MojAndroid
(x) hirdetés

A társkeresőket üzemeltető Match Group nem szeretné tovább fizetni a harminc százalékos Play Store adót. És van elég pénzük pereskedni, írta meg Fintechradar.hu

A Match Group, ami több nagy társkeresőt működtet, most a Google Play Store monopóliumát vette célba. A cég szerint a Google egyeduralkodó az Android platformon az alkalmazások terjesztésében, illetve az ezekért való fizetés kezelésében.

Ha Match néven nem lenne ismerős a cég, akkor úgy is lehet őket ismerni, mint a Match.com, a Tinder és az OkCupid tulajdonosait. A Match által indított per koreográfiáját nagyjából sejthetjük. Az Epic Games hasonló pert folytatott az Apple ellen 2020-ban, amikor azt akarta elérni, hogy a játékbeli kiegészítőkért és virtuális valutáért ne csak az Apple Pay-en keresztül lehessen fizetni.

Az Epic Games esetében az eredmény vegyes lett. Yvonne Gonzales Rodgers bíró szerint az Apple-nek jogában áll a szellemi tulajdonát licencelni a platformon elérhető szolgáltatások számára. Ugyanakkor Hollandiában a társkeresők elérték, hogy saját fizetési szolgáltatást jeleníthessenek meg az iOS-t használó ügyfeleiknek. Az Apple egyelőre úgy állította össze ebben a helyzetben is a pénzügyi konstrukciót, hogy a cégek ne járjanak jól a saját fizetési megoldással, de túl is van már pár büntetésen, mert a holland bíróság nem szereti, ha hülyének nézik.

A Google is ragaszkodik a harminc százalékos jutalékához. Igaz, ennek a felét elengedte az app fejlesztőknek tavaly márciusban, de csak az első egymillió dollár bevétel esetében. Októberben pedig, érezve, hogy szorul a hurok, a zene streaming appok is kedvezőbb jutalékról szóló ajánlatot kaptak.

A Google a per hírére kiadott egy közleményt, amely szerint a Match Group élősködni próbál a platformon, amelybe a cég komoly fejlesztési erőforrásokat ölt bele.

(forrás)

(x) hirdetés
2022.05.11.

+