MojAndroid

Sokszor előfordult már, hogy emlegettük ezeket a pénzeket a podcastben. Mik ezek a pénzek, mire jó, stb.? Nem fogok belemenni a blockchain részleteibe, ezekről a blockchain.blog.hu oldalon bőven olvashattok.

Inkább beszélgessünk arról, hogyan lehet ezekkel valamit kezdeni. Érdemes egy kis zsebpénzzel kereskedni velük. Zsebpénz = az az összeg, amit elköltenél egy vidámparkban pl. és nem fáj, ha később hiányzik a pénztárcából. Valahogy úgy érdemes eljárni, mintha Vegasba készülnél:

Ha egyszer Vegasban jársz, akkor a következőt javaslom: Különíts el egy fix összeget, amit játékra szánsz. Ez az az összeg, ami nem baj, ha elveszik, mert ezért tetted félre. Vedd úgy, hogy ez a belépő díj. És ha szerencséd van, akkor a játék sokáig tart, s még az is lehet, hogy a játék végén a belépőjegyet visszakapod.

Sose akard visszanyerni a pénzt, ne nyerni menj! Ez játék. A játékért fizetted ki a pénzt. Ha csak felmerül a gondolat, hogy vissza kell nyerni, akkor baj van, az már nem játékról szól. Hagyd abba!!! Ha lemész vásárolni, akkor is mérlegeled, mennyibe kerül az áru, amit megveszel. Tekints ugyanígy a szerencsejátékra! A játék a termék. Annyit fizess csak be, amennyit megér neked a szórakozás.

A crypto kereskedés azért egy fokkal jobb, mint a roulette. Persze, van arra is lehetőség, hogy az Ír nemzeti lottón Bitcoinért töltsünk ki szelvényt. Ahol a nyerési esély valahol az itthoni hatos és ötös lottó között van. Azaz közel nulla. :)

Attól hangos ma a sajtó mindenhol, hogy pl. ha valaki 2 éve 10 forintért vett volna Bitcoint, akkor most milliomos lenne… A lenne, ha akkor… és hasonló kezdetű mondatokat kérek mindenkit, hogy felejtsen el. Mert a crypto világban a mai napig van lehetőség hatalmasat aratni és óriásit veszíteni. Naponta látom, hogy emberek mekkorákat hasítanak, vagy éppen mekkorákat buknak. Sosincs késő, de soha nem szabad ész nélkül csinálni a dolgot. És utólag mindenki nagyon okos, mit kellett volna tenni.

Hogyan kezdjem?

A legegyszerűbb felület az etoro. Itt pofonegyszerű kereskedni, az összes nagy crypto pénz mellett megtalálhatóak a nagy Android közeli részvények is. Lehet Alphabet (Google) részvényeket venni, Qualcomm és társaiba is be lehet ruházni. Minden részvény esetén van lehetőség long vagy short pozíciókat indítani. Ezenkívül arra is van lehetőség, hogy mindezt az elején csak “játékpénzzel” tegyük meg. Így mindenki kialakíthatja a saját stratégiáját, mielőtt belevág és komoly összegeket kockáztatna.

Az etoro nagy előnye sok másik platformmal szemben, hogy az egész felület közösségi térként lett kialakítva. Minden részvény, crypto pénznek van egy oldala (mint egy Facebook page) és ezen az oldalon lehet kommentelni, bejegyzéseket írni, vagy csak ismerkedni azzal, a többiek hogy vélekednek, merre fog mozdulni az ár. Ez sosem biztosíték és mindig vannak olyanok, akik hurráoptimisták és vannak, akik a legjobb helyzetben is bukást prognosztizálnak.

Azonban arra is van lehetőség, hogy mások profilját megnézzük (mint pl. Facebook profil). Csak itt nem a családi fényképalbumot fogjuk látni, hanem az eddigi kereskedéseit, havi bontásban az eredményeit. És ha szimpatikus amit az illető művel, arra is van lehetőség, hogy másoljuk őt. Ekkor egy előre beállított összeggel pont ugyanazokat a kereskedéseket fogjuk elvégezni automatikusan, amit az illető. Ha ő nyer, akkor mi is, ha veszít, akkor mi is.

A fenti képen látható, hogy 1-1 embernek mennyi követője van. Ezek is mindig jó irányszámok a döntéshez. A középső, “risk score” pedig azt mutatja, mennyire bevállalós az adott emberünk. Mekkora rizikót vállal a kereskedései során.

Az Etoro rengeteg módon “fogad pénzt”. Így egy egyszerű bankkártyás befizetéssel már indulhatunk az első milliónk kergetése felé. De mégegyszer jelzem, hogy óvatosan. Ha kripto pénzek kereskedésébe kezd valaki, akkor borzasztó izgalmas területre merészkedik, ahol azonban rengeteg veszély vár rá.

Hullámvasút

A fenti chart a Ripple (XRP) mozgását mutatja. Van lehetőség teljes grafikon elemzésre is egyébként a platformon. Amikor azt írtam fentebb, hogy senki semmiről nem maradt le, akkor pl. erre is gondoltam. December elején ha valaki vett 0.2 dollárért Ripple-t, és január negyedikén 3.5 dollárért eladta azt, akkor 17.5x hasznot realizálhatott. Ez pl. a 200 dolláros minimum vásárlás esetén 3500 dolláros zárást jelent.

