MojAndroid

Már régóta terveztem egy olyan írást, ahol az Adobe mobil termékei közül bemutatom azokat, amik elérhetőek Androidra. Teltek múltak az évek, és először még csak arra lettem figyelmes, hogy a jogosan népszerű, Lipilee által is méltatott Aviary alkalmazást vásárolta meg az Adobe, majd gombamódra kezdtek szaporodni a termékeik az Android Playben. Lássuk tehát, hogy mi a helyzet 2016 végén!

screenshot_20161112-175915Aki nem hallott volna még az Adobe cégről, azoknak röviden annyit, hogy ez az a cég, ami jelenleg a multimédiás és egyéb tartalomelőállítás egyik megkerülhetetlen moguljává vált, a képszerkesztéstől elkezdve a filmszerkesztésen keresztül a nyomtatványelőkészítésig mindenre van valamilyen megoldása. Ők voltak azok, akiknek sikerült úrrá lenniük a számítógépes nyomtatási káoszon az általul kifejlesztett Postscript nyelv segítségével, majd lefektették a vektoros rajzolás standardjait az Illustratorban, majd létrehozták az egyik legnépszerűbb képszerkesztő alkalmazást a Photoshopot, és létrehozták a PDF dokumentumot, aminek segítségével egy dokumentumot rugalmasan hordozhatunk különböző számítógépek és platformok között. De még sorolhatnám az ezernyi dolgot, amivel foglalkoznak, van belőle pozitív és negatív egyaránt.

Az Android népszerűségére meglehetősen későn reagáltak. Mondjuk ezt nem csodálom, mert termékeik mindig is az Apple rendszereit részesítették előnyben, ott jelentek meg először. Ahogy a fenti képen látható, mára ez már eléggé megváltozott, amikor nekiveselkedtem az ötlet megvalósításának, hamar tele lett a képernyőm az Adobe termékekkel. A balra látható képen csak töredéke fért el a telepített programoknak. A legújabb két Adobe mobilalkalmazás, a Photoshop Fix és a Photoshop Sketch épp a múlt héten jelent meg. Ha lenne még Hírhétfőnk, akkor biztos szerepelt volna benne mindkettő.

Ez a sokszínűség azonban csalóka kicsit. Mert az alkalmazások sokszínűsége mögött nem nagyon látni a koncepciót egyelőre. Ez igazából a komplett mobil platformra igaz, nem csak az Android alkalmazásokra. Ha megnézzük például a Photoshop alkalmazást, abból pillanatnyilag négy hasonló nevű alkalmazás található, a már említett Sketch és Fix mellett van még a Mix és az Express is. És akkor még ezek mellett ott van a szintén fényképszerkesztéssel foglalkozó Aviary és a Lightroom. De mégis érthető valamennyire ez a széttagolás, mert hiába vannak átfedések a programokban, mindegyik másra jó.

De igazából nem egy analizáló, filozofálgató cikket akartam írni, inkább próbáljunk meg betekinteni a ma elérhető Adobe alkalmazásokba. Ne számítsatok minden funkciót bemutató, részletes tesztekre, inkább csak kedvcsinálót szerettem volna készíteni, hátha valaki pont egy ilyet keres már régóta. Előzetesen még annyit el kell árulnom, hogy egy kicsit előnyben voltam. Ugyanis én Adobe Creative Cloud előfizető vagyok, így nagyon sok olyan alkalmazást is használhatok mobilon (egy évig), amire másnak fizetnie kell a használathoz, és csak próbaverzióként tudja letölteni a Playből.

Előre szólok, hogy hosszú lesz, mert 28 alkalmazásról van szó!

Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader: Edit PDF
Adobe Acrobat Reader: Edit PDF
Developer: Adobe
Price: Free

reader

Ezt a programot talán nem kell bemutatni. Szinte nincs olyan ember, aki számítógépet használ, és ne kapott volna még legalább egy pdf fájlt az életében. Ezeket a pdf fájlokat tudjuk ebben a programban megtekinteni. Maga a program meglehetősen fapados, mert a pdf megtekintésén és létrehozásán kívűl alig tudunk valamit csinálni, pedig nagyon jó kis dokumentumkezelő appot lehetne belőle csinálni. Ilyesmikre gondolok, hogy névjegy felismerő, űrlapkészítő, stb. Ami egy jó pont, hogy integrálva lett bele a Fill&Sign App is, amiről majd lejebb írok.

Az alkalmazásnak van egy külön, Microsoft Intune-hoz illesztett alkalmazása is.

