MojAndroid
(x) hirdetés

Csak egy telefon kell hozzá, és a vásárlók a saját lakásukban pakolgathatják ide-oda a kiválasztott ikeás bútorokat.

A társaság a héten jelentette be IKEA Kreativ nevű szolgáltatását, amelyen keresztül kapcsolatot teremtene az e-kereskedelmi alkalmazások és a fizikai áruházakban történő vásárlás élménye között, felhasználva a térbeli számítástechnika, a gépi tanulás és a 3D-s kevert valóság (mixed reality, MR) legújabb fejlesztéseit.

Az online és külön mobil appon keresztül is elérhető, mesterséges intelligenciára épülő alkalmazás alaptechnológiáját az a Geomagical Labs fejlesztette, amelyet 2020 áprilisában vásárolt fel az IKEA több száz áruházának nagy részét üzemeltető Ingka Group piacvezető beltéri vizualizációs MI-megoldásai miatt. A cég szerint ez lesz az otthoni kiskereskedelmi ágazat legelső teljes értékű, MR-alapú önkiszolgáló tervezőeszköze, amelyik már alkalmas a valós terek élethű és pontos megtervezésére, integrálva azt a digitális vásárlásba. A program először az amerikai iOS- és PC-felhasználók számára válik elérhetővé, akiket nemsokára az androidos ügyfelek, majd a 2023-as pénzügyi évben további országok követnek.

A Kreativ arra is lehetőséget biztosít a vásárlóknak, hogy az IKEA digitális bemutatóterméből származó képeket rendezgessék, de az igazán nagy dobás az otthon készített képek felhasználása, vagyis ténylegesen a saját lakásukban kísérletezhetnek a gyártó bútoraival és más berendezési tárgyaival. A vállalat mindezt meghatározó pillanatnak tartja digitális átalakulásában, amelynek során további fejlesztéseket ígér.

Az alkalmazás mögött futó, összetett számítási folyamatokat a Google Cloud Platform szolgálja ki, lehetővé téve, hogy kis energiaigényű mobil eszközökön fussanak a bonyolult MI-algoritmusok. A bejelentésből kiderül, hogy az IKEA Kreativ szolgáltatáshoz fejlesztett mesterséges intelligencia olyan neurális hálózati technológiát használ, mint amilyet például az önvezető járművek esetében is alkalmaznak, hogy a gépeket vezérlő rendszerek megértsék az őket körülvevő teret és annak elemeit.

VentureBeat riportjában a Geomagical Labs termékfejlesztési vezetője azért azt is világossá tette, hogy az IKEA Kreativ ugyan már a mostani formájában is varázslatos, de még egyáltalán nem hibátlan: összezavarodhat például, ha nem lát eleget a padlóból, vagy ha a falak teljesen üresek. Ennek ellenére a programot nagy előrelépésnek tekinthető az IKEA és ügyfelei számára, később pedig olyan fejlesztéseket ígérnek, mint a falak színének megváltoztatása, a falra és mennyezetre szerelhető bútorok hozzáadása vagy a kollaboratív tervezés lehetősége.

(Bitport.hu)

2022.06.28.

+