nem is igazán próbálkoztam sokat vele. Viszont most, hogy kiderült a Mobac elavult adatbázist használ, amit nem tudtam, most már megértettem, hogy tényleg a Navitel a legjobb megoldás most. Kár, hogy erről a Mobac problémáról nem olvastam semmit a turistautak.hu fórumon, pedig vagy fél évre visszamenőleg végigolvastam a többi Android telefonos diskurzust.

a fórumukkal az a baj, hogy

a fórumukkal az a baj, hogy pocsék :) elrejtve ott van az, többen írták, hogy sajnos régi és nem frissítik. 

mindenképp ajánlom a navitel-t, rengeteg alkalmazást próbáltam, ilyen-olyan konvertálást. az egyetlen - igazán jó - megoldás a navitel. 

1-et értek! Ez a páros

1-et értek! Ez a páros verhetetlen szerintem is.

Az AlpineQuest is tud jó dolgokat (pl. 4 féle gyakorisággal trekkelni - bár a végig aktív GPS miatt ehhez biztosan aggregátort is kell vinni), még az ingyenes is, de azt még csak most nézegetem... Orux is tetszett, de nem ragadt meg egyik sem, csak a Navitel, meg a szépen fejlődő g:hu!

Ja, ládázáshoz az igazi favorit még mindig a CacheMate, sajnos drága, de amikor megvettem, még nyoma sem volt a g:hu-nak, a többi meg olyan korlátolt volt (némelyik azóta is az) hogy szóba sem jöhetett!

Köszi az infót, ezt nem

Köszi az infót, ezt nem tudtam.
Ennek ellenére, fenntartom a véleményemet, hogy használható, különösen olyan telefonokon, mint a v845 (a Navitel 25 Megájával szemben az OruxMaps 4 MB-ot foglal, és a MOBAC térképformátumai között ott van az OruxMaps Sqlite).

Tudom, hogy nagy kérés, és

Tudom, hogy nagy kérés, és nyilván kellene a Tuhu-s csapat hozzájárulása is, de nem lehetne valami fórumot csinálni, ahonnan elérhetően a konvertált térképek, ha már egyszer mindenki lekonvertálja őket? Működhetne közösségi alapon, aki konvertált egy új verziót, ha kedve van felteheti az oldalra :-)

Úgy néz ki, igény volna rá :-)

Akkor ha jól vettem ki a

Akkor ha jól vettem ki a postokból, a leírás nem a tuhu-s térképet konvertálja át, hanem egy több évvel ezelőtti tuhu-s eredetű térképet, ami nem frissül.

Gondoltam, akkor próbáljuk ki a tuhu-s garmin térképet átkonvertálni, de a GPSMapEdit semmi használható eredményt nem hozott, gyakorlatilag egy aktuális nézetből származó bmp exportot tud csinálni, ami valljuk be, nem túl szofisztikált megoldás. ;-)

Ellenben nem akarom elhinni, hogy az androidosok el lennének vágva a tuhu-s térképektől.  Valaki írjon le egy jó módszert, valami megoldás csak van.

OK, legyen Navitel

OK, legyen Navitel :-)

Segíts, légy szíves ebben egy picit.  Van egy 5.0-ás Navitel-em.  Azt írja a market-en, hogy "Navitel 5 supported only nm3-format navigation maps".  Namármost ami térképet találtam, a tuhu-n, vagy az openmaps.eu-n, az nm2-es formátumú.  Ha felmásolom a készülékre, akkor atlasz létrehozásánál hibát ad, nem tudom megcsinálni.  Kérnék kis segítséget, hogy menjek tovább.

Csak annyit szeretnék egyelőre, hogy a két térképforrás közül bármelyiket megnyitom Navitelben :-)

Megvan a megoldás. Lényeg,

Megvan a megoldás.

Lényeg, hogy a peter68.com-ról származó térképeket már megeszi, az openmaps-ost és a tuhu-st nem.  Ez is kellően friss, így tökéletes a megoldás ;-).
Esetleg további infó kezdőknek.  peter68-nál külön vannak a szintvonalas térképek.  Fontos, hogy az openmaps-os skint is töltsük le, mert anélkül se szintvonal, se túristajel!

Tiszteletem! Tegnap próbáltam

Tiszteletem!

Tegnap próbáltam az említett Mo. turistatérképet a Mobac-kal konvertálni (Maverick-hez), de nem hajlandó megjeleníteni. Ez lehet amiatt, hogy az 1.9 beta van fent (azt írja csak az OSM-et szereti)? Azért itt kérdezem, mert úgy tűnik van fogalmatok az androidos navigációról. Köszi

Hali nailtrail! Offline is

Hali nailtrail!

Offline is használható a navigáció?Nem találtam hozzá sehol nekem való leírást, amikor próbálom a navit használni, a program letiltja a gps-t, majd elkezdi keresni. Lehet, hogy valamit nem állítottam be rajta? Légyszíves írd már le hogy hogyan kell használni. Köszi

Sajna nem igazán értem a

Sajna nem igazán értem a problémát, én elindítom és használom, nem
kell semmit extrát tennem. Persze a telefonon előbb be kell kapcsolni a
GPS navigációt.

Természetesen használható offline is a navigáció, erről szól az egész blogbejegyzés :)

Úgy érted, hogy ha  a jobb felső részben lévő GPS ikonra böksz, akkor ott le van tíltva a GPS? Ez esetben kapcsold be :)

 

 

A MOBAC fejlesztőktől tudom

A MOBAC fejlesztőktől tudom (http://sourceforge.net/apps/phpbb/mobac/viewtopic.php?f=2&t=22) , hogy az a http://turaterkep.hostcity.hu/  térkép alapján dolgozik.

A turaterkep oldal bal alsó sarkában lévő Info gomb alapján azt a turistautak.hu 2011 szeptemberi állapotából készítették. 

Tehát a MOBAC-cal készített turistautak térkép valójában naprakész

Oldalak