MojAndroid
(x) hirdetés

Úgy látszik, a Google elkezdte a karácsonyi ajándékozást. A tegnapi Gingerbread bejelentés után Andy Rubin még gyorsan bemutatta a Google Maps 5-ös verzióját is, ami a napokban fog majd a Marketen frissülni.

Az új Maps legnagyobb fícsöre a dinamikus térképrenderelés. A mostani Maps kis képekből (tile-okból) pakolja össze a térképet, ami miatt időnként (gyötrelem!) várni kell, amíg a következő kis kocka lejön az éppen görgetett/nagyított térképrészlethez. Az új megoldásban nem tile-okból, hanem vektorokból áll össze a térkép, így nem kell többé az adatforgalomra várakozni, illetve sokkal kevesebbet. Ezen felül továbbfejlesztett zoomolás, forgatás és nagyítás is kerül bele (pinazoommal kombinálva), de ami még nagyon fontos és régóta várt funkcinonalitás, az az offline mód. Mostantól a Maps Navigációs része képes lesz offline módban is használni a térképet olyan helyen, ahol már jártunk. A GPS navigációs szöftvercégeket most lesz érdemes shortolni! Persze az újratervezés

A dolog érdekessége, hogy pl. a Nexus 1 nem támogatja az összes új feature-t, szimpla hardveres hiányosságok miatt. De alapvetően Motorola Droidtól fölfele azért számíthattok rá, hogy a Google Maps for Mobile annyi év után megint “wow” faktor lesz a házibuliban.

A demo külön érdekessége, hogy Andy Rubin egy Honeycomb-ot futtató (!) Motorola tablet prototípuson mutogatta az új funkciókat. A Honeycomb természetesen csak valamikor jövőre jön ki, de ha ilyen előrehaladott állapotban van, akkor lehet, hogy kicsit egymásba csúsztak a fejlesztések a Google-nél.

Az Engadget közölt egy jó kis Google Maps for Mobile v5 képgalériát, ha érdekel, ide pöttyints.

UPDATE:

Most már azt is tudjuk, hogy Andy Rubin jófej. Mindenesetre itt a videó a be nem jelentett Motorola tablettel, fejlesztői Gingerbreaddel, és legfőképpen: Google Maps for Mobile jósággal. Egyelőre csak Androidos verzió lesz belőle, és ez a 3D mocorgatás igencsak jónak tűnik.

2010.12.07.

+