MojAndroid

Ebben a cikkben – bár óhatatlanul flame-generátor – a saját tapasztalataimat szeretném megosztani egy Android-iOS váltás kapcsán, egyben írni néhány tippet azoknak, akik új vizekre tévednek, mint ahogyan az velem történt.

Miért vettem iPhone-t?

Szimplán rájöttem, hogy nekem az alma tudása elég. A lényeg abban van, hogy mindenkinek másra kell a telefon, és annak megfelelően kell választani, illetve annak megfelelően minősíthető. (Pl ha csak és kizárólag telefonálni akarok, nem sok telefon van a piacon, amit szarnak mondanék ebben a vonatkozásban.)

Ki akartam próbálni. Sokáig én is habzó nyálat köpködtem minden almás cikk és poszt láttán, aztán egyszer csak elcsitult ez a kedélyállapot, és rájöttem, hogy olyan embereket, olyan véleményeket akarok megérteni, amit nem tudok, egyszerűen azért, mert fogalmam sincs, miről beszél. A telefonok, romok, appok használata során számtalanszor tapasztaltam, hogy valami nem gömbölyű, de megfogalmazni nem tudtam. Most már tudom, hogy az iPhone és az iOS is ilyen. Bármikor lehet végeláthatatlan adok-kapokot indítani a rendszerről, a cégről, a hardverről, de ezek mindig csak egy pici kis valamire fókuszálnak, aztán azt boncolgatják. Ahhoz, hogy rájöjjek, hogy miért tartják a felhasználók “tökéletesnek” az ájfónjukat, ki kellett próbálnom.

Van rá Waze v4. Aki ismer, az érti, aki meg nem, fogadja el, hogy ez nálam elsődleges szempont szintén, mivel így mindkét oprendszeren tudom tesztelni és segíteni azoknak, akik beleszaladnak valamibe. Erről részletesebben beszélgettünk az AP podcaston, ajánlom figyelmetekbe, itt találjátok.

Nem utolsó szempont: megtehetem. Drága? Egyértelműen. Ér annyit? Nem, de egyik telefon sem ér annyit az android prémium szegmensben sem, mint amennyiért adják, úgyhogy ezen túl is léphetünk: egy termék annyit ér, amennyit adnak érte.

Mi volt a bajom az Androiddal?

Végigmentem az SGS->SGS3->LG G3 vonalon, volt a kezemben több tesztkészülék az évek során. Számos romot, számos appot kipróbáltam, használtam, de mindig mindenhol belefutottam abba a problémába, hogy teljesen mindegy, milyen hardver fut a gépben, mennyire végletekig optimalizált egy rendszer, a megjelenés után fél évvel rá sem lehet ismerni a telefonra.

Több ezer hozzászólásban adtam supportot embereknek ilyen-olyan fórumokon (pl. XDA), és a problémamegoldás igen nagy százalékban factory resettel ért véget. Egyszerűen azért, mert más megoldás nem mutatkozott. Most tegye fel a kezét, aki még sosem csinált gyári visszaállítást az Androidon. Pedig gondoljunk bele, ez a legutolsó mentsvár, hányszor kell mondjuk újra telepítenünk a Windows-t vagy a Linuxot? Ugye nem hetente-havonta? Még csak évente sem.

Egyszóval nem tetszett nekem, hogy a telefon belassul, az appok belassulnak, a multitask nem muzsikál, illetve persze mindenbe lehet életet lehelni: romcsere, root, kiherélés, Greenify, Xposed, másik kernel, másik recovery, Titanium Backup, sorolhatnám. Ezt kaptam több, mint 100.000 forintért a boltban.

Másik kérdés az utánkövetés, a szoftveres (firmware) és a szerviz támogatás (hiánya). Hány gyártónak van megbízható és normális szervizhálózata itthon? A firmware kérdést lapozhatjuk is, amikor egy droid főverzió kiadását követő egy éven belül nem frissül rá az adott évi flagship telefon a gyártóknál, egy üdítő kivétel a Nexus vonal, de ahhoz meg a gyártóknak nincs semmi köze, átlagember egyébként sem Nexust vesz.

Kezdeti tapasztalatok, az átállás

Fájdalmatlan. De tényleg. Annak fényében, hogy egy factory reset vagy egy telefoncsere után mit kell csinálni, egyáltalán nem okoz nehézséget. Akkor se, ha soha nem volt szifon a kezedben, sőt, semmilyen Apple terméket nem használtál. A cloud integrációk itt is megvannak, néhány dolog máshol található (pl. appok beállításai az appon kívül), de ha már az ember ezeken túljutott, semmivel sem bonyolultabb megoldani egy kérdést.

Eleinte meglepő, hogy az alkalmazások fizetős változatai drágábbak, mint droidon, de legalább takarékoskodásra sarkall. Inkább meggondolom, hogy mit veszek meg, mert a 3-4 euró a minimum összeg, amit elkérnek egy fícsörért, ráadásul sokszor semmi hasznosért, csak hogy eltűnjön a reklám, meg plusz 2-3 haszontalan dolog megjelenjen azon az egyen kívül, ami viszont nagyon kéne. Gyakrabban lehet találkozni appokban az előfizetéses modellel, azaz nem megveszed az appot, hanem havonta fizetsz a kényelmi dolgokért benne. Hozzáteszem, hogy ez nagyon távol áll egyelőre tőlem, nem is használok ilyet.

