MojAndroid

A tegnapi, khm, unortodox Appvasárnap után ma megpróbálok egy tömörebb, de értelmesebb Hírhétfőt összedobni nektek. Vegyük is gyorsan sorra, miről szólt az év utolsó “biznisz” hete!

Blackberry Priv

Nálunk mindenképpen a Blackberry Priv-ről, amiről Magyarországon elsőként az Androidportál podcastban értesülhettetek: régi Smarteast-es haverunk, Koi Tamás hozta be az egyik első itthoni darabot, és Kobakkal jól megnézegették. Bevallom, a kezdeti hezitálás után nekem bejön a készülék — 280 ezer forintért talán nem rohanok most azonnal venni egyet, de azt kell mondjam, hogy a Blackberry nagyon jól nyúlt hozzá az Androidhoz, és úgy látszik, értik az Android világot is. Komolyan, sok sikert nekik ehhez a nagy kalandhoz! A podcastot pedig, közel 2400 pajtásotok után, erre tudjátok letölteni-meghallgatni. (És persze ne felejtsetek el feliratkozni az Androidportál podcast feedjére sem!)

Most látom, hogy Tamás közben megírta első körös tapasztalatait is a Priv-ről — miután a Hírhétfővel végeztél, már olvashatod is!

Úgy tűnik egyébként, hogy nem csak nekem tetszik az eszköz: a Privből már 700 000 darabot eladtak ebben a negyedévben, elemzők szerint ez 900 000-re is nőhet. Kincstári optimizmus ON!

Karácsony-közeli üzenet Sundar Pichaitól

Ahogy melegedik a kampány az USA-ban, úgy kezd egyre több ember ráébredni, hogy a troll, akit Donald Trumpnak hívnak, talán tényleg komoly dolog (viccnek kicsit durva lenne, ugye), és egyre többen kezdik el győzködni a népet, hogy ezt így mégse kéne… Most Sundar Pichai (jelenleg a Google CEO-ja) publikált egy gondolatébresztő cikket a Medium-on. (A poszt egyrészt azért releváns nekünk itt a portálon, mert Sundar a Google CEO-sága előtt egy ideig az Android vezére is volt — előtte Google Maps és Drive, többek között — szóval mondhatjuk, hogy bevándorló létére volt némi hatása a világra.) Persze ideát nem Donald Trumpnak hívják a trollt, de azt hiszem Sundar üzenete legalább annyira releváns.

Nexus Open Studio

Egy kis Nexus pr0n: a Redditen megjelent egy elég részletes élménybeszámoló egy két héttel ezelőtti, New York-ban tartott Nexus Open Studio eseményről. A beszámoló (meg maga az esemény is) eléggé részletekbe megy a Nexus gyártási folyamatot illetően, a Nexus gyártói megállapodásoktól és tárgyalási folyamattól kezdve az eszközök kialakításának döntési folyamatáig. Ha nagyon érdekel, hogy készül egy telefon, mindenképpen olvasd el!

2 éves a Honor

Bizony, 2 éves a Huawei budget márkája, és ebből a jeles alkalomból a kínai cég megnyitotta kapuit néhány lelkes újságíró és blogger között. Tőlünk Kobak ment volna, de sajnos az esemény pont a sajnálatos párizsi támadások után nem sokkal volt, a repülőút pedig párizsi átszállással… úgyhogy ez most kimaradt. Kárpótlásul itt van az XDA-devek beszámolója az eseményről. Reméljük a legközelebbi hasonló meghíváskor nyugton maradnak ezek a fundamentalista felvágottak!

OnePlus X és a piaci szemlélet

A OnePlus X mostantól minden kedden meghívó nélkül vásárolható, végülis egész gyorsan megértették ezt a kereslet-kínálat dolgot:

Releváns dolog ez a meghívósdi még, meg úgy általában a OnePlus? És ha már itt tartunk: nem ciki egy cégnek saját magáról dokumentumfilmet forgatni? Mert a OnePlus megtette:

Lyaly!

Új HTC telefon szivárgott ki

A HTC továbbra sem tud semmit titokban csinálni, vagy továbbra is a leakeket tekintik a legfőbb marketingcsatornájuknak. Most épp a jövő év elején esedékes HTC One X9-ről kerültek ki egész jó minőségű fotók a netre (lásd a fejlécképünk) — az egyszerűség kedvéért az AndroidAuthority aggregálós cikkét linkelem ide fotókért, az eredeti kínai cikket mirrorozó francia site helyett. A készülék egyébként 2,2 GHz-es nyolcmagos CPU-val, 2 GB RAM-mal, 5,5″-os FullHD kijelzővel, 16 GB tárhellyel és 3000 mAh-s akkuval érkezik majd.

És ha már HTC, kicsit időgépben érezhetjük magunkat: Németországban ugyanis betiltották a HTC készülékek Telekomon keresztüli forgalmazását, miután a bíróság igazat adott egy texasi szabadalmi troll (oh bocsánat: “szabadalom licenszelés profilú cég”) keresetének. Az eladások egyrészt webshopon keresztül továbbra is zavartalanok, másrészt gondolom jól visszavonják majd a tiltást, miután a HTC fizet, mint a katonatiszt… Szegényeket már az ág is húzza!

Snapdragon 618, akarom mondani 650

Hát ez besza akarom mondani zseniális: a Qualcomm egy éven át fejlesztette a Snapdragon 618 és 620 névre hallgató procikat, majd mikor kész lettek, rájöttek, hogy túllőtték az ipari átlagot, a pocik túl jók lettek. A megoldás? Átnevezik őket, ezáltal áttéve őket egy felsőbb kategóriába. Így lesz a Snapdragon 618-ból Snapdragon 650, a Snapdragon 620-ból pedig Snapdragon 652. Még mindig jobb, mint utólag lebutítani!

Mindenmás

  • A hét yay-boo eseménye: a Sony 40%-kal nagyobb kapacitással bíró akksit tervez piacra dobni (yay!) — sajnos csak 2020-ban (boo!)
  • A hét mkay-jához az USA-ba kell mennünk. Végre nem kell aggódnunk, hogy zsebünkbe téve a lakáskulcsunk összekaristolja a FORD GT-NK ÜVEGÉT: az amerikai gyártó új modelljének szélvédője ugyanis Gorilla Glass bevonatot kap. Igen, Gorilla Glasst. Egy autó. #mkay
  • Lei Jun nem aggódik! (Ettől most én is egész megnyugodtam.) Az úr a Xiaomi vezére, és arról kérdezték, nem para-e, hogy cége nem fogja elérni a 80 millió eszközös eladási célt. Nos, úgy tűnik, nem. (És hogy mi ebben a hírben az érdekes. Hát hogy 80 millió, baszki! Összehasonlításképp a Meizu épp örömtáncot jár, mert 350%-os növekedéssel idén megütötte a 20 milliót.)
  • És végül, de nem utolsósorban a hét videója: a 300 méterről ledobott Motorola Droid Turbo 2. Hint: a telefon túlélte!!!44négy

Köszönjük megtisztelő figyelmeteket — mint rendesen, kommenteljetek, beszélgessetek a Google+-on, hallgassatok podcastot, és mindenképpen szavazzatok a 2015-ös év legjobb Androidos izéire! Ja, és ha addig nem beszélnénk:

Boldog karácsonyt!

Ha minden igaz, ez az év utolsó hagyományos Hírhétfője; jövő héten inkább összeszedem kicsit, miről szólt az év, és írok egy összefoglaló jellegű posztot. Vagy pihenek!

 

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2015. 12. 21.

+