MojAndroid
(x) hirdetés

Ma már minden okos. Okos a porszívó, a fogkefe, okos kamerákkal figyelheted a lakásodat ha távol vagy, akkor miért pont a tévéd ne legyen okos?  Milyen jó is egy vasárnap délután leheveredni a kanapéra, csak bekapcsolni az okos tévét, elindítani rajta az HBO Go-t (Max-ot) vagy a Netflixet és már nézhetjük is kedves sorozatunkat! Ugye milyen egyszerű?

Na de mi a helyzet akkor, ha nincs okos tévénk? Én is ebben a cipőben járok, szégyen nem szégyen, de egy “buta” 108cm-es LG TV büszke tulajdonosa vagyok. Ha eddig Netflixet akartam nézni, akkor lehoztam a laptopot, hdmi csatlakoztat, képernyő megoszt, és már mehet is. Kicsit macerás. Sebaj, a Telekom-nak hála az okos wifi  mellé (igen ilyen is van…) érkezett egy Android TV rendszerű “set-top box “ is: milyen jó – gondoltam – akkor ezzel meg is oldódott a TV “okosítása”. Persze ahogy az lenni szokott, mindig másképp van ahogy az elsőre látszik: valóban rengeteg alkalmazás elérhető a Play áruházból (pl az HBO GO is), a Netflix alkalmazása valamilyen érthetetlen okból (tudom, licensz)  nem elérhető, így nem lettem közelebb a kényelmesebb vasárnap délutáni filmezéshez: a TV már félig okos, de a Netflixhez még mindig kell az a fránya laptop és a HDMI dugdosás.

Ez volt az a pont, amikor elhatároztam, hogy szerzek egy TV okosító eszközt, mert ez így nem mehet tovább. Először a Google Chromecast-ot nézegettem, de ez jelenleg inkább telefon tükrözésre alkalmas, a Chromecast TV pedig nem volt elérhető ott, ahol kerestem.  Viszont ha nem Chromecast, akkor mégis mi? Raspberry PI? Jó lenne, de nincs rá időm. Noname kínai vackot nem akartam, így maradtam végül a Xiaomi Mi Box S-nél, amivel már régebben is szemeztem. Az mStore.hu csapatának hála 2 nap múlva már nálam is volt az eszköz.

Csomagolás / Külső

Az eszköz egy kis narancssárga dobozban érkezett, de büszkén hirdette magáról, hogy ő bizony tényleg okos, ráadásul az előtelepített alkalmazások logói között ott virított a Netflix logója is:  ő kell nekem!

 

A dobozról egyébként minden fontos információt megtudhatunk, így például, hogy több mint 3000 alkalmazást érhetünk el vele, beépített Chromecasttal rendelkezik,  használhatjuk Google Asszisztensként, támogatja a 4k felbontást HD + HDR módban és 4 magos CPU valamint 3+2 magos GPU rejtőzik benne. Kecsegtető, gondolhatja az egyszeri felhasználó.

Specifikáció:

  • 4K lejátszás HDR támogatással
  • Google Assistant
  • Chromecast built-in
  • Ingyen HDMI kábel
  • 4 magos erős CPU és 3+2 magos GPU, mely biztosítja a zavartalan és folyamatos működést
  • Dolby DTS 2.0

Maga a box jóval kisebb, a Telekomos boxhoz képest soványabb, laposabb, jobban mutat a TV alatt. A TV-hez egy HDMI kábellel csatlakoztathatjuk, áramot pedig hálózati adapteren keresztül kap. Nos szerintem a HDMI és a hálózati kábel is rövidnek bizonyulhat, ezért érdemes hosszabb kábelekkel pótolni ezeket, amennyiben rendelkezésünkre áll. A csomagban találhatunk még egy mindössze 10 gombos távirányítót, amit úgy terveztek, hogy még egy óvodás is könnyen kezelhessen: a logózott funkció gomboknak hála egyből egyértelmű mivel mit érhetünk el, de kényelmesen használható a középen elhelyezkedő nagyobb “tárcsa” is. A csomag nem tartalmazott AAA elemet, de szerencsére pont volt feltöltve IKEA-s akkumulátor, így kezdhettem is a beüzemelést.

