MojAndroid
(x) hirdetés

2016. október 4. Új időszámítás kezdete avagy egy átlagos G nap? Tálalgatások és spekulációk, alaposan és alaptalanul. madeby.google.com, új sapkát vesz fel a Google és hardware gyártó lesz?

Már nem kell sokat aludni és egy igazi tűzijátékos eventet kaphatunk a Google-tól. Igazi tűzijáték talán nem lesz, de a bejelentések száma mindenképp látványos értéket érhet. Persze az is lehet, hogy a legfontosabb dolgokat már elspoilerezte a Google. Nézzük miket tudunk, mik jöhetnek még és mik azok amik szinte biztosan nem fognak bejelenteni.

Pixel a új Nexus

Nexus telefonok helyett Pixel telefonok érkeznek. Sajnos ez az előzetes hírek szerint ez nem jó dolog, legalábbis az árra hiperérzékeny magyar piacnak semmiképpen sem az. Az eddigi Pixel termékek kivétel nélkül a felső árkategóriában landoltak, sőt, a Pixel Chromebook kifejezetten luxus irányba mozgott, mind kivitelben, mind pedig árazásban.

Az “szaksajtó” szerint két darab telefon fog érkezni, Pixel és Pixel XL nevekkel. A gyártó a HTC lesz, de HTC logo valószínüleg nem lesz készüléken, csak Google illetve Pixel brand. Sajnálatos módon az “iPhone killer” kifejezés is felmerült, amit idáig csak olyan telefonokra mondták, amik hatalmas bukást tudtak összehozni. És persze mi a fenét kellene megyilkolni egy olyan telefonban amiben még wireless charge sincs? (A Pixel telefonokban sem lesz amúgy. Igen, irónia volt).

A neten keringő előzetes képek alapján a telefon minden lesz, csak szép nem, de a Nexus 6p is így kezdte és még is viszonylag szép karriert futott be.

google_pixel-930x465-0-0

Pixel telefonok mellett várhatóan jön egy 4k kompatibilis Chromecast is, ami lehet, hogy más elnevezést fog kapni.

Andromeda

Ami sokkal, de sokkal izgalmasabb, az az Andromeda munkanéven(?) kiszivárgott új OS, ami az Android és ChromeOS szentségtelen frigyéből születhetett meg. Az Andromeda szerepe nem világos, de a párhuzamosan futó Android és ChromeOS is rengeteg kérdést felvetett már, amire nem kaptunk még választ.

Ha lehet hinni a pletykáknak, akkor érkezhet egy Andromeda-val futó laptop és talán egy új tablet is bejelentésre került. Utóbbit a Huawei-t gyárthatja, 7” és 4GB ram amiről tudhatunk. A Pixel elnevezés itt sem jelent túl sok jót az arázás szempontjából és a moduláris kifejezés is komoly szorzókat jelenthet az árképzésben.

A Pixel laptopról nagyon keveset tudni, éppen ezért izgalmas, hogy miért került elő a pletyka és melyik része lehet igaz. Pixel laptop, ami moduláris és Andromedat futtat. Surface killer? Mit kell meggyilkolni egy olyan tableten ami.. Mindegy is, hagyjuk inkább a témát.

Az Andromeda talán szerepet kap a Google Home projectben, amihez kapcsolódóan szintén várható egy smart hub / WiFi router. Hogy ez a device lesz az Amazon Alexa kihívója, vagy még pluszban érkezik még egy célhardver, majd kiderül, mindenestre egy smart hub és egy 4k kompatibilis Chromecast egy komolyabb smart home stratégia megvalósításának elindulását jelentheti.

Ha VR akkor Daydream

google-android-daydream-vr-release-date-specs_thumb

A Daydream-et nagyon sokan tippelik a bejelentés özön egyik elemének. Ha összelegozzuk az eddigieket: új telefon, új smart hub, 4k Chromecast, Daydream VR headset egy olyan otthon képe rajzolódik ki, amiben nem bíznak semmit a véletlenre, a Daydream VR headset lehet az igazi nagy dobása.

Az Andromeda szerepe megint csak nem tiszta, de talán az Andromeda inkább a céges felhasználókat fogja célozni vagy csak szimplán semmi köze nem lesz a Google VR-hoz.

A VR terület már csak azért is izgalmas, mert az Apple idáig teljesen kihagyta.

Amiről szó sincs a hírekben

magdi_neni

Ha már ennyi hardware-t jelent be a Google, elképzelhető, hogy vásároltak valamilyen gyártásban utazó céget. Kínai céget nem valószínű, hogy vásárolnának, európai és amerikai gyártó cégek kapacitása pedig nem biztos, hogy elég.

Ha elengedjük a fantáziánk, a Twitter felvásárlása is bejelentésre kerülhet, hardware ide vagy oda, ha sikerült a felvásárlási megállapodás, akkor ideális lehet október 4. a folyamat elindítására (a Twitter kint van tőzsdén, a felvásárlási folyamat így jóval kötöttebb).

Nestről is érkezhetnek hírek, főleg, ha a Google Home ilyen szinten kezd el izmosodni a cég életében.

Uber, Waze, önvezető autók. Zajlik egy kísérleti project, ami sofőrök és utasok között közvetít a Waze-t használva platformnak. Nagy meglepetés lenne, ha most bejelentenék, hogy a project sikeres volt és még idén elindítják szélesebb körben, de mi szeretjük a meglepetéseket.

Google Health, egészségügyi bigyók. Meskó Bercivel érintőlegesen beszéltünk arról, hogy a Microsoft szalad a pénze után és csak most ugrik be az egészség piacra, de ezt a Google-ról is el lehetne mondani. Talán érkezhet valamilyen hordható eszköz, ami a Google Fitet fogja felturbózni.

Az eseményt a https://madeby.google.com/ oldalon fogják élőben közvetíteni és feltehetően az androidportal podcast Telegram csatornánkon is nagy lesz az élet az nap.

És nem tudom kihagyni, hogy ne dobjam be, a Google simán megvehetné a BlackBerry-t, nem kevés szabadalmat, szoftvert és az önjáró autókkal és Android Autoval mega hyper super kombót adó QNX-et kapná a pénzéért.

Természetesen jöhetnek a kommentek, ki mit vár, ki mit szeretne hallani, látni október negyedikén.

Real G’s, ellensúlyozandó Magdi nénit:

2016.10.03.

+