MojAndroid
(x) hirdetés

Kevesebb mint egy hét van hátra a Google I/O 2023-ig, amely az év egyik legérdekesebb technológiai eseményének ígérkezik. Az egyik legnagyobb bejelentés, amit izgatottan várunk, a Google Pixel Fold, a szoftveróriás első összehajtható okostelefonjának régóta várt bemutatása.

Ezen a ponton a legtöbb techrajongó tisztában van azzal a ténnyel, hogy a Google az egyik legrosszabb gyártó, ha a titoktartásról van szó. Régebben a még ki nem adott készülékek prototípusait sorozatosan kiszúrták, és a hivatalos leleplezéseket jóval megelőző masszív kiszivárogtatások a norma, nem pedig a kivétel.

Ezért nem különösebben meglepő, hogy az elmúlt hetekben (majdnem) mindent megtudtunk a Google Pixel Foldról. Bár a készülék papíron ígéretesnek tűnik, a legnagyobb kérdés az, hogy megvan-e benne az, ami ahhoz kell, hogy megállja a helyét a Samsung Galaxy Z szériájával szemben. Vajon a Pixel Fold egy új, Samsung utáni korszakot nyit meg az összehajtható készülékek piacán? Vagy bukás lesz a vége?

Pontosan ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni a következő bekezdésekben. Itt lenne az ideje megemlíteni, hogy ez a cikk kizárólag rendkívül hiteles, de előzetes információkon alapul. Ezért bizonyos fokú szkepticizmus indokolt és tanácsos. Miután ezt a kizáró okot elhárítottuk az útból, térjünk rá a lényegre.

Hosszasan beszélhetünk arról, hogy Kínán kívül nincs érdemi verseny az összecsukható telefonok piacán. Bizonyos értelemben már maga a tény, hogy egy olyan vállalat, mint a Google, összehajtható készüléket hoz a nyugati piacokra, önmagában jó dolog. Ahhoz azonban, hogy a Pixel Fold sikeres legyen, nemcsak másnak kell lennie – hanem jobbnak is vetélytársainál.

A Pixel Fold fő versenytársa maga az összehajtható készülékek királya – a Galaxy Z Fold. A legtöbb pletyka alapján a koreai techóriás jegyzettömb-stílusú telefonjának idei iterációja sok olyan problémát orvosolni fog, amit a felhasználóknak az elődökkel kapcsolatban már sokszor jeleztek. A Galaxy Z Fold 5 hézag- és gyűrődésmentes dizájnt vezet majd be a rengeteg egyéb fejlesztés mellett, beleértve a vékonyabb kereteket is.

Amin azonban nem fog változtatni, az a másodlagos képernyő kissé kényelmetlen képarányai. A fedőkijelző továbbra is túl magas marad a legtöbb mainstream felhasználó számára. Ez az a pont, ahol a Google egy egészen más megközelítést választott. A Pixel Fold fedőképernyője sokkal hétköznapibb méretekkel fog rendelkezni, hasonlóan az olyan kisméretű okostelefonok kijelzőihez, mint az iPhone 13 mini.

Egyes vélemények szerint a jegyzettömb-stílusú összecsukható telefnok csak annyira jók, amennyire a borítóképernyőjük. Következésképpen, ha a felhasználónak még az alapvető feladatok elvégzéséhez is ki kell hajtania a készüléket, akkor gondolhatjuk úgy, hogy ez nem megfelelő terméktervezés. Egy jegyzettömb-stílusú összecsukható készüléknek egyformán kompakt okostelefonnak és kis táblagépnek kell lennie ahhoz, hogy indokolható legyen az árcédula, amely meghaladja a két fent említett önálló termék együttes költségét.

Éppen ezért tűnik jobbnak a Google által választott dimenzió, mint azt, amelyhez a Samsung továbbra is ragaszkodik. Ismétlem, ez lehet, hogy a személyes elfogultság eredménye, de a véleményem végső soron azon múlik, hogy szerintem hogyan kellene működnie az összehajtható formafaktornak. Tágabb értelemben az, hogy az összehajtható felhasználók hogyan érzékelik a Pixel Fold különböző méreteit, fogja meghatározni, hogy azok eladási szempontot jelentenek-e vagy üzletet bontó tényezőt.

