MojAndroid
(x) hirdetés

Gelencsér András vegyész-légkörkutató szerint 2050-re kimeríthetjük az akkumulátorfémek nyersanyagkészleteit.

A Pannon Egyetem rektora szerint valójában nem fenntartható a folyamatban lévő, a fenntarthatóságot előtérbe helyező technológiaváltás, mivel nincs meg a szükséges nyersanyag-fedezete. A szakember úgy látja, az elektromos autó egy zsákutcát jelent – olvasható a 24.hu által készített interjúban.

Gelencsér elmondta, az elektromos autó az erőforrások értelmetlen pazarlása, ugyanis az olyan kritikus elemek készletei, mint a lítium vagy a kobalt kimerülőfélben vannak. Ezzel indokolja azt az állítását, amely szerint ezeket a járművek távolról sem lehet a zöld jövő zálogának tekinteni. A kutató hozzátette, az elektromos autók divatját az autóipari lobbi a politika támogatásával találta ki annak érdekében, hogy újra lehessen gazdasági növekedést produkálni és extraprofitot termelni. Ráadásul a szabályozást úgy módosítják, hogy még azok is kénytelenek legyenek igazodni hozzá, akik nem értenek vele egyet.

Ugyanakkor az elektromos autók technológiájának nincs meg a fedezete az erőforrások oldaláról. Gelencsér kihangsúlyozta, ha az úgynevezett fenntarthatóságra történő átállás jegyében valóban meg akarják valósítani a 2050-re kitűzött elképzeléseket, beleértve az elektromos autókat, akkor az ehhez szükséges kritikus elemek ismert készletei gyakorlatilag már az évszázad közepére kimerülnek.

A rektor azt is elmondta, gazdasági szemléletváltásra lenne szükség, és a szándékoltan elavuló, profitmaximalizáló irány helyett inkább az anyag- és energiatakarékos szemlélet felé kellene fordulni. Egyúttal a fogyasztói szokásokat is gyökeresen át kellene alakítani. Példaként megemlítve a városi közösségi rollereket, melyeket ez emberek szolgáltatásként vesznek igénybe, de nem birtokolják őket.

A teljes interjú elolvasható a 24.hu-n.

További e-autós cikkekért kattints az Alapjáratra!

Ez a cikkajánló az Alapjárat.hu-val való együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2022.06.15.

+