MojAndroid
(x) hirdetés

Lassan most már minden is elektromos lesz. A fűnyírótól a sütőig, a borotvától a fűtésig. Az autóipari marketing erre persze még ráerősít, lépten-nyomon a hibrid hajtással reklámozzák az új modelleket a zöldítés jegyében.

Érdemes tisztázni, mit is jelentenek a valóságban ezek a kategóriák, pontosan mi mennyire zöld, hogy ne essünk bele a fogyasztói társadalom jól irányzott csapdájába. A közlekedés zöldítése már régóta napirenden van az autóiparban, ez nem az elektromos autókkal megjelent gondolat.

Néhány példa a belső égésű motoros autók „zöldítésére”

A közlekedés zöldítése, azaz praktikusan a fogyasztás csökkentése már a 2000-es évektől meglévő terv. Az egyre szigorúbb környezetvédelmi normák miatt szűrők sokaságát építik be a kipufogórendszerbe, egyre kisebbek a motorok (ez az ún. downsizing). Létezik már évek óta a start-stop rendszer, sőt, a 12V-os akkumulátort is lehet tölteni motorfék üzemben és fékezéskor. A fentiek egy-egy autó esetében kis jelentőséggel bírnak, tömeges méretben van inkább hatásuk.

Már majdnem hibrid…

Az elektromosítás első szintje a mikrohibridek és a lágy-, mild- vagy részhibridek kategóriája. Ezekben a hibridekben az a közös, hogy az ólom-sav akkumulátor mellett van egy plusz lítium-ionos akkumulátor pl. az egyik ülés alatt vagy a csomagtérben. Ez egy nagyon kicsi, általában 0,5 kWh alatti akkumulátor. Lassításkor a generátor már nem csak a hagyományos 12 Voltos akkumulátort tölti fel, hanem ezt a kiegészítő akkumulátort is. Létezik ebből 12 Voltos és 48 Voltos rendszer.

Gyorsításkor a generátor villanymotorként is működni és a lassításkor visszanyert energiát felhasználva segít a belső égésű motornak az autó felgyorsításában. Mivel a gyorsítás igényli a legtöbb energiát, ezzel a rendszerrel alacsonyabb lesz a fogyasztás. A fogyasztás-csökkentés még mindig nem olyan mértékű, amit egy adott autón könnyen ki lehetne mutatni. Ráadásul tisztán elektromosan üzemmódban nem működik, azaz még a parkolóból sem tud kiállni az autó a benzinmotor nélkül, ezért is hívják ezeket rész-hibrid rendszernek.

Vigyázat, ezeket is hibridként árulják a kereskedők. Például a Suzuki szinte teljes termékpalettája (Swift, Ignis, Vitara, S-Cross) lágy hibrid. Teljes értékű hibrid ennél a márkánál a minimális darabszámban értékesített Swace; plug-in hibrid pedig az Accross.

A cikk az Alapjárat.hu oldalán folytatódik.

Ez a cikkajánló az Alapjárat.hu-val való együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2022.03.21.

+