Quantcast
MojAndroid
(x) hirdetés

Ha még nem hallottad volna, az RCS szavány 2024-ben végre megjelenik az iMessage-ben. Talán hatott végre a #GotTheMessage kampány, vagy talán az Apple megpróbál elkerülni egy újabb bírósági ügyet Európában, de akárhogy is, az RCS jön.

Az új szabvány implementálása első ránézésre izgalmas változás lesz, amely megkönnyíti az Android és az iOS közötti üzenetváltást. Ez azonban csak egy lépés a két platform közötti szakadék áthidalásában. Javít néhány alapvető dolgot, de nem nyitja meg szélesebbre az iMessage kapuját. Az RCS mindent megold, de szinte semmit sem.

Először is, nézzük meg, mit is jelent az RCS bevezetése az iMessage-be. Nem arról van szó, hogy az Apple sajátjaként fogadná el a Google Messages-t, és nem is támaszkodik ugyanarra a titkosításra, amit a Google használ. Ismétlem, az Apple nem nyitja meg az iMessage kapuit sem. Ehelyett a GSM Association RCS univerzális profilját fogadja el az SMS és MMS üzenetküldéshez képest. Igen, ez adatforgalomra támaszkodik (Wi-Fi vagy mobilhálózat), de továbbra is az SMS és az MMS az alapértelmezett, ha az RCS nem elérhető. Gyakorlati szinten az RCS olyan modern üzenetküldési funkciókat vezet be, mint a gépelési jelzések, az olvasási visszaigazolások és a jobb üzenetreakciók – olyan dolgokat, amelyekkel mindkét fél már rendelkezett, de nem osztották meg egymással.

Az RCS Apple általi elfogadásának igazi előnye azonban a nagy felbontású fényképek és videók oda-vissza küldésének lehetősége. Jelenleg a mindkét irányba küldött videók gyakran úgy néznek ki, mint a Patterson-Gimlin felvételek, míg a képek küldése fájdalmasan lassú folyamat. Az RCS segítségével azonban a nagyméretű fájlok a feladótól a felhőbe kerülnek, ahol egy véletlenszerű URL-címmé alakulnak, amelyet a címzett letölthet. Bonyolultnak hangzik, de mindkét fél számára sokkal könnyebben elérhető.

Az RCS az iMessage-ben nagyszerű – de csak az alapokat illetően.

Az RCS bevezetése az iMessage-be a csoportos üzeneteknek is lendületet ad. Igen, valószínűleg továbbra is zöld buborékként fogsz megjelenni, és megszakad a kék buborék egység, de a csoportos üzenet az RCS segítségével fog adatot továbbítani, nem pedig a régebbi, lassabb MMS-szabványt fogja alapértelmezetten használni. A fent felsorolt előnyök mindegyikét átveszi, de nem egyenként, hanem a csoport között osztja meg azokat.

Végső soron azonban akárhogy is vágjuk, az RCS bevezetése az iMessage-be nagy dolog, mert ez egy fordulat az Apple részéről. Megmutatja, hogy a vállalat képes olyan döntéseket hozni, amelyek az Android-felhasználók számára is előnyösek lehetnek.

Sajnos azonban az RCS bevezetése csak egy szelete a nagyobb Apple üzenetküldő tortának. Az új szabvány nem fogja közelebb hozni a platformok közötti üzenetküldést az univerzális iMessage-hez, és nem fogja megszüntetni az iPhone-ok “jobb” megítélését a fiatalok körében. Az iPhone hátulján díszelgő Apple-logó továbbra is uralni fogja a megítélést. A csoportos üzeneteket továbbra is zöld buborékok fogják sújtani, ha egy Android-felhasználó beugrik, így a Galaxy- és Pixel-rajongók továbbra is kirekesztve lesznek.

Persze, az üzenetek valószínűleg gyorsabban fognak megérkezni, és a nagyméretű fájlok jobban fognak kinézni, de még mindig ugyanúgy fognak villogni az iPhone képernyőjén. Ráadásul az Apple továbbra is rengeteg olyan funkciót fog felhalmozni, amelyekhez az Android felhasználók egyszerűen nem férnek hozzá. Az iMessage exkluzív klubnak fog tűnni, az Android felhasználók pedig kirekesztettnek fogják érezni magukat. A Pixeled nem fog felvenni egy FaceTime-hívást, nem tudsz majd egyszerre műsorokat streamelni a SharePlay segítségével, és nem kapsz majd olyan buta kis extrákat, mint a Battleship játék a GamePigeonban. Az RCS csak az alapokat fogja lefedni, és a Google Messagesnek továbbra is lesznek saját funkciói is..

Lássuk be – az Apple valószínűleg csak azért fogadja az RCS-t az iMessage-en, mert erre kényszerítik. A változtatást minimális szinten hajtja végre, hogy a saját hátsóját fedezze, nem pedig azért, hogy az Android-felhasználók boldogabbak legyenek. Az Apple megnyithatná az iMessage-t, ha akarná, és teljesen megszüntethetné a zöld buborékokat, de élvezi a prémium megítélését, és addig fogja ezt folytatni, amíg csak lehet.

Mit gondolsz – sokat fog változtatni az Apple, ha az RCS-t hozza az iMessage-be? Vagy az Android és az iOS közötti üzenetváltás többnyire olyan lesz, mint mindig is volt?

(via)

2023.11.17.

+