MojAndroid
(x) hirdetés

Egyszer már tweeteltem róla, hogy milyen zseniális ötlet a SpeedView HUD módja, azóta pedig tovább fejlődött ez az alkalmazás, úgyhogy autós szezon lévén amolyan tartóstesztet csináltam vele.

A SpeedView-t a Code Sector hozta el nekünk, őket a Maverick nevű, offline is működő Google Maps alternatíva révén ismerheti nagyérdemű.

Az alkalmazás egy dolgot csinál, de azt jól: GPS használatával nagy pontossággal kijelzi a sebességet. Ezt a témát aztán körbejárták a fiúk (-lányok, ki tudja), és ami felmerült, mint sebességméréssel kapcsoltos funkcionalitás, azt jól átgondoltan beletették. Így lett aztán egy rakás hasznos funkciója:

  • Iránytű
  • Sebesség grafikon
  • Sebességkorlátozásra figyelmeztetés (persze be kell neki állítani, hogy városban 50, stb. — nem GPS navigáció!)
  • 0-100 km/h-ra (és 0-60 mph-ra) gyorsulás mérése
  • Negyedmérföldes gyorsulás mérése
  • Legnagyobb sebesség mérése (mert ki akar 220-szal lepislogni a kilométerórára?)
  • GPX track export
  • HUD mode

A legnagyobb tutiság a HUD mode: ha bekapcsolod este, a telefont szimplán oda kell tenned a műszerfal elé. Az alkalmazás tükörírással írja ki a fontosabb infokat (sebesség, irány, megtett táv, ilyesmi) és a szélvédőn tükröződve (HUD mode-ban!) látod mindazt, amiért egyébként le kéne nézned a műszerfalra, kb így néz ki:

(A szellemkép kisrészt a dupla szélvédőm miatt, nagyobbrészt a fotós khm kihívásai miatt van.)
Nem túl világos, ami így jó, mert különben zvarná az esti vezetést, de ha nem tetszik a színe, akkor természetesen állítható. Annál pedig kevés 1337-ebb dolog van egy autóban jelenleg, mint az, hogy az ablakra vetítve látod a menetinformációkat. Őszintén remélem, hogy a mögöttem haladó autóból is látszik! Emellett az is látható ebből, hogy az autók beépített sebességmérője általában 5-10 km/h-t “késik”, annyival kevesebbet jelez. (Ami egyébként így van rendjén.)

Járulékos haszna a HUD mode-nak, hogy ha bekapcsolod, akkor a telefon a kormány előtt van, tehát fel sem merül, hogy menet közben töttyöld a telefont (amit az Androidportál szerkesztősége nem támogat, bár dugóban néha előfordul).

Az alkalmazás alapesetben hirdetést futtat a képernyő alján, de HUD mode-ban ez nincs ott, tehát egyáltalán nem zavaró. Ha mégis, akkor a fejlett világban (vagy Market Enabler segítségével) a fizetős marketről letölthető a Pro verzió, 1,99 dollárért. Még annyit is simán megér.

(x) hirdetés
2010.11.25.

+