MojAndroid
(x) hirdetés

Az eddigi legmagasabb részesedését érte el az Apple az európai okostelefon-piacon a tavalyi év utolsó negyedében, miután a konkurenseket megszégyenítő növekedést könyvelhetett el. Sokak meglepetésére sikerült megelőznie a régóta piacvezető Samsungot, írta meg a HVG.hu a  Counterpoint Research kutatása alapján.

Hiába méregdrágák az iPhone-ok, nyújtanak annyit, hogy az európai vásárlók is hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni, legalábbis ez derül ki a CounterPoint Research legújabb jelentéséből. Az Apple 25 százalékos növekedést ért el az európai okostelefon-piacon, szemben az egyéb márkák néhány százalékos növekedésével.

Amúgy a 2021-es év messze nem nevezhető kiegyensúlyozottnak. A globális alkatrészhiány az év közepe felé sújtotta a régiót, és az átlagos nyolc százalékos növekedés csak részleges fellendülésnek tekinthető. 2020-ban a Covid-19 hatásai miatt 14 százalékos volt az eladási visszaesés, így egyelőre a piac még jóval a világjárvány előtti szint alatt van.

A márkák versengése szempontjából viszont egészen érdekesen alakult a tavalyi év. Az európai okostelefon-piac vezető gyártója cím négyszer is gazdát cserélt, miközben egyes márkák a valaha volt legjobb európai évüket élvezték a kontinensünkön.

Meglovagolva első 5G-s iPhone-ja piacra dobásának hullámát, az Apple 34 százalékos piacvezető részesedéssel, a csúcson kezdte az évet. Februárban a Samsung piacra dobta Galaxy S21 sorozatát, amely – legalábbis kezdetben – jól fogyott, ami hozzájárult a Samsung eladásainak 24 százalékos növekedéséhez januárhoz képest, és 2021 februárjában az első helyre tolta a dél-koreai gyártót. A Samsung májustól jelentős ellátási problémákkal szembesült a járványhoz kapcsolódó vietnami gyárleállások következtében, ami 2021 júniusában hozzásegítette a Xiaomit ahhoz, hogy Európa első számú okostelefongyártójává váljon (amihez hozzájárult az oroszországi, spanyolországi és olaszországi jó növekedés).

A Xiaomi vezető pozíciója azonban kárászéletű volt, miután a Samsung 2021 júliusában újra megszerezte a vezetést az erős A sorozatú eladások miatt. A Samsung ezután tovább növelte előnyét népszerű Galaxy Z összecsukható okostelefonjainak piacra dobásával, míg a Xiaomit súlyosan érintette az alkatrészhiány. A Samsung a következő néhány hónapban továbbra is vezette a piacot, annak ellenére, hogy mindent megtett az Apple, viszont az iPhone 13-ak bevezetése alkatrészproblémák miatt megakadt.

A hagyományosan erős évvége végül az Apple-t repítette az élre 2021 novemberében. Olyannyira, hogy jelenleg az okostelefon-piac 25 százalékát mondhatja a magáénak, így 2021 decemberében elérte az eddigi legmagasabb piaci részesedését Európában.

Forrás

(x) hirdetés
2022.02.04.

+