MojAndroid
(x) hirdetés

A keresőóriás közel két éven át – 2017 január és 2018 december között – félrevezette az androidos felhasználóit a helyadatok gyűjtése és felhasználása tekintetében, ezért most 60 millió dollárra büntették.

Az ACCC szerint a Google akkor is gyűjtötte a felhasználók helyadatait, ha ők maguk letiltották a helyelőzmények funkciót eszközeiken. Míg a felhasználók azt hitték ezzel a beállítással letiltják a helyadatok követését, addig egy másik beállítás – ami alapértelmezetten engedélyezve volt – , az Internetes és alkalmazástevékenységek lehetővé tette a Google számára, hogy személyazonosításra alkalmas helyadatokat gyűjtsön, tároljon és használjon fel. Az ACCC szerint mindez több mint 1,3 millió ausztrál Google-fiókot érintett.

Az ACCC 2019 októberében indított peres eljárást a tech óriás ellen, akik időközben, 2018. december 20-ig minden olyan problémát orvosoltak, ami a bírság kiszabásához vezetett. Az ausztrál bíróság 2021 áprilisában megállapította, hogy a Google a felhasználók félrevezetésével megsértette az ausztrál fogyasztóvédelmi törvényeket.

Januárban a francia Nemzeti Informatikai és Szabadságügyi Bizottság (CNIL) is 170 milliós bírságot szabott ki a Google-ra, amiért a cég megnehezítette a weboldal látogatóinak a nyomkövető cookie-k tiltását, azáltal, hogy több kattintás mögé rejtette el ennek lehetőségét, megsértve ezzel az internetezők beleegyezési szabadságát. Korábban a céget 11,3 millió dollárra büntették az agresszív adatgyűjtési módszerei miatt, és 220 millió euróra, mert a versenytársak rovására előnyben részesítette saját szolgáltatásait. További 1,7 milliárd dolláros pénzbírságot kapott az online hirdetések versenyellenes gyakorlatai miatt és 2,72 milliárd dolláros büntetés járt azért, mert visszaélt piaci dominanciájával a keresési eredmények módosítása érdekében.

(NKI)

2022.08.15.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+