MojAndroid
(x) hirdetés

A Xiaomi 12T Pro tavaly év végén jelent meg nagy teljesítményű Snapdragon 8+ Gen 1 processzorral és egy vadonatúj 200 megapixeles kamerával. A telefon alapmodellje 256 GB tárhellyel rendelkezik, ami duplája annak, amit a vetélytársaknnál kaphatunk.

A 12T Pro itthon 260 ezer forint körüli áron vihető haza, ami körülbelül 15%-kal olcsóbb, mint Pixel 7 Pro, és körülbelül a fele egy iPhone 14 Pro Max árának, valamint olcsóbb, mint a tavalyi iPhone 13, ami nem kis teljesítmény, különösen az utóbbi időben növekvő árakat figyelembe véve.

Kicsomagolás

A Xiaomi 12T Pro egy jól felszerelt dobozzal érkezik, amelyben a telefonon kívül a következőket találhatjuk:

  • 120 W-os gyorstöltő
  • USB-A – USB-C kábel
  • Átlátszó szilikon tok
  • SIM-tű
  • Felhasználói kézikönyvek

A Xiaomi egyre több gyártóval ellentétben még pakol töltőt is a telefon mellé, ez esetünkben pedig nem más, mitn egy egy lenyűgözően gyors, 120 W-os gyorstöltő. Szintén üdvözlendő az egyszerű szilikon tok jelenléte a dobozban, így már a kicsomagolástól fogva biztonságban tudhatjuk telefonunkat. A telefon kijelzőjén egy gyárifóliát is találhatunk, így a karcoktól sem kell tartanunk.

Külső, kijelző

A 12T Pro háza túl sok izgalmat nem tartogat, azonban a telefon nagyon masszív, sehol nem recseg, nem ropog, a mattra hangolt – egyébként műanyag – hátlap pedig szerencsére nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A telefon egyébként a szintén nem túl izgalmas fekete, ezüst és kék színekben elérhető. Kis kompromisszum, hogy a kijelző “csak” Gorilla Glass 5-ös védelme kapott, de nem hiszük, hogy ez bárkinek igazi problémát jelentene.

Letiszult, szép megjelenés

A telefon nem tűnik túl nagynak, 205 grammos, jóval kevesebb, mint az S22 Ultra a maga 229 grammjával, valamint az iPhone 14 Pro Max 240 grammos tömege. Nagyra értékeljük a lekerekített oldalakat, amelyek megkönnyítik a telefon egy kézzel való megfogását.

A telefon egy 6.7-es Samsung E6 AMOLED panelt kapott, kis szelfikamerával a közepén. Kapunk egy optikai, képernyőbe épített ujjlenyomat-leolvasót, amely kiváló munkát végez, gyors és érzékeny, ritkán téveszt, de használhatjuk a 2D-s arcalapú feloldást is, amely bár így ebben a formában nem a legbiztonságosabb, mindenképpen jó alternatívát jelent.

Kamera

200MP, nem sok ilyet látni

Ahogy korábban említettük, a 12T Pro nagy attrakciója a 200 megapixeles főkamera, amely akár 2-szeres optikai zoomot tesz lehetővé a nagyobb szenzor 12,5 megapixeles felbontásával. Ez a trükk hasonló ahhoz, amit az Apple csinál az iPhone 14 Pro-n és a Google a Pixel 7 Pro-n, de mindkettő többe kerül, mint a 12T Pro, bár azok a telefonok dedikált teleobjektív kamerával is rendelkeznek.

A 200 megapixeles főkamera 12,5 megapixeles képeket készít a “pixel binning” nevű módszerrel, amely 16 pixelt egyetlen “nagyobb”-ba egyesít, hogy jobb felvételeket készítsen gyenge fényviszonyok mellett. A Samsung, az Apple és a Google is hasonló megoldást alkalmaz, hogy nagyobb teljesítményt préseljenek ki telefonjaik apró kameraszenzoraiból. A 12T Pro kamerája alapértelmezetten 12,5 megapixeles képeket készít, de válthatunk 50 vagy 200 megapixeles beállításra is. Ezzel segít megőrizni a finomabb részleteket vágás és nagyítás során, és a legjobban világosabb körülmények között működik, például a szabadban, napsütéses napokon.

A fő kamera mellett található egy ultraszéles kamera 8 megapixeles érzékelővel és egy makró kamera 2 megapixeles szenzorral. Erős értékesítési pont, hogy képes megörökíteni a távoli témák részleteit világos és gyenge fényviszonyok között is. Arra is jó volt, hogy gyorsan mozgó témákra fókuszáljon, és jobb volt a zoom képessége, mint a kétéves iPhone 12 Pro Max (a legutóbbi iPhone, ami kéznél volt).

