MojAndroid
(x) hirdetés

Ebben az útmutatóban választ kapsz arra, hogyan használhatod a Google Pay fizetési rendszerét a mobiltelefonodról, milyen fizetésekre alkalmas és milyen bankkártyákkal érhető el.

Google Pay – a lényeg, röviden

A Google Pay (a márkanevet rövidítve Gpay-ként is használják) egy sokoldalú fizetési rendszer, mai közkedvelt nevén egy elektronikus pénztárca. Segítségével virtuálisan eltárolhatod a bankkártyáidat vagy más fizetési adataidat, majd azt követően az adatok ismételt megadása nélkül fizethetsz az interneten minden olyan webhelyen, ahol a Google Pay-t elfogadják.

Természetesen a Google saját, díjköteles szolgáltatásait is kifizetheted a segítségével. Sőt, használhatod az androidos mobilalkalmazásokban történő közvetlen, mobilalkalmazáson keresztüli – internetes – fizetésre is, például ha egy applikáció bizonyos funkciók eléréséhez egyszeri vagy rendszeres előfizetést kér.

Ezenkívül egyre több bankkártyával fizethetsz ugyanott és ugyanúgy, mintha a plasztik bankkártyáddal fizetnél. Azért hangsúlyozzuk, hogy egyre több bankkártyával és nem egyre több elfogadóhelyen, mert a bolti mobilfizetések során már nem az elfogadóhelyek, hanem a csatlakozó bankok számítanak.

Az elfogadóhelyek ugyanis pontosan ugyanazok, mint ahol a normál bankkártyával is érintéssel tudsz fizetni. Itt a lényeg már az, hogy a bankod, amelyik kibocsátotta a bankkártyádat, fel van-e készülve a Google Pay-re. A korábban elindult Apple Pay esetében is pontosan ugyanígy működik a rendszer.

Hűségkártya és új funkciók bevezetése

 

A Google Pay-nek van egy mobilalkalmazása is, mely a fentieken túl arra is alkalmas, hogy a nem chippel és nem mágnescsíkkal, hanem vonalkóddal, QR-kóddal vagy felmutatással működő hűségkártyáidat is eltárold benne elektronikusan, a kameráddal lefényképezve azokat. Ehhez sajnos feltétel, hogy a hűségkártyát kibocsátó kereskedő támogassa a Google Pay fizetési rendszert.

A szolgáltatás újabb funkcióit a Google eltérő időpontokban vezeti be az egyes országokban.

Magyarországon is várható, hogy a jelenlegi funkciók később tovább bővülhetnek olyanokkal, melyeket más országokban már használnak vagy tesztelnek a felhasználók.

Ilyen bővítési irány lehet a későbbiekben például a felhasználók közötti pénzküldés bankkártyáról bankkártyára, melyre a bankkártya-társaságoknak – mint például a Mastercardnak vagy a Visának – saját megoldásaik is léteznek már a magyar ügyfelek számára.

Mutatunk pár olyan bankszámlát, amelyik már tudja a Google Pay funkciót. A cikk a BiztosDöntés.hu oldalán az útmutató alatt folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Ez a cikk a BiztosDöntés.hu csapatával történő együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

(x) hirdetés
2022.01.21.

+