Fennakadást okozhat, hogy ugyanazok az appok kicsit máshogy működnek, mint Androidon megszokta az ember. Ez nem a rendszer sara, hanem az alkalmazás készítőjéé, de ettől függetlenük többször belefut az ember, ez is egy olyan dolog, amit meg kell szokni. Van ami kényelmesebb, van ami kényelmetlenebb iOS-on, mint droidon.

Egy két app tipp az átálláshoz, before/after jelleggel (android/iOS)

gReader pro/Newsify (csak sokkal drágább a fizetős változat)

AutomateIt Pro / Workflow

MD Scan / Scanner Pro

aCar / GasTracker+

Torque / OBD Auto Doctor (bár iOS-on NINCS annyira jó semmi, mint a Torque)

Business Calendar / Week Cal

Swype, Swiftkey / Mindkettő megvan iOS-re, kipróbálod, de nem fogod használni

Moon+ reader / iBooks (nem kell több. elég a gyári)

Waze / Waze :D

Tapasztalatok 4 hónap után

A telefon mindig hozza a kezdeti élményt. Sosem indítod újra, mégis veszett gyors. Sosem zárod be az előző alkalmazásokat, mégis instant megjelennek, amikor kellenek. A szövegbevitel, különösen a diktálás döbbenetesen jó. Minimálisat hibázik, szinte sosem kell javítani a szöveget. A 3D touch-csal felvértezett appokban remekül használható a funkció, sok mindent leegyszerűsít, jó, hogy lassan a droidos telefonokon is megjelenik, tényleg új dimenziót ad a telefon használatához.

Akku idő teljesen jó, jobb, mint droidon valaha volt, de töltő továbbra is mindig kell, hogy legyen az ember közelében, csak talán nem annyira izgul, ha 10%-ot mutat a kijelző. Én például sosem töltöm már éjszaka a telefont reggelig. Droidon ez volt az alap, itt szinte elég az, hogy munkába járáskor a Waze mellett majdnem 1%/1perc sebességgel tölt a telefon. A WiFi és BT folyamatosan be van kapcsolva, mióta megvettem, nem kell kapcsolgatni az akksikímélés miatt. Mert nem veszed észre a különbséget.

És jön az, amit nem lehet megfogalmazni: egyszerűen alkalmas arra, amire kitalálták, és azt az élményt nyújtja mindig, mint amire beneveztél a boltban a bankkártyáddal. Komplettnek érzed, kiforrottnak érzed akkor is, ha nem az, hiszen mindig vannak hibái is. Mindig friss oprendszer, az appok frissülés után nem lassulnak be akkor se, ha 70 új funkcióval gazdagodtak, és dupla akkora lett a méretük.

A végére a negatívumok – bár ez erősen ízlésfüggő

 • Kötött a keretrendszer, nincsenek home képernyő widgetek, nincsenek launcherek. A testreszabhatóság sokkal korlátozottabb, mint Androidon.
 • A hardverelemek szoftveresen ritkán és korlátozottan vezérelhetőek, tehát a Tasker-féle megoldásoktól el kell köszönni.
 • iTunes – van akinek áldás, én nem szeretem. Egyetlen jó funkciója nekem a biztonsági mentés egyszerű és tökéletes módja, bár szükségem még sosem volt rá, de az ördög nem alszik. Ez egyébként az Android fájdalmas hiányossága.
 • Tapasztaltam, hogy nagy hidegben, ha átfázott a telefon (mondjuk -5-ben kézben tartva 20-30 perc után), kikapcsol. Az akksi nem tudja leadni az áramot megfelelően. Ez az én 6s-emre igaz, 3x fordult velem elő, zsebre vágás után, ha átmelegedett, mintha mi se történt volna, folytatja tovább. Ez nem szép dolog.
 • Néhány app egyszerűen hiányzik. Gondolok itt egy igazán szuper RSS kezelő alkalmazásra, vagy pl. a Torque-ra. Bármilyen alternatíva kompromisszumos iOS-on, hiányzik belőlük az a fajta egyszerű kezelhetőség, átláthatóság és igen részletesen szabható app funkciók, amelyek Androidon megvannak.

Verdikt

Nem bántam meg a váltást, egy pillanatra sem, szóval a válasz a címben feltett kérdésre: NEM. Ha valaki használni szeretné a telefonját, és nincsenek olyan extra igényei, ami bizonyos geekek sajátja, az nem fog csalódni benne. Használom párhuzamosan az iPhone-t egy CM13-as SGS3-mal, nem hagytam magam mögött az Android világot, hiszen szeretem azt is, de az én igényeimnek jelenleg az iPhone jobban megfelel. nem hittem volna, de így lett.

