MojAndroid
(x) hirdetés

A Sony le leplezte új Xperia 1 V zászlóshajóját, amely elsőként hozta el a mobilok számára készült Exmor T halmozott érzékelőt, ez az ígéretek szerint új szintre emeli a gyenge fényviszonyok mellett történő okostelefonos fényképezést. Emellett megkapjuk a széria 21:9 4K OLED kijelzőjének védjegyét és a legújabb és legnagyszerűbb Snapdragon chipsetet is.

A Sony Xperia 1 V képernyője 6,5 hüvelykes, és akár 120 Hz-es képfrissítéssel frissül. Megtartja az Xperia 1 IV-ből származó X1 for mobile motort, amelynek célja a videók minőségének javítása néhány okos szoftveres fejlesztéssel. A képernyőt Gorilla Glass Victus 2 üveg borítja, és a tetején klasszikus, teljes keretet kapott a 12 megapixeles, 1/2,9 hüvelykes érzékelővel ellátott szelfikamera.

A hátlapot szintén Gorilla Glass Victus 2 borítja, és olyan egyedi, tapadó felületet kapott, amely nem hasonlít egyetlen más telefonra sem. A bordázott oldalakkal kombinálva ez valóban javítja az Xperia 1 V kezelhetőségét. Az IP65 és IP68 tanúsítványok azt jelentik, hogy a por és a víz miatt sem kell aggódnod.

Az Xperia V belsejében egy Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészlet található 12 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel. Szinte minden más prémium okostelefonnal ellentétben a Sony zászlóshajója microSD kártyahelyet is tartalmaz, amely lehetővé teszi a tárhely egyszerű bővítését. A Sony nem szeretné megismételni az Xperia 1 IV túlmelegedési fiaskóját, ezért az Xperia 1 V 60%-kal nagyobb hőelvezető lemez térfogattal érkezik. A vállalat azon is sokat dolgozott, hogy csökkentse a kamera energiafogyasztását, amely az egyik fő hőtermelő a modern okostelefonok belsejében.

Szerencsére az alacsonyabb energiafogyasztást nem az érzékelő méretének csökkentésével sikerült elérni. Az F/1,9-es lencse mögött inkább egy 1/1,35″-es képalkotó található, amely 70%-kal nagyobb, mint az Xperia 1 IV esetében. Ez egy 52MP-es, több szempontú érzékelő, ami azt jelenti, hogy 4,3:3 arányú, ami középen helyezkedik el a 4:3 arányú, általában használt állóképek és a legtöbb videó 16:9 arányú képaránya között. Így bár egyik forgatókönyvben sem használhatod a teljes felbontást, mindegyikben egy kis képkivágást kapsz, ahelyett, hogy az egyik esetben nagyot vágnál. Emlékezhetsz a Nokia 808 PureView-ra, amely hasonló trükköt alkalmazott annak idején.

A Sony Xperia 1 V azonban nem rendelkezik a 808-as ősi FSI érzékelőjével – ehelyett egy modern BSI Quad-Bayer képalkotóval van felszerelve, amely 1,12μm-es egyedi pixelekkel rendelkezik, amelyek 4 az 1-hez kombinálva 2,24μm-es pixelekkel 12MP-es állóképeket készítenek. Ami azonban igazán egyedivé teszi, az a pixelszerkezet, amely a fotodiódát és a tranzisztort két külön rétegre osztja, ami segít maximalizálni a befogott fény mennyiségét és csökkenteni a zajt.

A Sony állítása szerint az új érzékelő lehetővé teszi, hogy az Xperia 1 V kétszer olyan jól teljesítsen gyenge fényviszonyok között, mint elődje. A vállalat végre engedélyezte az éjszakai üzemmódot is, hogy segítsen a szupersötét környezetekben.

A főkamerán túlmutatva az új Sony zászlóshajó ugyanazt a 85-125 mm F/2,3-F/2,8 F/2,3-F/2,8 12 megapixeles, folyamatos zoomolással rendelkező telefotó kamerát kínálja, mint a régi. Egy másik 12MP-es érzékelő ül a 16mm-es ultraszéles kamera mögött autofókusszal. A TOF érzékelő eltűnt, mivel a Sony állítása szerint az AI algoritmusai már annyira fejlettek, hogy feleslegessé tették.

A Sony frissítette az alkotóknak szánt Photo Pro és Video Pro alkalmazásokat függőleges felhasználói felülettel és fókuszcsúsztatással, míg a streamelőknek mostantól lehetőségük van arra, hogy az élő chatet közvetlenül a telefon képernyőjéről figyeljék.

A hangzás terén a Sony Xperia 1 V továbbfejlesztett sztereó hangszórókat kínál, amelyek nagyobb hangerővel és gazdagabb basszusokkal rendelkeznek. A 3,5 mm-es audiocsatlakozó marad azok számára, akik továbbra is a vezetékes fejhallgatót részesítik előnyben.

A Sony Xperia 1 V tápellátásáról egy 5000 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, amely támogatja a 30 W-os vezetékes töltést, így 30 perc alatt visszanyeri 50%-os töltöttségét. A telefon vezeték nélküli és fordított vezeték nélküli töltéssel is rendelkezik, és a Sony ígérete szerint az akkumulátor kapacitásának legalább 80%-a megmarad három év használat után is.

A Sony Xperia 1 V fekete, platinaezüst és khaki-zöld színben lesz kapható június végétől, a konkrét piaci elérhetőséget később részletezzük. A kontinentális Európában 1399 euróba, az Egyesült Királyságban pedig 1299 fontba fog kerülni.

(via)

2023.05.12.

+