Acrobat Reader for Intune
Acrobat Reader for Intune
Developer: Adobe
Price: Free+

Adobe Fill & Sign

fillsign

Nagyon jó kis papírmentes irodát lehetne megvalósítani a programmal, ha a 13 Eurós havi díj nem rettent el a használatától. A PDF-ben megszerkesztett űrlapjainkat lehet ebben a programban digitálisan kitölteni nagyon kulturált módon, és saját aláírásunkkal is el tudjuk látni a kész űrlapot. Az aláírásunkat képként tárolja a program, és úgy illeszti be alulra, de természetesen csak akkor, ha kérjük, hogy tegyen rá aláírást.

Adobe Sign

Adobe Acrobat Sign
Adobe Acrobat Sign
Developer: Adobe
Price: Free

Ez annyiban különbözik az előzőtől, hogy itt nem csak az űrlapokat, hanem bármilyen pdf dokumentumot alá tudunk írni a kézjegyünkkel, és kérhetünk is aláírást valakitől email-ben. Ennek az aláírási folyamatnak a menedzselését végzi a program. A havidíj sajnos itt is szükséges.

Adobe Photoshop Express

Photoshop Express Photo Editor
Photoshop Express Photo Editor
Developer: Adobe
Price: Free

exp

Azt hiszem ez volt az első androidos PS terméke az Adobe-nak. Ebben még kevesebb lehetőségünk van a fotó módosítására, mint a Fix-ben. De ugyanúgy egyszerűen és gyorsan javíthatjuk a fotóinkat benne, leginkább akkor használjuk, ha Facebookra, vagy Instagramra kell valamit gyorsan javítani. Valószínűleg ez egy olyan termék, ami meg fog szűnni, mert ahogy látjátok a Fix és a Mix együtt mindent tud, amit ez is. Ha csak gyorsan kell valami képjavító program, akkor ez a program lesz a barátod.

Adobe Photoshop Fix

Adobe Photoshop Fix
Adobe Photoshop Fix
Developer: Adobe
Price: Free

fix

Ezt az alkalmazást szánták azoknak, akik retusálni szeretnék a képüket. Itt most ne csak a megszokott képjavító filterekre gondoljunk, nagyon gyors és egyszerűen végezhető képjavításokat tudunk végezni a programban. A mobilon már megszokott képszerkesztők eszközei (méretezés, képjavítás, keretezés, halványítás, stb…) mellé megkaptuk még az asztali Photoshop kedvelt fotoretusáló eszközeit is, úgy mint a “Spot heal”, a “Patch”, vagy a “Clone” .

Adobe Photoshop Mix

mix

Ez a program kicsit másként közelíti meg a képszerkesztést, mint az előzőek. A cég úgy fogalmaz, hogy kreatív képszerkesztés. A Photoshop rengeteg tulajdonságából ez a program a képmanipulálást emeli ki. Amikor már nem csak javítani akarunk a képen, hanem mondjuk több képből előállítani egy újabb alkotástás és mindezt úgy tudjuk megtenni, hogy az asztali alkalmazásokban megismert rétegkezelést is használhatjuk. Így került hát a budai hegyekbe egy japán templom.

Adobe Photoshop Lightroom

Lightroom Photo & Video Editor
Lightroom Photo & Video Editor
Developer: Adobe
Price: Free

lightroom

Aki fotózással komolyan foglalkozik, az biztosan találkozott már a Lightroom alkalmazással. Az alkalmazásban fényképszerkesztés úgy végerzhető el, ami a fotósok számára nagyon kézhezálló, ráadásul RAW képeket is kezel, ezért nagyon népszerű. Fontos tulajdonsága a programnak, hogy a képtörténetet együtt tárolja a program a képpel, ezért bármikor visszatérhetünk egy korábbi módosításhoz, és javíthatunk rajta. A mobilos kistestvére sem marad el tőle. Egyrészt közös munkaterület alakítható ki a két platform (asztali és mobil) között, ezért a mobilon elkezdett munkánkat akár az asztali programban is befejezhetjük, de akár fordítva is történhet a dolog. Mobilon is azok számára lesz hasznos, akik a képek lelkével is foglalkoznak, és paraméterről paraméterre szeretnék a képeket módosítani, nem csak az előre beállított szűrőket akarják a képeikre ráhúzni. Viszont ennek sajnos ára van, mert csak előfizetéssel lehet használni 14 nap után.

Adobe Photoshop Sketch

Adobe Photoshop Sketch
Adobe Photoshop Sketch
Developer: Adobe
Price: To be announced

sketch

Ennek az alkalmazásnak azok lehetnek a célcsoportja, akik a Photoshopot eszköznek használják a saját képzeletük festménybe konvertálására. Itt is projektekkel dolgozunk, akárcsak a Mix esetén, ebben is használhatunk rétegeket, és többféle ecset közül választva önthetjük pixelekbe a képzeletünk. Az itt készített alkotásokat rögtön megoszthatjuk, akár az asztali gépünkön futó Photoshoppal is, ha ott akarnánk befejezni művünket.