Ha esetleg követni szeretnéd, az iPhone-nal kapcsolatos tippeket, tapasztalatokat a G+-on ebben a gyűjteményben szoktam megosztani, a Workflow-val kapcsolatos dolgokat meg ebben. Nyilván van a Waze-ről is egy gyűjtemény, ha érdekel, de az már a fácsén is fent van.

Kösz a figyelmet, jó szórakozást mindenkinek a komment-szekcióban, úgyis megindul ott a lávafolyam :D Persze ha van kérdés, arra is szívesen válaszolok majd ott.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2016. 02. 21.
 • Hajdók Dávid

  95%-ban egyetértek, pedig én csak egy iPad-et használok a három éves droid telefon mellett (HTC One M7). Arra, amire a droidot használom (a telefonáláson kívül persze), sőt, olykor többre is (egyes zenei appok csak droidra vannak), arra jó vagy jobb az iPad is. És nem csak azért, mert az iPad tavalyi modell. Lehet, hogy a következő telefonom almás lesz, csak a rengeteg megvett appot sajnálom.
  Viszont én a swiftkey-t használom az iPad-en is.
  Kontra: nekem az nagyon fájó pont, hogy egy videófájlt nem tudok letölteni az ipad-re számítógép nélkül. És egy torrent app is hiányzik néha.

  • marcedli

   Szerintem nem kell sajnálni a megvett appokat, hiszen nem garancia, hogy almás lesz örökké, aki egyszer az volt, másrészt meg én ezt úgy fogom fel, hogy támogattam a fejlesztőt vele, használtam, ennyibe került. Végülis semmi nem tart örökké, egy nadrágot is megveszel, aztán a végén kidobod, ha már nem kell. Itt meg még ki se kell dobni ;)

   • Róbert

    Az iPhone 6s akkor lesz majd használhatatlan, amikor megkapja az iPhone 7 oprendszerét.
    Ha megnézed a 4S valamint az 5c iPhone hiába kapott friss oprendszert, csak döcög, nincs használati érték. Cserébe vissza sem tudod tenni a régebbi rendszert, nehogy használni tudd a készüléked.

 • Reho

  Bennem is pont ugyanezek az érzések kavarogtak nemrég és én is váltottam de én az alma helyett az ablakra. (L930) A helyzet majdhogynem ugyanez: kényelmes, sosem fagy le (nekem még egyszer sem 3 hónap alatt), mindig ugyanolyan gyors, nem kell tényleg bezárni az alkalmazásokat. App téren van még mit behozni a pici puha cégnek de a felhasználói élmény szerintem pont így írható le ahogy te mondtad, azaz az alap dolgokat tudja. Jómagam is rájöttem, hogy nekem nincs igazán szükségem a droid széles lehetőségeire, viszont annál inkább a flott működésre. És ezt megadja a windows, ráadásul nekem a gui is bejön. (ez persze ízlés kérdése) A tartalék telefonom továbbra is egy droidos Sony Z1, és most épp ár vagyok kényszerülve (L930 mikrofon típushiba, garjav) de így nyomkodva rájövök, hogy szép és jó hogy ennyi mindent tud az android, de nem vágyom rá vissza igazán.

  Az egész lényege, hogy szerintem filozófiában és minőségben a váltás megközelíti a tiédet, árban viszont a töredéke. Megtehetném én is, hogy almát veszek, csak bennem él a spúrmanó, hogy más jó dologra is költhetem annak az árát. A másik, hogy ismerve magam és az eddig eltört telefonjaim számát, nem szívesen hordanék magamnál egy vagyont érő cuccot. Egyszerűen nem szeretem alárendelni magam a vagyontárgyaimnak, a fordított helyzet a normális, ők vannak értem.

  Mindennek ellenére én is foglalkozom a gondolattal, hogy iOS-re váltok a következőkben, pont ezek miatt, hogy úgy legyen nagy a szám, ha tényleg ki is próbáltam.

  • marcedli

   A WP esetében nekem a Waze hiánya eleve lehúzza a rolót, és ahogy olvasom a híreket, nem úgy néz ki, hogy sokáig van még előre nekik. Márpedig ha az app fejlesztők is így gondolják, akkor igazából nem rúghat már labdába

   • Reho

    Arra gondolsz, hogy a Waze nem akarja fejleszteni a WP-s appját? Mert egyébként van Waze WP-re, én használom is.

    Egyébként igazad van, úgy tűnik, hogy sok fejlesztő kezdi elhagyni a windows platformot, de én azért reménykedem benne, hogy használható lesz a Windows Bridge és akkor minden iOS-en kifejlesztett appot átfordítanak win-re is. Kár lenne a windows phone/mobile-ért, mert szerintem szerethető rendszer.

    • marcedli

     Nem akarja, és -nagyon úgy néz ki- nem is fogja. Ezek a fordítgatások nekem sosem tűnnek úgy, hogy rendesen mennének sajna….

