MojAndroid
(x) hirdetés

Talán emlékeztek rá, hogy a Samsung Exynos 2200 lapkakészlet volt az első olyan Samsung által gyártott lapkakészlet, amely az AMD által gyártott Radeon grafikus feldolgozóegységet (GPU) tartalmazott. A partnerség a sugárkövetést hozta el a mobileszközökre, lehetővé téve a fény valósághűbb ábrázolását a mobileszközökön játszott videojátékokban. A múlt hónapban a Samsung és az AMD közölte, hogy meghosszabbítják többéves megállapodásukat, ami azt jelenti, hogy több Exynos lapkában is láthatunk AMD GPU-kat.

Hasonló módon a gyár nélküli chiptervező MediaTek (a gyár nélküli azt jelenti, hogy a chipek gyártása egy olyan öntödére támaszkodik, mint a TSMC) állítólag tárgyal az Nvidia-val egy olyan GPU-ról, amelyet a MediaTek jövő évi zászlóshajó chipjében használnának. A DigiTimes Asia szerint a MediaTek és az Nvidia a Windows on Arm (WOA) komponensek létrehozásában is együtt fog dolgozni notebookok számára, ezeket a közép- és felső kategóriás noteszgépekben lehetne használni. A MediaTek jelenleg a belépőszintű Chromebook eszközökbe szánt SoC-k szállítására koncentrál, és ezen a piacon 20%-os részesedéssel rendelkezik.

Az Nvidia GPU-kkal együtt fejlesztett MediaTek chipkészletek az okostelefonok AI-képességeit és a játékfunkciókat is javítani fogják. Az első Nvidia GPU-val integrált MediaTek chipek szállítása várhatóan valamikor jövőre kezdődik.

Az Nvidia még 2020-ban 40 milliárd dollárt ajánlott a SoftBanknak az Arm Holdings chiparchitektúrával foglalkozó cég megvásárlásáért. Bár az Nvidia a világ legnagyobb GPU-tervezője, a felvásárlással az Nvidia lehetőséget kapott volna arra, hogy az Arm Mali GPU-chipjeit is felvegye a kínálatába. Az FTC nemcsak azért vetett gátat az ügyletnek, mert az a két vezető mobil GPU-szállító egyesüléséhez vezetett volna, hanem azért is, mert a szabályozó hatóság attól tartott, hogy az Nvidia nem engedné meg más chiptervezőknek, például a Qualcommnak, hogy licenceljék az Arm magjait.

(via)

(x) hirdetés
2023.05.18.

+