MojAndroid
(x) hirdetés

A felszín természetesen már mindenkinek megvan, sok aspektusával együtt: az Apple úgy döntött, hogy 20 (húsz) szabadalmának megsértéséért bepereli a HTC-t. Természetesen a HTC egyelőre nem foglalt állást, mivel hivatalos értesítést még nem kaptak a dologról, csak a sajtóból értesültek, még az ominózus 20 szabadalmat is a Gizmodo-nak kellett előtúrnia. Az is elmondatott, hogy az Apple beijedt az Androidtól, hogy trollkodik, illetve hogy a tolvajkodás, amit régen olyannyira propagáltak, már nem olyan vicces, ha más követi el azt az ő sérelmükre. (Persze vegyük észre: nem “óriási ötletek ellopásáért”, hanem szabadalomsértésért perelnek. Nem mindegy: az egyik művészet, a másik iparjog!)

De azt, hogy a HTC most ettől megijedt volna, azért fogadjuk erős kétkedéssel. Nagy piaci szereplőkkel a (patent) trollkodás ugyanis nem feltétlenül így működik.

Régebben ez úgy ment (emlékszik itt valaki RMS első szegedi előadására?), hogy az ember (vagy KKV, Kis-KözépVállalkozás, az európai gazdaság motorja ugyebár) innovált egy jóízűt, arra szabadalmat jegyeztetett be, aztán a következő lépések zajlottak le:

  1. Pár hónapig-évig örült ennek és övé volt a bleeding edge a piacon, majd jött egy Nagy Cég, és kitalálta, hogy ő is megcsinálja.
  2. KKV-nk erre jelzezte a Nagy Cégnek, hogy szabadalomsértés ténye áll fent.
  3. Nagy Cég erre előtúrta a több ezer szabadalmát, ami közül jó eséllyel több százat meg is sért a KKV, és jelezte KKV-nek, hogy szabadalomsértések tömege történt. Állítását kortárs kórusműbe foglalta, és a házon belüli nagylétszámú ügyvédkórus több szólamban elővezette.
  4. KKV-nek innen két lehetősége maradt (és marad ma is): vagy tönkremegy a pereskedésben, vagy lepaktál Nagy Céggel, hogy az használhassa a szabadalmat. (És kicsit később megy tönkre.)

A nagyobb cégek hosszú évek óta nyakló nélkül szabadalmaztattak mindenféle ötleteket, akár olyan triviális dolgokra is, aminek esetében teljesen egyértelműen létezik a prior art — de az esetek túlnyomó többségében az ellenfeleknek nincs ereje megtámadni, hiszen semilyen kis cég se bírja az ügyvédi költséget pénzzel/idővel. És bár ez a gazdaságnak, a piaci versenynek nem túl kedvező, ne legyenek illúzióink: a HTC, mint az okostelefon-piac egyik régi és nagy szereplője, nem maradt le az IBM, Microsoft és a többiek mögött, és biztosan több száz, ha nem több ezer alapvető mobilkommunikációs funkcionalitásra van szabadalmi védettsége.

A fentiek fényében olvassuk el figyelmesen a HTC első hivatalos reakcióját, amit most szó szerint is idebiggyesztek (kiemelés tőlem):

We only learned of Apple’s actions based on your stories and Apple’s
press release. We have not been served yet so we are in no position to
comment on the claims. We respect and value patent rights but we are
committed to defending our own innovations. We have been innovating and
patenting our own technology for 13 years.

Az utolsó két mondat nyersfordításban valahogy így hangzik:

Kedves Apple, mi igazán nem akartunk ebbe belemenni, de 13 éve vagyunk a házban, ti ott Kaliforniában még postagalambbal küldtétek a rövid szöveges üzenetet, amikor mi már toltuk be a szabadalmainkat a rendszerbe. Úgyhogy köszi hogy jelentkeztetek, most megyünk és áttúrjuk a szabadalom portfóliónkat, aztán értesítünk titeket, hogy tízszer, vagy százszorannyi szabadalmunkat sértitek ti meg, mint mi a tieteket.

A lényeg tehát: várjuk ki a végét. A fejlett világban az ilyen szabadalmi perek nem játszódnak le 1-2 nap alatt, és a kimenetel mindig peren kívüli egyezség, sosem valami drasztikus kereskedés-felfüggesztés. Nem akarok (sose) kategorikusan kijelenteni semmit, hogy hogy lesz most, az Apple-lel és a HTC-vel. De az Apple darázsfészekbe nyúlhat, ha nagyon sarokba szorítja a HTC-t.

Ha még egyet hátralépünk, körvonalazódik a dolog (feltételezhetően) eredeti motivációja: a mostani akció kimeríti a FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) kampány ismérveit, ez sem újdonság, elég csak a legendás SCO vs. IBM perre gondolni. (Ott jócskán a SCO húzta a rövidebbet.) Most, hogy az Android már nem csak a geekek játékszere, már van értelme beijeszteni a piacot: a geekek könnyen átlátnak egy ilyen szitán, a hétköznapi felhasználókhoz viszont csak az jut el, hogy “a HTC perben áll”. Ez kétélű: a kisfelhasználó eltántorodhat a HTC termék vásárlásától, persze; de az is igaz, hogy a rossz reklám is reklám, az Apple pedig ezzel a lépésével (mint feljebb már említettük) elismerte, hogy az ő súlycsoportbeli ellenfelük a HTC (és, sejthetően, az Android). Rúgott egyet a Google-ba, igen, de ehhez fel kellett hívnia maga mellé a ketrecbe/ringbe/pályára (sportmetaforától függően).

Végezetül még egy gondolat: valahogy az van a levegőben manapság, hogy az Apple mindenek fölött állóan innovatív cég, ezért felmerülhet, hogy a HTC-nek nincsenek szabadalmai vele szemben. Az Apple valóban nagyon előremutató; de ne feledjük, hogy a mai innovatív Apple előtt olyan cégek kövezték a mobil iparág útjait, mint a HTC (és pl. a Nokia).

Update: A Phandroid is erre jutott, de a sztoriban van egy csavar: a HTC-nek mindössze 58 szabadalma van, a legkevesebb az összes Apple által perelhető cég közül. Innentől legalább érthető, hogy miért nem a Google vagy a Motorola esett áldozatul a Steve-o-tronnak, persze azt sem árt elfelejteni, hogy a HTC-nek (is) az 58-ból elég 1 ahhoz, hogy visszapereljen. Annyit meg azért valószínűleg találnak.

2010.03.03.

+