 • Abigél Ráhel

  3 /4ed év óta használok egy g4 et rá sem lehet ismerni a frissítésekkel egyre gyorsabb
  Havonta jön rá frissítés semmi gond a multi taskal…Használd csak nyugodtan a bódi guaszti színes bazári hulladékot :D

 • gt

  @marcedli egy igazán jó RSS alkalmazás a Feedly. 1 dolog hiányzik, az értesítés, de az megbocsátható.

  • Gergo Lippai

   …meg még 100 másik, pl. az IFTTT integráció, stb… ezek persze megvannak csak Pro verzióban. én pont a minap álltam át InoReaderre (persze Androidon.) ég és föld eddig.

   • marcedli

    vedd meg a gReader Pro-t, talán a legjobb droidon minden téren. Az inoreader nem rossz, csak valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nekem nem jön be, mindig használom egy ideig, aztán kihátrálok belőle. De most lehet, megint megnézem iOS-on, köszi a tippet!

 • Levvente

  Én is átéltem a lassulást-fagyogatást androidon, és pont ezért belevágtam a Blackberry 10 operációs rendszerbe (a Z10 modell megvásárlásával). Stabil, pörög, nem kapcsol ki -5 fokon sem, és az akksija jobban bírja mint bármelyik eddigi okostelefonom. A hardver és a szoftver optimalizáltsága hozza az Apple szintjét. Ötödáron. Androidos alkalmazások is futnak, de azokat nem a google play-ből töltöm le,mert azzal nem áll szóba. Az üzenetkezelés mesés, a Blackberry Hub a legjobb találmány a kerék óta. Egyetlen pici negatívum eddig, hogy a Facebookon belül nem megy az ingyen telefonálás. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Berry-t !!!!!

  • marcedli

   És sajnos a legújabb romfrissítés óta a Waze nem kommunikál a szerverekkel BB-n. Tudom, hogy a BB nem támogatott waze platform, de eddig legalább ment. Egyébként valóban jó, csak nem ártana már kilábalni abból a katyvaszból, amibe a cég került néhány éve.

  • Mórocz Márk Gyula

   Jómagam Q10- nyomkodok másfél éve. Teljesen meg vagyok elégedve. Nagyon kevés az App sajnos igazából nem nagyon tudok olyat ami hiányozna. Na jó talán a Here térkép. De navigációra úgyis tabot használok szóval…
   Ha a fő chat platformok meglennének csinálva natív BlackBerry 10 appként már bőven sok embert megtérítettem volna.
   És a kedvencem amit te is elmondtál, hogy röhögve hozza az iOS stabilitását csak csak jóval olcsóbban.

  • la cruise

   az elso motorola g utan valtottam Z10-re, majd Z30-re es meg mind a mai napig nem bantam meg egyik beruhazast sem.
   nemek VAN Google Playtor a Z30-on, az eddig megvasarol appokat siman vissza tudom tolteni onnan, plus megtalalok mindent ami kell.

   A legfontosabb dolog, ami miatt meg nem tudtam elelgedni az a billentyuzet. Az valami fantasztikus. Az Apple es a Goole is elmehet a p****ba azzal a hulladekkla amit gyari billentyuzetnem neveznek. A Z30 egyszerre kezel 3 nyelvet valtas nelkul, felldobja az ekezetes szavakal es ennyi ido utan mar a ragozas is majdnem tokeletes. Nem javitja ki azt ha egy mondaton belul angol es magyar szavakat is hasznalok, ellenben a felesegem mindig katyvasz uzanateket kuld amikor keveri a 2 nyelvet. Valami katasztrofa ennyi penzert, mar bocs.

   Gondolkozom a valtason, de
   – a billyentyuzet nekem kicsi, meg a Plus-on is. sajnos fleksy fuggo vagyok androidon egyszeruen kell a nagyobb billyentyuzet a gyari helyett, mert kulonben megfajdul a kezem 3 szo begepelese utan.
   – sokba kerul, bar az ujjlenyomat olvaso es a feltorhetettlensege azert vonzo, de nalam az elmeleti hatar 300 GBP, es ennyi penzert mar nagyon jo letefonokat lehet kapni
   – a masik telfonom egy LG G3-volt (varom a G4-em) ami legalabb olyan jo kepeket csinalt mint az asszony iP6-en, igaz slow-mo-t nem tudott
   – egy igazi HALAL filmeket ez zeneket masolni az iPhonera. Androiddal ES a BB Z30al, csak kapcsolodok az otthoni wifire es meg toltom is a szerveremrol ami kell.
   – a Z30 gyari file managere megdobbentoen szuper
   – az uzemido a Z30 masfel nap nyuzva! az asszony iP6 epphogy kibir egy napot
   – a memoria nem bozitheto es egy 128 GB-s iPhone 6 Plus-ert egy kicsit soknak erzem a 790 GBP-t ugy, hogy 999-ert vettem a MBP-at es 265 GBPert vettem a G4-t kartyafuggetlenul (hivjatok fillerbaszonak, de sajnos goldozom a penzert es nem otthon nyomtatom)

   • la cruise

    bocs, hogy azert negativumot is irjak:
    – a Z30 kameraja nem jo. lehet vele szep kepeket csinalni, de ritka
    – keves a 16 GB memoria 2016-ban. a mostani ceges telefonom egy SGS4 16 GB-vel, es abban is keves

 • p3d3str1an

  Szerintem az androidos telefonok, mióta rendes mennyiségű memóriát pakolnak beléjük, nem lassulnak be. A lassan egy éves 1+1-emmel semmi ilyen jellegű gond nincs. A “fagyások” is nagyrészt annak köszönhetőek voltak az előző telefonjaimon (iphone és droid vegyesen), amikor elfogyott a memória, és próbált a rendszer magához térni.

