MojAndroid
(x) hirdetés

Februártól már két banknál is csak Google Pay-jel lehet fizetni mobillal érintéssel, saját banki mobilappal nem. De kiknél működik még a Google Pay hazánkban, és felzárkózik-e az Apple Pay mellé a keresőóriás fizetési megoldása?

Az Android rendszerű mobilfizetési megoldások abban különböznek a rivális Apple-étől, hogy harmadik feles fejlesztők számára is nyitott a lehetőség az NFC áramkörök elérésére. Vagyis, míg az Apple csak a vele közvetlenül szerződött bankoknak engedi meg az Apple Pay használatát, addig a Google esetében bárki fejleszthet Androidra olyan fizetési megoldást, melyet a már meglévő mobilappjába integrál.

Ezt az előnyt sok hazai bank ki is használta az elmúlt években és amíg nem volt lehetőség az Apple Pay-hez csatlakozni magyar bankként – vagyis 2019-ig -, az alatt a zöld robotos tábornak több bank is elérhetővé tette a bolti érintéses mobilfizetés használatát.

A helyzet azonban a Google Pay megjelenésével megváltozott. Az almás tábor gyakran hivatkozik arra, hogy egy ökoszisztémát alkotó szolgáltatáscsomagot kap az Apple márkanév alatt, amely egységes megjelenést, egyben kiszámítható, stabil működést eredményez, hiszen egyetlen kézben van a hardver és a szoftver fejlesztése.

A Google Pay megjelenésével ez most az Android rendszer esetében is megvalósult, legalábbis az érintéses bolti mobilfizetésekben mindenképpen. A bankok ezentúl Android rendszeren választhatnak, hogy fejlesztenek-e, illetve fenntartják-e a meglévő bolti mobilfizetéses ajánlatukat, vagy követik az Apple modelljét a Google-nál is, vagyis beintegrálódnak a keresőóriás saját fizetési megoldásába.

Megváltozott a bankok hozzáállása

Az első fecske már meg is van. Az Erste Bank kivezeti a bolti érintéses mobilfizetést az Erste MobilePay applikációjából és a Google Pay-t ajánlja helyette 2022. február 1-től. A CIB Bank pedig eleve nem is fejlesztett saját androidos érintéses bolti mobilfizetést az Apple Pay mellé, hanem megvárta, míg a Google Pay elindul Magyarországon és egyből ahhoz csatlakozott, vagyis az Apple eredeti modelljét követte.

Ezek a jelek azonban egyáltalán nem véletlenek, hanem nyilvánvalóan valaminek a kezdetét jelentik.

A Google Pay minden szempontból sikerre van ítélve a jövő mobilos fizetőeszközeként, ezért nemigen van értelme versenyezni vele.

Mit tud a Google Pay?

Az Android rendszer beépített fizetési megoldása globálisan működik és valamennyi olyan boltban használható, ahol Mastercard, Visa vagy American Express rendszerű érintéses fizetési rendszert használnak. A bankkártya helyett a mobiltelefonnal fizetve teljesen kiváltható a plasztik, ezáltal akár a pénztárca is. Ha pedig mégis készpénzre lenne szükség – mert a kártyás fizetés nem érhető el és átutalni sem lehet -, akkor pedig érdemes figyelni a mobilapplikációval vezérelhető ATM-ekre, amelyek bankkártya nélküli készpénzfelvételt tesznek lehetővé. Hazánkban ezt jelenleg még csak az UniCredit Bank nyújtja, de később bizonyára más bankok is követni fogják.

A Google Pay használata során két elemmel növelhető a fizetés biztonsága. Egyrészt beállítható, hogy az érintéses fizetésnél mindenképpen fel kelljen oldani a képernyőzárat, azaz illetéktelen személy még 15 000 forintos limit alatt se tudja használni a telefont fizetésre. Másrészt az egész, fizetési kommunikációt biztosító NFC-s áramkör kikapcsolható egyetlen gombnyomással a telefon értesítési sávjából lehúzható NFC nevű ikonnal, amelyet követően a készülék fizetési funkciója láthatatlanná válik a kártyaolvasók előtt. Ezek egyikét sem tudja a fizikai bankkártya! Maximum annyit lehet vele elérni, hogy a limitjét nullára korlátozzuk, de ez nem azonos a kötelező képernyőfeloldás beállításával, további védekezési lehetőségként pedig rádióhullám elleni védőtokban tarthatjuk két használat között.

A képernyő kötelező feloldása a fizetéshez és az NFC áramkör kikapcsolása természetesen nem csak a Google Pay, hanem bármilyen androidos NFC alapú fizetési megoldás esetében alkalmazható. A Google Pay ehhez még annyit tud hozzátenni, hogy valamennyi beregisztrálható bankkártya számára egységes felhasználói felületet biztosít, és egyetlen alkalmazásban engedi cserélni az éppen használni kívánt bankkártyát, vagyis egy megszokott felületen vezérelhetjük, hogy éppen melyik kártyával fizetünk.

A Google Pay emellett az internetes fizetésben is hasonló egységes integrációt kínál. A webshopok gyakori fejfájása, hogy a vásárló elhagyja a kosarat a megrendelés leadása nélkül. Ennek oka sokszor az, hogy a vásárlónak rengeteg adatot kell megadnia, köztük fizetési adatokat is. A Google Pay úgy hidalja át ezt a problémát, hogy ha be vagyunk lépve a közösségi fiókba, akkor automatikusan felajánlja a korábban elmentett számlázási és postázási címadatokat és fizetési (bankkártya) adatokat. Ha pedig netán nem vagyunk belépve, akkor egyetlen jelszó megadását követően elérhetjük ezt a kényelmes kosárzárási lehetőséget.

A Google Pay lehet a jövő egységes fizetési megoldása Androidon

A Google Pay tehát egyszerre kínál megoldást a boltokban és az interneten. A bolti mobilfizetésben eddig a CIB Bank, az Erste Bank, a K&H Bank és az UniCredit Bank csatlakozott a Google Pay-hez, de sajtóhírek szerint már fejleszti a csatlakozást a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank is (mely bankok egyébként egy 2023-ban befejeződő folyamat keretében épp egyesülnek).

A címben feltett kérdésre ezzel gyakorlatilag eldőlt a válasz: a Google felzárkózása az Apple Pay-hez egyértelműen folyamatban van, és a jövőben úgy tűnik, megkerülhetetlen fizetési móddá válik.

Az androidos felhasználók a jövőben a bankok folyamatos csatlakozásaival ugyanúgy profitálhatnak majd a Google fizetési megoldásának előnyeiből, ahogy azt az almás tábor felhasználói teszik idehaza már 2019 óta.

Ez a cikk a BiztosDöntés.hu csapatával történő együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

(x) hirdetés
2022.02.06.

+