MojAndroid
(x) hirdetés

A tegnapi, khm, unortodox Appvasárnap után ma megpróbálok egy tömörebb, de értelmesebb Hírhétfőt összedobni nektek. Vegyük is gyorsan sorra, miről szólt az év utolsó “biznisz” hete!

Blackberry Priv

Nálunk mindenképpen a Blackberry Priv-ről, amiről Magyarországon elsőként az Androidportál podcastban értesülhettetek: régi Smarteast-es haverunk, Koi Tamás hozta be az egyik első itthoni darabot, és Kobakkal jól megnézegették. Bevallom, a kezdeti hezitálás után nekem bejön a készülék — 280 ezer forintért talán nem rohanok most azonnal venni egyet, de azt kell mondjam, hogy a Blackberry nagyon jól nyúlt hozzá az Androidhoz, és úgy látszik, értik az Android világot is. Komolyan, sok sikert nekik ehhez a nagy kalandhoz! A podcastot pedig, közel 2400 pajtásotok után, erre tudjátok letölteni-meghallgatni. (És persze ne felejtsetek el feliratkozni az Androidportál podcast feedjére sem!)

Most látom, hogy Tamás közben megírta első körös tapasztalatait is a Priv-ről — miután a Hírhétfővel végeztél, már olvashatod is!

Úgy tűnik egyébként, hogy nem csak nekem tetszik az eszköz: a Privből már 700 000 darabot eladtak ebben a negyedévben, elemzők szerint ez 900 000-re is nőhet. Kincstári optimizmus ON!

Karácsony-közeli üzenet Sundar Pichaitól

Ahogy melegedik a kampány az USA-ban, úgy kezd egyre több ember ráébredni, hogy a troll, akit Donald Trumpnak hívnak, talán tényleg komoly dolog (viccnek kicsit durva lenne, ugye), és egyre többen kezdik el győzködni a népet, hogy ezt így mégse kéne… Most Sundar Pichai (jelenleg a Google CEO-ja) publikált egy gondolatébresztő cikket a Medium-on. (A poszt egyrészt azért releváns nekünk itt a portálon, mert Sundar a Google CEO-sága előtt egy ideig az Android vezére is volt — előtte Google Maps és Drive, többek között — szóval mondhatjuk, hogy bevándorló létére volt némi hatása a világra.) Persze ideát nem Donald Trumpnak hívják a trollt, de azt hiszem Sundar üzenete legalább annyira releváns.

Nexus Open Studio

Egy kis Nexus pr0n: a Redditen megjelent egy elég részletes élménybeszámoló egy két héttel ezelőtti, New York-ban tartott Nexus Open Studio eseményről. A beszámoló (meg maga az esemény is) eléggé részletekbe megy a Nexus gyártási folyamatot illetően, a Nexus gyártói megállapodásoktól és tárgyalási folyamattól kezdve az eszközök kialakításának döntési folyamatáig. Ha nagyon érdekel, hogy készül egy telefon, mindenképpen olvasd el!

2 éves a Honor

Bizony, 2 éves a Huawei budget márkája, és ebből a jeles alkalomból a kínai cég megnyitotta kapuit néhány lelkes újságíró és blogger között. Tőlünk Kobak ment volna, de sajnos az esemény pont a sajnálatos párizsi támadások után nem sokkal volt, a repülőút pedig párizsi átszállással… úgyhogy ez most kimaradt. Kárpótlásul itt van az XDA-devek beszámolója az eseményről. Reméljük a legközelebbi hasonló meghíváskor nyugton maradnak ezek a fundamentalista felvágottak!

OnePlus X és a piaci szemlélet

A OnePlus X mostantól minden kedden meghívó nélkül vásárolható, végülis egész gyorsan megértették ezt a kereslet-kínálat dolgot:

Releváns dolog ez a meghívósdi még, meg úgy általában a OnePlus? És ha már itt tartunk: nem ciki egy cégnek saját magáról dokumentumfilmet forgatni? Mert a OnePlus megtette:

Lyaly!

Új HTC telefon szivárgott ki

A HTC továbbra sem tud semmit titokban csinálni, vagy továbbra is a leakeket tekintik a legfőbb marketingcsatornájuknak. Most épp a jövő év elején esedékes HTC One X9-ről kerültek ki egész jó minőségű fotók a netre (lásd a fejlécképünk) — az egyszerűség kedvéért az AndroidAuthority aggregálós cikkét linkelem ide fotókért, az eredeti kínai cikket mirrorozó francia site helyett. A készülék egyébként 2,2 GHz-es nyolcmagos CPU-val, 2 GB RAM-mal, 5,5″-os FullHD kijelzővel, 16 GB tárhellyel és 3000 mAh-s akkuval érkezik majd.

És ha már HTC, kicsit időgépben érezhetjük magunkat: Németországban ugyanis betiltották a HTC készülékek Telekomon keresztüli forgalmazását, miután a bíróság igazat adott egy texasi szabadalmi troll (oh bocsánat: “szabadalom licenszelés profilú cég”) keresetének. Az eladások egyrészt webshopon keresztül továbbra is zavartalanok, másrészt gondolom jól visszavonják majd a tiltást, miután a HTC fizet, mint a katonatiszt… Szegényeket már az ág is húzza!

Snapdragon 618, akarom mondani 650

Hát ez besza akarom mondani zseniális: a Qualcomm egy éven át fejlesztette a Snapdragon 618 és 620 névre hallgató procikat, majd mikor kész lettek, rájöttek, hogy túllőtték az ipari átlagot, a pocik túl jók lettek. A megoldás? Átnevezik őket, ezáltal áttéve őket egy felsőbb kategóriába. Így lesz a Snapdragon 618-ból Snapdragon 650, a Snapdragon 620-ból pedig Snapdragon 652. Még mindig jobb, mint utólag lebutítani!

Mindenmás

  • A hét yay-boo eseménye: a Sony 40%-kal nagyobb kapacitással bíró akksit tervez piacra dobni (yay!) — sajnos csak 2020-ban (boo!)
  • A hét mkay-jához az USA-ba kell mennünk. Végre nem kell aggódnunk, hogy zsebünkbe téve a lakáskulcsunk összekaristolja a FORD GT-NK ÜVEGÉT: az amerikai gyártó új modelljének szélvédője ugyanis Gorilla Glass bevonatot kap. Igen, Gorilla Glasst. Egy autó. #mkay
  • Lei Jun nem aggódik! (Ettől most én is egész megnyugodtam.) Az úr a Xiaomi vezére, és arról kérdezték, nem para-e, hogy cége nem fogja elérni a 80 millió eszközös eladási célt. Nos, úgy tűnik, nem. (És hogy mi ebben a hírben az érdekes. Hát hogy 80 millió, baszki! Összehasonlításképp a Meizu épp örömtáncot jár, mert 350%-os növekedéssel idén megütötte a 20 milliót.)
  • És végül, de nem utolsósorban a hét videója: a 300 méterről ledobott Motorola Droid Turbo 2. Hint: a telefon túlélte!!!44négy


Köszönjük megtisztelő figyelmeteket — mint rendesen, kommenteljetek, beszélgessetek a Google+-on, hallgassatok podcastot, és mindenképpen szavazzatok a 2015-ös év legjobb Androidos izéire! Ja, és ha addig nem beszélnénk:

Boldog karácsonyt!

Ha minden igaz, ez az év utolsó hagyományos Hírhétfője; jövő héten inkább összeszedem kicsit, miről szólt az év, és írok egy összefoglaló jellegű posztot. Vagy pihenek!

 

(x) hirdetés
2015.12.21.

+