  • marcedli

   Igen, a kulcsa abban van a multitasknak, hogy mennyire van jól megírva a rendszer. Sajnos a gyártói romokban, és ehhez egyre inkább a CM is csatlakozik, nem igazán. Egyszerűen nincs megfelelően optimalizálva a “nemvanilla” UI, így a lagok biztosan megjelennek rövid időn belül, cserébe a javítások nagyon ritkán. Az iOS ezen a téren sokat nyert már a kezdetetktől fogva, hogy minden háttérfolyamat kárára az UI kérdéseket elsődlegesnek vette, és arra optimalizált. Érthető, hiszen az átlag júzert ez érdekli, ez jelenti a felhasználói élményt.

 • klarky

  “Hány gyártónak van megbízható és normális szervizhálózata itthon?” -> az Apple -nek sincs. Az, h a fővárosban van néhány APR és annak van szervize is, az nem jelent semmit, pláne nem országos hálózatot.

  “Akku idő teljesen jó, jobb, mint droidon valaha volt.” -> ez biztos, h nem igaz, már csak a saját tapasztalataim alapján sem.

  Itt a Z5 compact-om akkuhasználata. Átlagos használat (ami azt jelenti, h nem kínzom állandóan 3d játékokkal és filmekkel, de sosincs kikapcsolva és minden funkció megy éjjel – nappal, wifi/mobilnet, helymeghatározás, lifelog, stb.) Mutass ilyet apple -ben?

  Sosem parázok, h lemerül és sosem viszem magammal a töltőm, olyan nincs, h megáll.

  A többire nem írok semmit, mert az tényléeg ízlés dolga.

  • marcedli

   Ez teljesen igaz a saját használati szokásaim alapján. Mutatnék neked simán ilyet, ha úgyanúgy használnánk a telefont. De hát nem ezt tesszük.

 • Vazzup

  Ezek szerint en vagyok az a ritka allatfaj, aki meg soha nem Factory Resetelt csak akkor, amikor akart. (Telefon el/at-adas elott, esetleg custom rom telepitese miatt regebben)
  Pedig HTC Desire – HTC Sensation – HTC Sensation XE – HTC One – Nexus 4 – Nexus 5 – Nexus 6 – Nexus 5x – Nexus 6p telefonjaim voltak, a legutolso van most (es van egy Nexus 10 tabletem is).

  Amugy az androidban van backup, es pontosan azt backupol, amit kell. Nem ertem a problemat. Biztos, hogy a szerzo latott mar androidos keszuleket kozelrol?

  • marcedli

   Igen, látott. Factory reset után mi megy vissza az android backupról? Az összes alkalmazás, az összes egyedi beállításával, valamint adatával (pl két évre visszamenőleges db fájlokkal)? Biztos csak béna voltam, hogy ezt 4 év alatt sosem csinálta meg az a menüpont, és Titanium Backup kellett mindig hozzá. Pedig próbáltam…

   • Nerve

    Pontosan ahogy mondod. Miután beállítottad a gmail fiókod szépen visszaállít mindent, még a legutóbbi háttered is. 25 Gigabyte-nyi hely van erre elkülönítve mindenkinek a google drive-on (a normál, látható tárhelyen felül).

   • Nerve

    Csak be kell kapcsolni. Tényleg nem sok közöd van neked az androidos eszközökhöz.

    • marcedli

     Ismerem a beállítást, évek óta folyamatosan be volt kapcsolva. Sosem rakott vissza semmit ugyanarra az eszközre, valamint más eszközre sem rakta rá (az évek során kb 10 eszközön próbáltam, illetve 100 feletti romváltás/fr esetén). A személyeskedésre nincs mit válaszolni, csak téged minősít.

     • Nerve

      Nem teljesen értem amúgy miért olyan fontos feature ez iphone-on, mikor, erre ugye nincs szükség arra a tökéletesen megírt rendszeren.

 • István Pi Tóth

  Nekem olyan programjaim vannak, amik nincsenek iphone-on. És nem azért, mert nem lehetne, hanem mert valahogy az iphone közösségnek nincs rá igénye… ki tudja miért.. Pedig semmi geek nincs benne, sima családi programok…

  • marcedli

   Mik azok?

   • István Pi Tóth

    Van egy SweetHome nevű programom, amit minden családtag telefonjára felraktam. Ez azt csinálja, hogy amikor belépnek a lakásba, és ráteszik a telefont a töltőre, akkor az összes kép felmegy a szerverre. Ez nagyon kell, mert a hónap végén így összeszedem a képeket, átválogatom, archiválom, stb.. Különben össze-vissza mindenhol lennének, és egy év elteltével már sose látnánk viszont a fotókat.