Adobe Illustrator Draw

Adobe Illustrator Draw
Adobe Illustrator Draw
Developer: Adobe
Price: To be announced

draw

Ez az alkalmazás a Sketch párja, a felületük is megszólalásig hasonlatos. Csak annyi a különbség, hogy itt nem pixelgrafikus, hanem vektoros rajzokat hozhatunk létre benne, és az eredményt az asztali Illustrator alkalmazással tudjuk megosztani. Azért be kell valljam, hogy mind a Draw, mind a Sketch jó móka, de ujjal rajzolni nem a legkényelmesebb dolog. Ezek az alkalmazások szerintem stylusszal és tablettel használhatóak igazán.

Adobe Premiere Clip

Adobe Premiere Clip
Adobe Premiere Clip
Developer: Adobe
Price: Free

clip

Az Adobe egyik fontos terméke az asztali vonalon az Adobe Premiere, amit nem csak otthoni használatra szánnak, mert nagyon sok film használta már vágószoftverként. Sokan szeretik, sokan utálják, de az biztos, hogy sok lehetőséget biztosít a videószerkesztésre. A mobilos kisterstvére egyelőre keveset tud, de amit tud, az elég is lehet otthoni használatban. Egy kész videót tudunk az idősávon megvágni, szűrőket alkalmazni rá, hangsávot alátenni. De akár képekből is tudunk zenés slideshow-t összeállítani.

Adobe Comp CC

Adobe Comp
Adobe Comp
Developer: Adobe
Price: Free

comp

Az Adobe a nyomtatvány előkészítésben is jeleskedik. Asztali vonalon az inDesign programban lehet ilyesmit csinálni professzionális szinten a névjegykártyától a lexikonig terjedő skálán. A mobilra szánt verzióban természetesen nincsenek ilyen nagyratörő terveik. Hasonlóan a Sketch és a Draw programhoz ez is inkább az ötletelés, tervezés fázisát akarja támogatni a nyomtatványtervezési folyamatnak. Dokumentum létrehozásakor előre elkészített sablonokból választhatjuk ki, hogy mit szeretnénk tervezni. A sablonokban mobil, webes és papírmegjelenés is megtalálható. A sablon kiválasztása után a gyakoribb komponensekből (síkidomok, kitöltőszöveg, kép) dobálhatjuk össze a tervezett oldalt. Majd az eredményt megoszthatjuk Indesignnal, Photoshoppal, vagy Illustratorral is.

Adobe Capture CC

Adobe Capture: Illustrator,Ps
Adobe Capture: Illustrator,Ps
Developer: Adobe
Price: Free

capture

A mobileszközöket az ötletelésbe nem csak rajzolással lehet bevonni, hanem úgy is, hogy ha látunk valami inspirálót, akkor azt gyorsan elmentjük magunknak (vagy társainknak, akikkel közösen dolgozunk) egy projektbe. A Capture ezt a folyamatot támogatná, és abban is segít, hogy elmentendő dolgokat kategorizálva tudjuk rögzíteni, rögtön arra a helyre ahol használni akarjuk. Öt féle dolgot tudunk így elmenteni magunknak: alakzatokat, mintákat, színeket, ecsetet és “látványt” (?). A készítést úgy kezdjük, hogy a kameránkkal rögzítjük amit látunk, és rögzítés közben kapunk némi szerkesztési módot is. Tényleg nagyon mókás dolgokat lehet lérehozni, de nem tudom, hogy van-e ember, aki használja is ezt a napi életben.

Adobe Creative Cloud

Adobe Creative Cloud
Adobe Creative Cloud
Developer: Adobe
Price: Free

Az Adobe pár éve áttért arra a terjesztési modellre, hogy a termékeit csoportosítva árulja, és ezeket összefoglalja egy közös alkalmazásba a Cloudba. Ezen keresztül lehet a megvásárolható dolgokat (programok, fontok, stílusok, stb) telepíteni. Ráadásul a saját dolgaink is a Cloudba kerülhetnek egy tárhelyre, ahonnan továbboszthatjuk másoknak akár. A mobil alkalmazással ezt a tárhelyet érhetjük el, és kezelhetjük az ott lévő dolgokat. Innen érhetjük el az Adobe vásárterét is az Adobe Stockot, ahonnan vásárolhatunk magunknak már kész grafikai alkotásokat, vagy inspirálódhatunk egy témában.

