MojAndroid
(x) hirdetés

391 millió dolláros bírságot kell kifizetnie a Google-nek, mert legalább 2014 óta nyomon követte a felhasználók tartózkodási helyét még akkor is, amikor a felhasználók azt hitték, hogy letiltották a funkciót eszközükön.

40 egyesült államokbeli főügyész által benyújtott kereset szerint a felhasználók hiába tiltották le a helyelőzményeket készülékeiken, egy másik fiókbeállítás, az alapértelmezetten engedélyezett Web és alkalmazástevékenységek lehetővé tették a Google számára a személyazonosításra alkalmas helyadatok gyűjtését, tárolását és felhasználást. A bírság mellett azt is megkövetelik a tech óriástól, hogy felhasználóbaráttá tegye a fiókbeállítási vezérlőt, valamint hogy korlátozza bizonyos helyadatok vállalati célú tárolását és felhasználását. Továbbá a cégnek átláthatóbbá kell tennie a helyadatok nyomon követésére és gyűjtésére vonatkozó fiókbeállításokat, valamint részletes információt kell közölnie arról, hogy milyen helyadatokat gyűjt és hogyan használja fel azokat.

Ugyanezen okokból még augusztusban szabott ki 60 millió dolláros pénzbírságot az ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) a Google-re. 2022 januárjában pedig a francia Nemzeti Informatikai és Szabadságügyi Bizottságtól (CNIL) kapott 170 millió dolláros bírságot a cég, mert megnehezítette a webhelykövető cookie-k elutasítását azáltal, hogy több kattintás mögé rejtették a nyomkövetők tiltását lehetővé tevő gombokat.

(NKI)

2022.11.16.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+