    Ehhez tartozik a másik, a Dropsyc nevű alkalmazás. Ez viszont már a rokonok telefonján is fent van. Ő azt csinálja, hogy a dropbox egy bizonyos könyvtárát leszinkronizálja a telefonokra. Ide kerülnek a válogatott képek válogatottjai. Ezek azok, ahol pl. a magymama mutogathatja az unokákat.
    Roppant hasznos, főleg ha nagymama 1000 km-e van. Mindig ott vannak nála a legfontosabb képek. Megkapja a friss képeket azonnal whatsup-on is, de ott is akkora kupi van. Mindenki küld neki is képet, ő is elküldi, miként nőttek a paradicsomok, stb… Kész rémálom két hétnél továbbra visszanézni!
    E helyett viszont van egy könyvtár, ahol a “büszkeségeit” nézegetheti, mutogathatja.

    Ez utóbbit nagyon sokat kerestem iphone-ra, nem még hasonlót se találtam. Lehet, hogy most már van. De azóta a nagyi áttért Sony Xpresia Z3-ra. Az android is jobban tetszik neki. De az igazi előnye, hogy nyugodtan kezében lehet sütés-főzés közben. Azt is elmossa a végén :D

    Egyébként én nagy Apple fan voltam a 90-es években. Aztán együtt dolgoztam a céggel. És nekem a céggel, a cég hozzáállásával van a problémám.

    • marcedli

     Ez így valóban jól hangzik, de gyanítom, hogy a google photos segítségével mindezeket szintén meg lehet tenni, a wifin automatikus feltöltés adott, úgyszintén a megosztott albumok, amibe bármit rakhatsz. Egyébként az ötlet kifejezetten remek!

     • István Pi Tóth

      A Google Photos-t már nézegettem, hogy jobban bele kellene merülni. Nála azért az automatikus feltöltés a saját szerverére megy, ha jól tudom. Nekem viszont az kell, hogy az én szerveremre menjen. Nem csak azért, mert lehetnek közte privát képek is, hanem mert a 95% szemét, duplázott, stb…
      Amit a saját szerveren megválogattam, az mehet fel a felhőbe.

      Ezt a részt csinálom is a Google Chromecast miatt. Ő egyébként van iPhone-ra? No nem mintha tényleg sikerülne mindennapi munkára fogni, pedig nagyon próbálom kitalálni mire lehetne tényleg jó (az androidportálra még cikket is írtam róla).

      A másik része, hogy próbáltam néhányszor az Google automatikus feltöltését. Pontosan a Chromecast részére megosztott albumnál. Hát… nincs kedve feltölteni. A telefonom levő szemét.jpg-ket annál inkább felrakná, ha engedném.

      Egy másik alkalommal pedig 200 képet akartam egyszerre feltölteni ugyan ebbe a megosztott könyvárba. Mindenféle hibaüzenettel a végül csak a fele került a felhőbe. Nézhettem át egyesével, melyek hiányoznak… Pedig azért 200 nem világ..

     • marcedli

      Nem, sajna az iOS cuccok nem tudnak együttműködni rendesen az androidos stickekkel, mint a chromecast, bár ugyanakkor az EZCasttal igen. Nagyon kiforratlan ez a kommunikáció még, miközben mindkét oldalon világos szabványok vannak a kommunikációról, mégsem mennek rendesen. Talán mert nem akarják igazán, vedd meg ezt is azt is, aztán majd jó lesz neked – gondolják.

     • Gazsibacsi

      Ez nem igaz, én Chromecastet használok iPhone-nal, Plexszel, Netflixszel stb. Teljesen jól működik.

     • marcedli

      Bocs, ha félreérthető voltam, nem konkrétan a chromecastra gondoltam, hanem általában az androidos “tévéokosítókra”. Fajtája válogatja, melyikkel megy, melyikkel nem, nekem pl otthon nem ment sem egy Imito MX1-gyel, sem egy másik hasonló TV box-szal

     • Gazsibacsi

      Ok, így már világos.

     • István Pi Tóth

      Ezt persze ne várjuk el, hogy az Apple termék együtt fog menni egy nem Apple-vel. E miatt szokták színi az Apple-t (én is), de végül is ez teljesen normális. Az Apple egyik erőssége az (volt), hogy a saját dolgaival együtt ment. És mivel csak a sajátjaival ment, nem volt idegen anyag a rendszerben, ami bezavarjon. Ez szép filozófiai, meg is vannak az előnyei, és roppant jól működött a XX. században.

      Ellenben az Android/Microsoft hozzáállás az, hogy hozzál minden kacatot, ha nem működik, hackeld meg! Ennek köszönhetően lehet Samsung telefonom, Asus Laptopom, LG TV-n, Google Chromecastom és Sony okosórám. Meg Bluepunk (vagy mi a neve) rádióm a kocsiban. Ezeket pedig nemcsak simán köthetem össze (hang átmegy, és kész), hanem lehet kisebb-nagyobb trükköket csinálni.
      Jó, mondjuk ez nekem Gurunak való.

