MojAndroid
(x) hirdetés

A MIUI kezelőfelület annak ellenére vált az utóbbi évek egyik legnépszerűbb okostelefonos rendszerévé, hogy valójában egy Android alapokra építkező interfészről van szó, mely mind a kezelhetőség, mind a stabilitás, mind a támogatás tekintetében a legjobbak között helyezkedik el.

A Xiaomi okostelefonok és táblagépek felhasználói interfészeként a MIUI évről-évre képes megújulni egy kicsit, méghozzá mindig az aktuális zászlóshajókhoz igazodva. Miután a gyártó a napokban bemutatta a Xiaomi 13-at, várható volt, hogy rövidesen az új kezelőfelületről is hallhatunk egyet és mást.

Így is történt, hiszen gyakorlatilag az újgenerációs okostelefonokkal együtt mutatkozott be a MIUI 14, mely nagyon sok újdonsággal kecsegtet az előző típushoz képest, azonban csak úgy, mint korábban, most sem kapja meg azonnal minden modell a megjelenéskor.

Lássuk, hogy mit tudtunk meg eddig a MIUI legújabb generációjáról!

Nemcsak megszépült, biztonságosabb is lett

Mint azt a korábbi években már megszoktuk, a MIUI 14 teljes megújuláson esett át a külső tekintetében, ezáltal egy alapos dizájnváltást sikerült tető alá hozniuk a mérnököknek. Bizonyos tekintetben csak finomhangolások történtek, más esetekben azonban jelentős változások következtek be.

Ami látható, hogy az ikonok és a widgetek jelentős mértékben módosultak, de a widgetek és az animációk egyaránt átestek némi finomításon, miközben az egész hangulata, illetve kisugárzása sokkal átláthatóbb, barátságosabb, rendezettebb lett az eddigieknél is.

A látható változásokon felül természetesen rengeteg változás történt a motorháztető alatt is, így például a Xiaomi rengeteg biztonsági újdonságot vezetett be a MIUI 14-gyel, sőt az adatvédelem tekintetében egyaránt sikerült szintet lépni a szoftverrel.

Javult az otthoni eszközökkel való kommunikáció, kaptunk egy vadonatúj – meglepően precíz – szövegfelismerőt, ami a nyomtatott írást egyetlen fotóval szerkeszthető szöveggé konvertálja, de biztosak vagyunk benne, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal izgalmasabb újdonságokkal is szolgál majd a MIUI 14 a megjelenéskor.

Javult a stabilitás és az energiafogyasztás is

A piacon jelenleg megtalálható Android alapú kezelőfelületek közül a MIUI mindig is az élen járt a stabilitásban és az energiafogyasztásban, azonban bármennyire hihetetlen, de az újgenerációs szoftver még az eddigieken is képes most túlmutatni.

A Xiaomi ígéretei szerint ugyanis annyira optimalizált lett a végeredmény, hogy segítségével mind a gyorsaság, mind a stabilitás képes volt jelentős mértékben növekedni, amihez ráadásul már néhány konkrét számot is mellékelt a gyártó.

Az energiafogyasztást például 16 százalékkal tudták csökkenteni, ami jelentős eredmény és biztosan érezhető lesz a készülékek üzemidején. Ami azonban ennél is jobb hír, hogy az új MIUI 88 százalékkal folyamatosabb és stabilabb működésre képes, ami közel sem nevezhető csekély előrelépésnek.

A MIUI 14 megjelenési dátuma

Hogy melyek lesznek az első telefonok, amelyek megkapják a MIUI 14-et? Elsődlegesen természetesen a Xiaomi 13 és a Xiaomi 13 Pro büszkélkedhetnek majd az új rendszerrel, de januártól a korábbi modellek is sorra kerülnek.

Kezdetben a teljes Xiaomi 12 termékcsalád kapja meg, majd a Xiaomi K50 négy tagja következik, de természetesen a Xiaomi Mix Fold 2-re is beroboghat januártól. A gyártó táblagépein – így a Redmi Pad-en és a Mi Pad 5 valamennyi típusán – azonban csak áprilistól telepíthetjük majd a MIUI 14-et.

Hangsúlyozandó, hogy mindezek csak a kínai időpontok. Ezekhez mérten a Global, azaz nemzetközi változat premierjére sem kell sokáig várni, azaz biztos, hogy a jövő év elején az európai készülékre is befuthat a MIUI 14, de napra pontos dátum egyelőre még nem érkezett hozzá.

(via)

(x) hirdetés
2023.01.14.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+