A 12T Pro kamera teljesítménye majdnem tökéletes, így jó választás lehet azoknak, akik 2020-ban vagy korábban kiadott telefonról frissítenek, bár fontos megjegyezni, hogy a magas megapixelszámú telefonkamerák nem mindig adnak arányosan jobb képeket.A következő hetekben a telefont jobban összevetjük más készülékkel a fotós teljesítményüket illetően, így érdemes lesz figyelni az oldalt. Ami esetleg problémát jelenthet az elsődleges tesztek alapján, az a színek pontossága – és ezt egy 200 megapixeles érzékelő nem fogja tudni megoldani.

Akksi, teljesítmény

A Xiaomi 12T Pro egy nagy, 5000 mAh-s akkumulátorral van felszerelve, ami tapasztalataim szerint elég energiát biztosít a telefonnak akár arra is, hogy átlagos használat mellett akár 2 nap üzemidőt is elérjünk, persze ilyenkor a nap végére már jócskán kevés az ereje. Végeztem egy 45 perces akkumulátortesztet is, amely során a telefont számos meglehetősen intenzív feladattal kínoztam. Ezek közé a feladatok közé tartozott az Old Man és Monument Valley 2 játékok letöltése és használata, YouTube videók lejátszása, valamint fotók és és fájlok szinkronizálása a Google Drive-ra, valamint a Google Fotókba. Amikor elkezdtem, az akkumulátor töltöttsége 60%, 45 perc múlva pedig 47% volt, ez elég jó teljesítmény, viszont ki kell emelni, hogy a telefon enyhén melegedett.

A 12T Pro 5000 mAh-s akkumulátorának újratöltése rendkívül gyorsan megtörténik, még akkor is, ha koppra lemerítettük a telefont. A dobozban egy 120 wattos ultragyors töltő található, amely azt ígéri, hogy mindössze 19 perc alatt 100%-ra tölti a telefont. És ez bizony nem csak ígéret, hanem a valóság is, tényleg brutál sebességgel töltődik az akksi. A 200MP-es kamera mellett ez a másik olyan fícsőrje a telefonnak, amivel magabiztosan csábíthat magához vásárlókat a Xiaomi, hiszen ne feledjük, hogy például a vetélytársak közül az iPhone 14 és a Galaxy S22 maximum 20 W-tal, illetve 25 W-tal tölthető, és egyikhez sem tartozik töltő.

A Xiaomi 12T Pro-t a Qualcomm-Snapdragon 8 Plus Gen 1 lapkája hajtja meg, 8 GB RAM-mal és 128 GB vagy 256 GB tárhellyel, így egy erőműnek is tekinthetjük a telefont – legalábbis elméletben. Átlagos használat mellett a telefon valóban nagyon reszponzív, a 120Hz-es AMOLED kijelzőn gördülékenyen és akadás nélkül olvashatjuk a tartalmakat, vagy játszhatunk akár komolyabb játékokkal is, nem fogja megérezni a telefon, viszont ahogy fentebb is írtam, aktív használat közben hajlandó sajnos a melegedésre, ami talán az egyik negatívum az egész készüléket tekintve.

Szoftver

A telefonon gyárilag Android 12 fut MIUI 13-as felülettel, bár a Xiaomi igérete szerint hamarosan frissülhet MIUI 14-re. A felület egyékbént alapvetően szép, minden kézre áll, gyors, akadásmentes, azonban sosem fogom megérteni a Xiaomit, hogy miért túszkolja tele a telefont felesleges appokkal, amit a felhasználó végül úgyis egy nem használt mappába rendez, ám az átlag felhasználó számára letörölhetetlenek, ellenben foglalják a helyet.

Hamarosan jön a MIUI 14

Ezt egyszerűen nem értem

 

Ugyanígy nem értem, hogy mi a koncepció a téma és a háttárkép választásban. Gusztustalanabbnál gusztustalanabb kombinációkból választhatunk, szerintem a kínai piacon kívül nincs olyan terület, ahol a felhasználók ezt szívesen használják, bár ha tévednék, javítsatok ki.

Verdikt

Összességében úgy gondolom, hogy a Xiaomi 12T Pro egy nagyon jó telefon lett, amelyet érdemes megfontolni, ha androidos telefont keresünk. Gyors processzorral, fantasztikus akkumulátor-élettartammal, ultragyors töltéssel rendelkezik, a kamerája pedig majdnem tökéletes.

Köszönjük a telefont a Xiaomi Magyarországnak!

(x) hirdetés
2023.01.28.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+