      De egy olyan előnye van, hogy az Apple-nél csak 1 féle terméket tudok venni, akár tetszik, akár nem. (azt hagyjuk, hogy 15 éve ugyan azt a formát gyártják, az Apple fanok mégis minden évben el vannak ájulva, hogy mennyivel jobb lett). És bár lehet venni rózsaszín gumis tokot a telefonra, az nem ugyan az, mintha választhatnák több 10, 100 másfajta termékek között. Főleg, ha azok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, ami nekem fontos. Pl. vízállóság.

      Egyébként nekem az egyik nagy bajon az Apple-el, hogy ő mindig jobban tudja, nekem mire van szükségem. Pedig nem. Nagyon nem!
      E miatt rengeteget szívtam, és szívok most is. Holott nincs Apple cucc a közelemben. De az ismerősök ragaszkodnak hozzá.

      Kedvencem az volt, amikor egy ismerős a barátjánál volt, és lemerült a telefont. Rádugták a laptopra tölteni. Az iTunes pedig mindjárt feltöltötte a laptopon lévő iTunes képeket a telefonra, a telefonon levők pedig mentek le a laptopra.
      Ez csak másnap derült ki, amikor próbáltuk az így felkerült képeket a telefonról törölni. De az nem engedte, mert a képek másika felhasználóhoz tartoztak. Vissza kellett menni ugyan ahhoz az iTunes-hez.

      Nagyon jó az Apple, ha betartod a Nagy Testvér utasításait, és az ő útját járod. De csak egy picit lelépsz róla, kezed lábad töröd.

 • Károly Varga

  Egy rövid kommentem lenne a factory resettel kapcsolatban. Számomra mindig hasznos, ugyanis ezzel az 1-2-3 év óta fölöslegesen használt appokat, szolgáltatásokat újragondolom. Szinte mindig találok jobb alternatívát egyikre-másikra. Ha nem lenne a factory reset, sosem váltanék, maradnék az ősmocsárban. Ezzel kapcsolatos érdekesség. Míg “gyártói” telefonoknál akár gyári szoft, akár főzött rom, akármannyire slim, akkor is jelentkezik a hónapokról-hónapokra az érezhető lassulás. Lassan fél éve van Nexusom, és – egyelőre – nem érzek hasonlót. Nem buherálom, élvezem hogy működik ahogy egy telefonnak kéne. Nem mellékesen olcsó. Mindig friss. Bár iPhone-om nem volt, leírásod és más elmondások alapján kb úgy érzem, a Nexus hozza a hasonló élményt. Szóval miért is ne vehetne átlagember Nexust? Azért, mert developer telefonnak van reklámozva? Vagy mert nincs agyonreklámozva? Ahogy az iPhone-nal is van. Nem látom, hogy agyon lenne reklámozva. Nem húzzák igazán el a mézesmadzagot un “killer feature”-ökkel arcbamászós plakátokon. Egyszerűen működik és kész.

  • marcedli

   Bárki vehet Nexust, csak azért nem fog, mert egyszerűen nem találkozik vele. A szolgáltatók kínálata kb lefedi a piac nagy részét itthon, hiszen a hűség és a készülék kedvezmények miatt az emberek legnagyobb része ott vásárol.
   Aki már túljut azon, hogy a Samu és a Sony-n kívül is vannak készülékgyártók, azok előbb-utóbb találkoznak a Nexus márkával, de inkább csak olyan portálokon és vélményekben, aminek a felét (jó esetben) nem értik. Szóval sosem lesz mainstream készülék, pedig megérdemelné.

  • Nerve

   Nem is fogsz. Legalábbis 2 éve nyúzom a nexus 5-ösöm, meg még páran haveri, családi körben, de senkinek se lassult be.

 • Sinka Márton

  Rss -hez Feedly
  Én ezt használom és nekem nagyon bevált

  • marcedli

   Igen, a google rss után én is feedly-re váltottam, mint RSS kiszolgáló hub, de magát a klienst azért nem szeretem, mert túl ritka a megjelenítés az én ízlésemnek, illetve nem szeretem, ha öüsszefoglaló után a következő oldal még mindig csak egy összefoglaló, és nem a cikk tartalma. De jó az ötlet, köszi, megnézem, milyen most iOS-en, mert csak androidon néztem utoljára.