Behance

Behance - Creative Portfolios
Behance - Creative Portfolios
Developer: Adobe Inc
Price: Free

Ha gonoszkodni akarnék, akkor azt is mondhatnám, hogy a Behance az Adobe facebookja. Itt kezelhetik az alkotók a saját portfóliójukat, oszthatják meg munkájukat a nagyközönséggel, vagy az alkotói világgal. A mobil alkalmazás ehhez a weboldalhoz ad hozzáférést. Kereshetünk benne, vagy karbantarthatjuk saját portfóliónkat.

Photo Editor by Aviary

Photo Editor by Aviary
Photo Editor by Aviary
Developer: Aviary, Inc.
Price: Free+

aviary

Egy népszerű képszerkesztő és képmegosztó platform még az ősidőkből. Nagyon egyszerűen tudunk módosítani a képeken benne, és elhelyezhetünk rá jó sok vicces kiegészítőt, amitől még jobban fognak röhögni a haverok.


Na és akkor itt húzzunk egy éles vonalat. Eddig tudtam a hasznos dolgokat bemutatni, és most következzenek azok az alkalmazások, lényegében felsorolásszerűen, amik valamiért kilógnak a fenti szisztémából, vagy más okból kakukktojások.

Adobe Experience Design

Adobe XD
Adobe XD
Developer: Adobe
Price: Free

Ezt a programot nagyon szívesen kipróbáltam volna, de sajnos Windows (és Linux) platformra nincs meg a párja. Elvileg a mobilalkalmazás tervezést teszi könnyebbé, és az asztali alkalmazásban megtervezett dolgok megjelennek azonnal mobilon.

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions
Adobe Digital Editions
Developer: Adobe
Price: Free

Az Adobe könyvestára és könyvolvasó programja. A program védi a benne lévő tartalmat így például képeket sem enged készíteni a képernyőről. A 2.6 pontos értékelése nem sugalmaz valami pozitív képet a programról.

 

Adobe Content Viewer

Adobe Content Viewer
Adobe Content Viewer
Developer: Adobe
Price: Free

Ebbe az alkalmazásba nem tudtam bejelentkezni az Adobe ID-mmel, így kipróbálni sem tudtam. Elvileg az Adobe DPS védett dokumentumainak megtekintésére szolgál.

Adobe Connect

Adobe Connect
Adobe Connect
Developer: Adobe
Price: Free

Az Adobe “digitális osztályt” kezelő szoftvere. Egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki. Ja, még nem most.

Adobe AIR

Adobe AIR
Adobe AIR
Developer: Adobe
Price: Free

Az Adobe alkalmazásfejlesztő platformja, a Flash játékok rezervátuma.

PhoneGap Developer

PhoneGap Developer
PhoneGap Developer
Developer: Adobe
Price: Free

Az Adobe PhoneGap framework fejlesztők jóbarátja, debuggoláshoz.

Adobe Scout

Adobe Scout
Adobe Scout
Developer: Adobe
Price: Free

Szintén Adobe platformra fejlesztők jóbarátja.

Adobe AEM Mobile Preflight, AEM Forms és AEM Mobile Verify

Adobe Experience Manager Forms
Adobe Experience Manager Forms
Developer: Adobe
Price: Free
AEM – Mobile Preflight
AEM – Mobile Preflight
Developer: Adobe
Price: Free
AEM – Mobile Verify
AEM – Mobile Verify
Developer: Adobe
Price: Free

Adobe AEM tesztprogramok

Adobe Create, La Rue, MAX és Youth Voices

Adobe Create magazine
Adobe Create magazine
Developer: Adobe
Price: Free
Adobe OffSite
Adobe OffSite
Developer: Adobe
Price: Free
The app was not found in the store. :-(
Adobe Youth Voices
Adobe Youth Voices
Developer: Adobe
Price: Free

Az Adobe karitatív programjához kapcsolódó alkalmazások.

Adobe Captivate Prime

Adobe Captivate Prime
Adobe Captivate Prime
Developer: Adobe
Price: Free

Ez az alkalmazás nem kompatibilis az eszközével. Nem elérhető az országában.

Amúgy egy E-Learning app lenne.

2016.11.13.
 • Józsa Zoltán

  tényleg hol van a hírhétfő? :) amúgy jó kis összefoglaló, igaz eddig egyet sem használtam telefonról…

 • Botfai Tibor

  Az Adobe Fill & Sign alkalmazás sokszor jött már jól nekem! Annyira, hogy magyarul is közzétettem a blogomon már régebben. Az 1.2.0 verzió ütemezett megjelenése 19-én, 08:00 órakor.
  Használja magyarul, aki szeretné… http://sympda.blog.hu

  • Zsolt Horváth

   nagyon kultúrált módja az űrlapkitöltésnek, szívesen ajánlom én is mindenkinek.

+