Röviden, a Google Pixel Fold a Galaxy Z Fold 4 és a Galaxy Z Fold 5 értelmes alternatívájává válik, mert némileg másképp értelmezi, hogy mit jelent az összecsukható telefon. Úgy tűnik, hogy az Oppo hasonló elképzeléssel rendelkezik, de a Find N2 továbbra is elérhetetlen a legtöbb nyugati fogyasztó számára. Lássuk, melyik koncepció érvényesül.

Google Pixel Fold: jó koncepció, de hibás kivitelezés?

Az a tény, hogy a Pixel Foldnak már sikerült megkülönböztetnie magát a rendkívül sikeres versenytársától, önmagában is nagy győzelem, mert ez azt jelenti, hogy a készülék rendelkezik a szükséges identitással ahhoz, hogy többnek tűnjön, mint egy Fold másolat. Mindazonáltal ez nem lesz elég.

A legnagyobb akadály a Pixel Fold útjában az, hogy bebizonyítsa, hogy képes legyőzni a Samsungot a saját játékában, és ez nem könnyű feladat. Főleg, ha a készülék kivitelezésében annyi nyilvánvaló hiba van. Meg kell jegyezni, hogy a Pixel Fold egy hihetetlenül terjedelmes készülék lesz, állítólag körülbelül 30 grammal nehezebb, mint a Fold 5. A súly a modernkori összecsukható készülékek egyik legnagyobb problémája, és a Pixel Fold a szélesebb fedőlapú képernyőjével a végén úgy érezheti magát, mint egy tégla a zsebében.

A másik nagy probléma a keret lesz. Még ha a Pixel Fold végül ránctalan és résmentes is lesz, ahogy a legtöbb kiszivárgás jelzi, a kinézete alapján meglehetősen csúnya kereteket fog tartalmazni. Ez egy kissé elavult megjelenést eredményez, különösen a karcsú Galaxy Fold 4-hez (és a legtöbb bennfentes szerint a még karcsúbb Fold 5-höz) képest.

Még egy másik potenciális probléma a készülék szívében rejlik. A Pixel Foldot ugyanis ugyanaz a processzor fogja hajtani, mint a Pixel 7a-t. Hogy kontextusba helyezzük, a Google eddigi legdrágább készüléke a hírek szerint ugyanazt a Tensor G2-t fogja tartalmazni, mint a 2023-as belépőszintű telefon. Egy több mint féléves chipset használata egy ultraprémium készülékben sosem ideális – ha valamit, akkor azt várnánk, hogy némi teljesítményjavulást (azaz egy Tensor G2 “Plus”-t) láthastunk a Pixel 7-hez képest, mivel a Pixel Fold háromszor annyiba fog kerülni.

Következtetések: Túl kevés, túl későn vagy túl nagy, túl hamar

A hardver soha nem volt a vállalat erőssége, és sokkal több értelme lett volna, ha a Google az Android L (a kifejezetten nagy képernyőkre tervezett operációs rendszer) funkcionalitásának bővítését helyezi előtérbe, mielőtt egy saját összecsukható készüléket indít.

Végül, az összecsukható készülékek népszerűségét és vonzerejét korlátozó legnagyobb tényező továbbra is a magas ár. Ez az oka annak, hogy a kagylóhéjú összecsukható készülékek általában mainstreamebbek, mint a notebookos társaik. Sajnos egyelőre még nem hallottunk híreket a Google Pixel Flipről.

Végezetül őszintén reméljük, hogy a Pixel Folddal kapcsolatos kételyek tévesek. Őszintén szeretnénk, ha sikerrel járna, mivel ez egy új kezdetet jelentene az összecsukható készülékek számára. Végül is, amíg az összecsukható készülékek piacán nincs igazi verseny, addig ez a forma soha nem fogja elérni valódi potenciálját.

(via)

2023.05.04.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+