Ezt utólag borzasztó egyszerű elmesélni, kielememezni. Azonban ezt előre nem lehet látni. És nem kevesen vannak, akik közel 3 dolláros áron szálltak be, remélve a további szárnyalást és most szívják a fogukat, hogy visszaesett 2 dollár alá a Ripple ára.

Nincs biztos üzlet a kriptopénzek világában sem. Mintahogy máshol sem.

Az Etoro egy kiváló platform a kezdéshez. Regisztráció után lehet telepíteni az appot.

eToro: Investing made social
eToro: Investing made social
Developer: eToro
Price: Free

Második szint :)

Ha valaki már benne van a dologban és úgy érzi, jól megy neki a kriptó pénzekkel való kereskedés, s nyitna a többi “kisebb kriptópénz” felé is a nagy nyereség reményében, azoknak már kevés lesz az Etoro crypto kínálata.

Ebben az esetben kerülnek képbe a crpyto-crypto alapú tőzsdék. Ilyen a Bittrex, Poloniex, gdax (Coinbase regisztrációval működik), vagy jelenleg a legjobb, a Binance.

Ahhoz, hogy itt kereskedni kezdjen valaki, crypto pénzre van szüksége. Míg az Etoro dollár alapon kereskedik, a crypto tőzsdék Bitcoin vagy Ethereum alapon kereskednek. Tehát belépőszint, hogy rendelkezzen a kereskedő crypto pénzzel már az induláshoz.

Ezt valamilyen “Crypto boltban” tudja megvásárolni, ilyen a Coinbase, Bitpanda, vagy itthon a MrCoin vagy az általuk üzemeltetett automata (a bejegyzés írásának pillanatában nem üzemel).

Ha már rendelkezünk valamennyi cryptoval, akkor azt be kell küldenünk a Binance walletünkbe, ahol aztán indulhat a kereskedés. Vegyük azt, hogy BTC (Bitcoin) alapon kereskedünk. Ekkor a BTC-Crypto árfolyamon fogunk tudni vásárolni.

Itt izgalmas már, hogy az árfolyam nem a dollár árfolyamához rögzített, hanem a BTC-hez. Ami egyébként szintén nem éppen fix. Vagyis mindenféle irányban nagyobb kilengések simán előfordulnak. De napi szinten is simán lehetnek kétszámjegyű százaléknyi hullámzások.

Ezen a ponton persze már csak annyit tudunk mindenkinek javasolni, hogy óvatosan és hajrá!

Ha valaki kedvet kapott, akkor Binance regisztráció után lehet telepíteni az Android appot és felszállni a hullámvasútra.

Binance: BTC, Crypto and NFTS
Binance: BTC, Crypto and NFTS

Egyebek

Ezek azok, amiktől tartózkodjatok:

  • Bányászat – ma már csak akkor éri meg igazán, ha nagy tőkét fektet be az ember. De akkor is elég rizikós
  • Cloud mining, bányászat a felhőben – ezeket jobb elkerülni. A Genesis mining platformról hallani biztató híreket, de ott jelenleg minden kapacitás foglalt. Ennek ellenére sem ajánljuk.
  • MLM alapú hatalmas haszonnal kecsegtető oldalak. Ezt nem kell magyarázni.

Amivel esetleg érdemes próbálkozni:

  • Steemit blogolás. Crypto alapon működő Reddit szerű oldal. A jó bejegyzésekért Steem dollárt lehet szerezni, azaz a like-ok pénzre konvertálódnak. Egyelőre nincs jó magyar Steemit közösség. Ha van kedvetek, kommentben jelezzétek. Engem itt követhetsz..
  • Kryptonia. Superior Coin alapú oldal, ahol feladatokat tudsz kiadni vagy elvégezni SUP coinért. A Coin egyelőre fabatkát sem ér még. De ez ugyebár semmi garanciát nem jelent a jövőre nézve.
  • ICO… naponta jelenik meg zsákszámra az új crypto pénz. Biztosan van olyan, aminek később jövője is lesz. Ha valakinek sok ideje van, akkor lehet White paper-t olvasni, s eldönteni melyikbe érdemes beszállni a nagy jövő reményében.

Végszó

Crypto pénzekkel kereskedni hasonló, mint tőzsdézni. A tőzsde egy kegyetlen játék. Ha nyerünk, valaki más pénzét nyerjük el, azaz valahol valaki veszít. A tőzsde nem jótékonyság és nem kaszinó vagy szerencsejáték, ahol a bank ellen játszik mindenki. Itt nincs biztosítás, nincs minimális veszteség, pillanatok alatt el lehet veszíteni a teljes betett pénzünket. Ezért nem győzzük jelezni, hogy csak olyan pénzzel “játszatok”, ami ha esetleg elveszik, nem a napi megélhetéshez kell.

A Blockchain, crpyto világ technikailag elképesztően izgalmas. Már nem csak néhány geek gyerek játszótere a pincében, hanem a Wall Street és a világ figyeli mi történik ebben a világban. Egyre többen csatlakoznak bele, naponta jelennek meg zsákszámra az újabb szereplői ennek a piacnak. Követni mindenképpen fontos, aki nyitott az új technológia iránt. Pénzzel benne lenni csak akkor, ha bírod a hullámvasutazást!

Kommentelni 2022.07.25-től csak FB oldalainkon van lehetőség!
2018.01.14.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+