MojAndroid
(x) hirdetés

Szinte minden iparágról elmondható, hogy a versengő vállalatok hajlamosak egymás stratégiáit, terveit vagy akár termékeit lemásolni. Ezt az Apple és a Google is jól példázza, immár több éve másolják egymás funkcióit. Most álljon itt öt iOS-funkció, amelyeket jó lenne hamarosan Androidon is látni. A témával az xda-developers portál foglalkozott.

1. Objektumok automatikus kivágása fényképekből és videókból

Az iOS 16 és iPadOS 16 rendszerrel az Apple készülékek felhasználói könnyedén levághatják a különféle objektumokat, vagy eltávolíthatják a fotók és videók hátterét. A funkció használatához egyetlen érintés szükséges, és természetesen nincs szükség képszerkesztő készségekre vagy speciális alkalmazásokra. Ehhez csak kattintsunk egy adott személyre vagy objektumra, és ha lenyomva tartjuk ujjunkat, háttér nélkül áthelyezhetjük azt egy másik alkalmazásba. A funkció offline módban is fut, és a fényképek vagy videók feldolgozása kizárólag az eszközön történik.

Bár jelentéktelen funkciónak tűnhet, felhasználható például YouTube-videók miniatűrjéhez. Gyorsan kivághatjuk és beilleszthetjük egy másik háttérre az adott grafikát például egy szöveg mellé. Azok az idők, amikor hasonló műveletekhez szüksége volt a Photoshop varázspálcájára, valószínűleg a múlté.

A One UI 5.1-et használó Samsung telefonhasználók is élvezhetnek hasonló funkciót, de ez még mindig nem vált hivatalos Android-funkcióvá. Ráadásul a Samsung Galaxy S23 Ultra-n vagy más Samsung modelleken kívül még nem is érhető el.

2. Saját háttér létrehozása

Egy másik változás az iOS 16-ban a testreszabható zárolási képernyő. A felhasználók több hangulatjel, háttérszín vagy általános stílus kiválasztásával háttérképeket hozhatnak létre. Ennek eredményeként a kiválasztott objektumokból, színekből és stílusokból különböző összetettségű, sűrűségű és formájú háttérképeket lehet készíteni.

Bár Androidra is vannak hasonló alkalmazások, az iOS rendszerszinten mindenképpen könnyebben használható a felhasználók számára. A felhasználók többek között elmenthetik az összes létrehozott háttérképet és lezárási képernyő elrendezést, és saját preferenciáik vagy hangulatuk szerint használhatják azokat.

Az operációs rendszer fejlesztői előzetesének első jelzései szerint az Android 14-nek is tartalmaznia kell egy hasonló funkciót, de majd meglátjuk, hogy az Android 14 végleges buildje hozza-e ezt a lehetőséget a hivatalos bemutatóig.

3. Továbbfejlesztett adatvédelmi és biztonsági intézkedések

Az Apple folyamatosan kérkedik azzal, hogy eszközei hogyan védik a felhasználók adatait, és mennyire biztonságosak. Ha iPhone-od van, lehetőséged van például a vészhelyzeti alaphelyzetbe állításra, amely lehetővé teszi az embereknek vagy alkalmazásoknak adott engedélyek gyors visszavonását. Van egy zárolási mód is, amely blokkolja az ismeretlen személyektől vagy eszközöktől érkező üzeneteket és kapcsolatokat, legyen az vezetékes vagy vezeték nélküli.

Egy másik fontos védelmi intézkedés a Find My Device funkció, amely akkor is működik, ha az iPhone ki van kapcsolva. Így ha valaki ellopja az iPhone 14 Pro Max készüléked, akkor is nyomon követheted a térképen, ha a tolvaj kikapcsolja. Ami az Android 13 operációs rendszert illeti, ha az eszköz ki van kapcsolva, nem található meg a Google-n keresztül. Ez sokkal nehezebbé teszi a tolvaj felkutatását és az Android-eszköz visszaállítását.

4. Hosszútávú szoftvertámogatás

Az Apple készülékek hosszú szoftvertámogatásukról ismertek. Amellett, hogy többnyire kellően finomhangoltak, a frissítések a régi iPhone-modellekkel is kompatibilisek. Ha például a szolgáltatótól kapod az iPhone-t, akkor az új iOS abban a pillanatban elérhető számodra, amikor a nyilvánosságra kerül, ellentétben az Androiddal, ahol a szolgáltatók nem ellenőrzik ezeket a frissítéseket, nem finomhangolják őket, és sokszor a felhasználók több hónapot várnak a frissítésre.

Egy másik előny az Apple javára az operációs rendszer béta programjára való feliratkozás. Ahhoz, hogy pl. a  Pixel telefonunk feliratkozhasson a bétaprogramba, fel kell keresnünk egy adott webhelyet, be kell jelentkezniünk, majd béta-tesztelőként kell regisztrálnunk. Ehhez képest az iOS 16.4-től kezdődően az iPhone-on a Beállítások alkalmazásban egy egyszerű kapcsolóval kaphatunk bétafrissítéseket. A bétaprogramból való kilépés ugyanilyen egyszerű, ehhez csak le kell tiltani az operációs rendszer bétaverzióinak telepítését.

5. Kifinomultabb jelszókezelő

Bár rengeteg jelszókezelő létezik, az Apple egy saját jelszókezelőt épített az iOS-be. A felhasználók felhasználóneveket, jelszavakat tárolhatnak, kétfaktoros hitelesítési kódokat generálhatnak, és még jegyzeteket is készíthetnek. Ezek az információk végponttól végpontig titkosítva vannak, és az iCloudon keresztül minden eszközön elérhetők.

A külön beépített jelszókezelő mellett a Google már kínál kétfaktoros hitelesítési alkalmazást is, a két szolgáltatás azonban nincs integrálva egymással, így a felhasználók nem tudják egy helyen ellenőrizni a felhasználónevet, a jelszót és a kétfaktoros hitelesítési kódot, arról nem is beszélve, hogy az androidos felhasználók nem tudnak jegyzeteket hozzáadni a jelszavaikhoz. A jövőben remélhetőleg a Google egyesíti a beépített jelszókezelőt és a Authenticator alkalmazást, hogy egyszerűsítse a bejelentkezési folyamatot, és minden lényeges információ egy helyen legyen.

Mind az iOS, mind az Android operációs rendszer sokat kínál a felhasználóknak, és a funkciók mennyiségét irigyelhetjük egymástól. Emellett az ilyen versenynek köszönhetően minden felhasználó biztos lehet abban, hogy az egyes gyártók mindig arra törekednek, hogy a legjobb funkciókat és különböző innovációkat kínálják. A meglévő ügyfelek megtartása mellett így új ügyfeleket is maguk mellé tudnak állítani.

2023.03.29.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+