MojAndroid
(x) hirdetés

A Revolut betétbiztosítással rendelkező bankká vált tavaly, idén pedig a magyarországi vezetőjét is kinevezték. Az látszik tehát, hogy akar valamit a magyaroktól a fintech óriás. De vajon érdemes-e őket választani és milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhat a használata?

Egyre kevesebb magyar akad, aki nem ismeri a Revolut mobilalkalmazást, főleg, hogy már 800 ezer fölé becsülik a magyar ügyfeleinek számát. A Revolut emellett több figyelmet is kapott az elmúlt hónapokban azzal, hogy e-pénz szolgáltatóból bankká vált és ezzel nem csak hitelezési tevékenységre is kiterjedt az engedélye, de betétbiztosítási védelmet is kapott.

A Revolut emellett azért is kap megkülönböztetett figyelmet, mert már 800 ezernél is több (link: https://www.portfolio.hu/bank/20220117/kiderult-kik-a-magyarok-kedvenc-fintechcegei-521500) magyar ügyfele van. Ez főleg ahhoz képest szép eredmény, hogy a Revolut külföldi bank és csak egy magyar nyelvű mobilapplikációja van, de bankfiókja, magyar fióktelepe nincs. Sok magyar bank szeretne ennyi magyar bankkártyást az ügyfelei között tudni.

Az is friss hír a Revolutról, hogy magyarországi vezetőjévé nevezték ki Léder Tamást, aki egyenesen a Magyar Nemzeti Banktól igazolt a fintech céghez.

Teljesen nyilvánvaló tehát, hogy a jelentős hazai ügyfélbázissal rendelkező szolgáltató tartós magyarországi jelenlétre készül. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a használata.

A Revolut lehet a magyarok egyik legfontosabb pénzügyi szuperappja    

Szuperapp. Ez egy új kifejezés azoknak a mobilapplikációknak a jellemzésére, amelyek egyre több funkciót nyújtanak, így biztosítva be megkerülhetetlenségüket a felhasználók kezdőképernyőjén. A pénzügyekben ilyen applikáció lehet a magyar felhasználók körében a Revolut, hiszen rengeteg mindent tud, amit a magyar mobilappok nem, vagy csak több magyar pénzügyi applikáció együttesen.

A Revolut mindenekelőtt egy – akár feltétel nélkül is havidíj-mentes – forint- és devizaszámlákat vezető pénzügyi szolgáltató, amelynél ráadásul előnyös árfolyamokat is találunk. A Revolut számlákon lévő pénzeket szabadon átválthatjuk egymás közt díjmentesen, illetve díjmentesen el is utalhatjuk azt magyarországi bankszámlára. Amíg a Revolutnál van a pénzünk, korlátlanul ingyen és azonnali teljesítéssel küldhetünk pénzt más revolutosnak, vagy fordítva: fizetési kérelemmel pénzt is kérhetünk tőlük.

A Revolut rendszeres és eseti megtakarítási lehetőségeket is biztosít, melyhez magunk rendelhetünk célokat, sőt, a bankkártyás költéseink felkerekítésével is tehetünk félre magunknak.

Ezen felül klasszikus befektetéseket is indíthatunk az applikációból részvények, árucikkek, sőt kriptovaluták formájában. Sőt, a Revolut segítségével még utasbiztosítást is köthetünk vagy szállást is foglalhatunk.

Ezen kívül van még több más szolgáltatása is a Revolutnak. Ilyen például a gyerekeknek szóló Junior kártya, a  csoportos számlakezelés, vagy a sokoldalúan hangolható bankkártya, melyhez külön internetkártya is kapcsolódik. A Revolut bankkártya beregisztrálható a Google Pay mobilalkalmazásba is.

Miért érdemes csatlakozni a revolutosok táborához?

Talán az egyik legfontosabb indok, hogy mindig jó csatlakozni egy nagyobb közösséghez, hiszen abból előnyünk származhat. A Revolut esetében sok ismerősünket megtaláljuk az alkalmazásban, így könnyen, pénzügyi tranzakciós illeték és mindenféle díj fizetése nélkül, azonnali jóváírással küldhetünk pénzt számukra, vagy kérhetünk pénzt tőlük a pénzkérés funkcióval.

A Revolut egyenleg feltöltése ingyenes és azonnali – betéti bankkártyával -, így a folyószámlánkról nem kerül költségbe eljuttatni a pénzt a Revolutra, annak ellenére sem, hogy a cég jogilag Litvániában működik.

A Revolutról szintén ingyenes az átutalás költsége Magyarországra.

Ha a Revolut kártyádat használod, teljesen ingyenes a vásárlás a kártyával, és a készpénzfelvétel is, havi 75 ezer forintig, bármely ATM-ből, beleértve a külföldi ATM-eket is.

A Revolut mellett szól még a számtalan bankkártya szolgáltatás is: nem csak lezárhatod a kártyád bármikor – ezt befagyasztásnak hívják -, de korlátozhatod a használatát csak a chipes környezetre, csak mágnescsíkos környezetre, de kizárhatod csak az internetes tranzakciókat is. Az interneten külön virtuális kártyával fizethetsz, mely lehet egyszer használatos kártyaszám is.

Amire viszont nem jó a Revolut…

A Revolutnak ugyanakkor van néhány tagadhatatlan hátránya is.

Az első és legfontosabb, hogy nincs Magyarországon személyes képviseletük. Ezáltal, ha baj van, akkor nem tudsz bemenni egy bankfiókba vagy nem tudsz felhívni egy magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálatot. Ezek helyett be kell érned egy angol nyelvű csettel az alkalmazáson belül.

A Revolutra is vonatkoznak a pénzmosási törvények, így ha ők úgy látják jónak, zárolják az egyenlegedet. A pénzed eredetének bizonyítása egy ilyen csetes alkalmazásban meglehetősen nehézkes.

A Revolut nem vezet belföldi bankszámlát. Ebből fakadóan nem tudsz rá fizetést kérni, mert drága, nemzetközi átutalásnak számít. Van lehetőség ugyan belföldi számlaszámra is utalni, ebben az esetben viszont nem egyedi, hanem gyűjtőszámlára utalsz, ami azzal jár, hogy pontosan a Revolut által kért módon kell kitölteni az átutalás közleményét, különben a pénz nem talál oda az egyéni számládra. Ezt az igényt viszont nem biztos, hogy a munkáltatód, vagy a neked fizető fél képes betartani.

A Revolutról csak revolutosnak tudsz azonnal utalni, a magyar bankszámlákra a pénz 1-2 munkanap múlva ér csak oda. Ez szintén egy hátrány akkor, amikor két magyar bankszámlaszám között azonnali az utalás 7×24 órában.

A Revolut nem küld számlakivonatot. Ha valamiért szükséged van erre, akkor nem biztos, hogy a letölthető és kinyomtatott kivonatot egy hitelbírálat során elfogadják.

Végül a betétbiztosítás szempontjából hátrány az is, hogy a Revolut Litvániában és nem Magyarországon van. Az uniós jog bár ugyanúgy vonatkozik rá, de a Revolut esetleges fizetési nehézségei vagy csődje esetén a litván betétbiztosítóval kell litván vagy angol nyelven kommunikálnod.

Ezért a legbölcsebb dolog nem tartani sok pénzt a Revoluton és mellette tartani egy magyarországi bankszámlát is. Még ebben az esetben is sokat lehet spórolni a Revoluttal úgy, hogy a pénzed biztonságát sokkal kevésbé veszélyezteted.

Ez a cikk a BiztosDöntés.hu csapatával történő együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2022.02.01.

+