Beüzemelés / Szoftver

Ahogy már írtam az eszköz alapvetően 8.1-es Androiddal érkezik, de ez szerencsére frissíthető Android 9-re. Első lépésben a távirányítót kell párosítani a boxal, ők bluetoothon keresztül kapcsolódnak, így ez hamar megvolt. Ezután elindult a telepítési folyamat: WIFI kapcsolódás, frissítések keresése / telepítése, majd elérkeztünk a Google bejelentkezéshez: na ez volt az a pont, ahol legszívesebben kihajítottam volna az ablakon a távirányítót, egyszerűen kínszenvedés egyesével bepötyögni egy bonyolult jelszót (és 1Password-öt használok, így nincs egyszerű jelszavam). Szerintem eltelt 10-15 perc mire három – négy sikertelen próbálkozás után megugrottam ezt az olimpiai feladatot, és bent voltam! Hozzá kell tegyem, hogy ez nem a Mi Box hibája, ez minden ilyen eszköznél fennáll, aki hosszútávra tervez annak célszerű lehet egy bluetooth billentyűzetet is beszereznie. Persze az eszköz felajánlotta, hogy Androidos telefonról is beállíthatom, itt nem sikerült a kapcsolódás: elviekben a “közeli eszközök” megoldás erre szolgálna, ám sem a szintén most érkezett Realme GT Master-rel, sem egy LG telefonnal nem tudtam megugrani a kapcsolódást, ezért maradt ez az őskori módszer.

Használat

Végre! Minden készen állt, indulhat hát a szórakozás. Indítás után rögtön rendelkezésemre állt a Netflix, így bejelentkezés után már pörgött is a Tinder-csaló, ám a felbontás valahogy furcsa volt, úgy tűnt, mintha szét lenne esve a kép. Sokáig gondolkodtam mi lehet a gond: a TV full HD-s, a Mi Box 4K-s, a HDMI kábel az, amit a boxhoz adtak és az 1GB-os internet wifi routere is maximum 10 centiméterre volt. Végignéztem a beállításokat, minden a maximumra tekerve a boxban és a tévén is, nem találtam a megoldást. Majd jött a szomorú felismerés: a legalapabb Netflix előfizetéssel rendelkezem, aminél csupán 480P az elérhető legnagyobb felbontás, ez okozta a problémát.

 A teszt miatt nagyobb csomagra váltottam, így elmondhatom, hogy a kis box tényleg gyönyörű képet produkál, ha egyébként minden más feltétel rendelkezésre áll. A 4k-t végül a TV korlátai miatt nem tudtam kipróbálni, de higgyük el a marketingeseknek, hogy lehetséges.

Viszont: 4 mag ide vagy oda, a rendszer néha akadt. Ezt leginkább az első indítás után tapasztaltam, bár valószínűleg még futottak az androidos háttérfolyamatok a telepítés után. Ez végül  pár újraindítás és huzamosabb használat után megoldódott, és szerencsére a wifi kapcsolatot sem dobálta el, így egyelőre hibamentesen működik az eszköz.

Összegzés

Akinek még buta tévéje, és esetleg szolgáltatói okos set-top box-szal sem rendelkezik, mindenképpen megérheti beruházni erre a kis eszközre. A Netflix/Hbo Go és egyéb média alkalmazások mellett rengeteg plusz funkcióhoz jutunk, sokszor jól jöhet a Chromecast is, és mivel baráti áron kínálják apróbb hibáit is elnézhetjük neki, így ha nem is véglegesen, de egy időre biztosan megoldhatjuk vele, hogy buta tévénk okos legyen.

Az eszközt köszönjük az mStore csapatának! 

2022.02.25.

+