MojAndroid
(x) hirdetés

Viber, Skypehoz hasonló alkalmazás, viszont egyszerűbben működik, illetve kevesebb erőforrást is használ. A hivatalos oldal szerint “ingyenes hívásokat lehet kezdeményezni azokkal akiknek telepítve van a Viber alkalmazásuk” (Ingyenes = internet kapcsolat természetesen).

Április közepen röppent fel a hír, hogy a híres iOS alkalmazás, Viber, az Android mezejére is eljut nemsokára. Nem kellett sokat várni rá, április végén ez meg is történt, viszont volt az egészben egy csavar: zárt beta. Csupán 500 Android felhasználót engedtek be elsőre, így valószínű volt, hogy az aki megkapta az alkalmazást, nem igazán tudott senkivel sem beszélni, csakis iOS-t használó Viber társaival. A tegnapi nap twitteren bejelentették, hogy még 25.000 új felhasználónak küldtek meghívókat, így már gyarapodik a tábor. (A beta tesztre itt lehet feliratkozni.)

A Viber ereje az egyszerűségében rejlik. A fiók aktiválástól, az üzenet küldésig, mindenre vigyáztak, hogy egyszerű legyen. Minden felhasználónak a Viber azonosítója maga a telefonszáma, ez azért jó dolog, mert nincs szükség felhasználónevek létrehozására, partnerek hozzáadásánál nem kell megjegyezni a k4rcs139384s féle agyszüleményeket. A Viber mindenkit a telefonszáma alapján ismer, így amint megnyitjuk, a “Contacts” alatt láthatjuk, hogy kik azok az összes ismerőseink közül akiknek telepítve van a Viber.

Jelenleg csak iOS (iPhone + iPod Touch) platformra készült el a teljes verzió, következik az Android, majd a Blackberry is. Amint mind a három “okos” megkapja a teljes Viber verziót, sok ember fogja használni, főleg hazánkhoz hasonló területeken, ahol az SMS-nek azért ára van, meggondolom, hogy havonta küldök-e 20 SMSnél többet vagy inkább irok egy emailt. A Viber segítségével az üzenetküldés hasonlít az SMS küldéshez, telefonszámot irhatunk be, Viber partnert kiválasztjuk, üzenetet bepötyögjük, üzenetet elküldjük, kész. Megtörtént, hogy 1 percen belül jött is a válasz, és nem rövid válasz, így azt merem állítani, hogy néha sokkal gyorsabban működik, mint a GSM hálozaton keresztül vándorló SMS.

A hívás funckióról sok jót nem tudok megosztani, mert nem sikerült egy tiszta beszélgetést sem összehoznom senkivel. Próbáltam 3Gn, WiFi-n, mindig voltak akadások. A hang minősége, az akadásokon kivül, nagyon jó, sokkal jobb, mint GSM hálozaton keresztül, Skype közeli.

Beta alkalmazáshoz képest elég sokat crashhel, főleg a legújabb update óta, de bizakodó vagyok, naponta több crash reportot is kapnak a fejlesztők (csak töllem), biztos dolgoznak ezerrel és nemsokára jöhet a teljes verzió.

Kövessétek a @Viber -t Twitteren, illetve a http://viber.com oldalon is információkhoz juthattok. Kiváncsiságból megkérdezném, hogy használnátok az alkalmazást, ha elérhető lenne mindenki számára vagy maradnátok más online kommunikációs platformoknál?

2011.05.31.

+