MojAndroid
(x) hirdetés

A tervek szerint június 30. után már sehol nem lesz elérhető a 3G a Magyar Telekom ügyfelei számára.

A Magyar Telekom tavaly szeptemberben közölte, hogy a Telenor Magyarországgal (immár Yettel) gyakorlatilag egy időben, 2022. második felében lekapcsolja a harmadik generációs mobilhálózatát, pontosabb dátumokat azonban eddig nem kommunikált. Egy friss lakossági tájékoztatóból kiderül, hogy a már 2020-ban elindult folyamat a tervek szerint június 30-án ér véget, utána már hiába kapcsolja át valaki 3G-s módba meglévő okostelefonját, a készülék sehol sem fog UMTS-hálózatot találni az országban a Magyar Telekom hálózatán.

A szolgáltató weboldalán található lista részletezi azt is, hogy a májusban és júniusban melyek lesznek a korábban érintett települések. A Telekom elsőként a fő üdülőterületekre fókuszál, hogy ott már a megerősített 4G hálózattal lehessen elkezdeni a nyári szezont.

A szolgáltató szerint a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb spektrumkihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem.

(HWSW)

2022.04.13.

+