 • Gergo Lippai

  az van így 2016-ban, hogy ahogy minden, a mobil oprendszerek is konvergálnak, illetve mivel kezdenek stabilizálódni a pozícióik, kezdenek végre platformként üzemelni. az, hogy milyen mobil OSed van, kb. odáig számít, hogy milyen pl. az alap színvilág, onnantól úgyis az appok döntenek, azok meg egyre inkább mindenen rendelkezésre állnak.
  hasonlóan az “asztali” oprendszerekhez, ahol ma már tökmindegy, hogy MacOS vagy Windows, mert úgyis egy Chrome-ot indítasz rajta. (aztán szépen átmigrálsz MacOS-ről Windowsra mégiscsak mert a Chrome ugye MacOS-en…)
  ha ma választanék új mobil OS-t, lényegében tökmindegy lenne melyik az. bármelyik lenne az, megszoknám, és biztosan nem szenvednék hiányt egyiken sem. viszont 7 éve Androidot használok és nem valószínű hogy váltani fogok, mert
  – ebben van minden előfizetésem, app letöltésem
  – és sokkal jobban megszoktam ezt a grafikai világot.

  ennek fényében teljesen megértem, hogy neked működik az iOS. és hatványozottan röhejesnek gondolom a fanboyizmust :)

 • Istvan Szabadi

  Kíváncsi voltam a cikkre, elolvastam. Viszont a “mi volt a bajom az androiddal” részt kompletten nem értem. Illetve egy dolgot igen: az OTA update lassúságát. Ez teljesen jogos.

  Nekem SGS3, SGS4 van már évek óta. Náluk éreztem először, hogy az android eljutott arra a szintre ami *nekem* tökéletes, zökkenőmentesen tudtam használni, sőt mindkettő napi szolgálatban van még ma is.

  Egyiknél sem éreztem, hogy bármi miatt romot kéne cserélnem, vagy buherálnom kéne a kernelt, neadjisten bele kéne nyúlkálnom a rendszer paramétereibe. Talán ezért lehet, de így aztán nem is fagyott le még az SGS4, és sosem csináltam factory resetet. 1-2 havonta történik olyan, hogy annyira lemerül, hogy kikapcsol, de csak ekkor indul újra. SGS4-re egyébként tavaly még jött OTA frissítés. Igaz gyárilag független, nem brandelt, tehát tényleg a samsungtól jön az OTA.

  Bevallom a SGS3-at rootoltam, mert szerettem volna NTFS pendrive-ot csatlakoztatni OTG-n (sikerült is), ezen kívül minden maradt ugyanaz, egyedül akkor kapott gyári visszaállítást, amikor odaadtam öcsémnek. Olyan is volt, hogy lefagyott, habár szerintem ezt is inkább egy kevésbé jól megírt amatőr appnak köszönhetem a play store-ból, nem a rendszernek.

  Bennem felmerül a gyanú, hogy lehet, ha nem túrod a rendszert és hagyod hogy az OTA frissítések tegyék a dolgokat, akkor te is elégedett leszel? A széthackelt android rendszert szerintem egy jailbrake-elt iPhone-nal lenne fair összehasonlítani.

  Lehet, hogy nem vagyok már olyan kütyübuzi, vagy csak kinőttem a konzumidiotizmust, de az SGS4 óta nem akarok már évente telefont cserélni, majd csak akkor ha elromlik. Egyedül lennék ezzel?

  • marcedli

   Igen, ez a lényeg, amit írsz: az emberek gyökeresen máshogy használják az okostelefonjukat. Átlag júzer sokszor nem veszi észre a lagot, sőt azok igen nagy része nem is rak fel semmilyen alkalmazást, elég neki annyi, ami a telefonon van. Nyilván ilyen esetben teljesen elégedett a telefonnal, mert nincsenek nagy elvárásai. Mások vagyunk, nem baj az.

 • Nerve

  Döbbenetes, hogy egy ilyen portálon megjelenhet egy ennyire dillettáns cikk. 2 éve használom a nexusom és soha nem volt rajta factory reset és láss csodát nem lassult be. Elképesztő, hogy egy szakmailag tapasztalt embernek gondolt valaki, a különféle gyártók által szétmókolt android hiábáit képes az android hibájának gondolni.

  • marcedli

   Igazán te vagy döbbenetes, hogy folyamatosan fikázol itt ahelyett, hogy elfogadnád, hogy máshogy látjuk a dolgokat. Egy szóval sem írtam, hogy Samsung= Android, nem szakmai cikket írtam, hanem SZEMÉLYES tapasztalatokat a váltásról az alapján, mi volt előtte, és mi volt utána. Persze várható volt, hogy hozzád hasonló emberek elkezdik a flame-et, de ez engem egyáltalán nem zavar, úgy látszik, téged annál inkább :D Egyébként írtam, hogy “egyetlen üdítő kivétel a Nexus vonal”, de nyilván nem olvastad elég figyelmesen, vagy szimplán nem érted, mit akarok. Semmi baj.
   Ha egy picit kilépsz a saját kis Nexus világodból, majd gondolkodj el azon, hogy hány ember használ Magyarországon Android oprendszerű telefont, és abból mennyi használ Nexus-t. Na, ha ezt megértetted, akkor majd arra is rájössz, hogy az emberek miért azonosítják a Touchwizt, Optimust, Xperiát, Oxygent, Emotiont az Androiddal inkább, és miért nem a Vanilla jut eszükbe. Habár mindketten tudjuk, hogy az UI nem egyenlő az oprendszerrel, az emberek az UI-val találkoznak, nem pedig az Androiddal.

   • Nerve

    Értem én amit írtál, csak tömény hülyeség az egész:)

+