[praktikus] költözés egyik telefonról másikra, mentés

Nem egyszer kapunk üzenetet a portálon. Bár le van írva, hogy választ ne reméljen senki, ennek ellenére van, aki veszi a fáradtságot, s mégis leírja az üzenetét.

Viszonylag sokszor merül fel ilyen esetekben, a hogyan “reseteljem”, “rootoljam”, s ezzel kapcsolatban a mit tegyek, hogy ne vesszenek el az adataim.

Az én metódusom telefonváltáskor, költözéskor az adataim mentésére, költöztetésére az alábbi. És a költözés a teszttelefonok miatt viszonylag sűrű nálam. Így elolvashatjátok, hogy milyen alkalmazások segítségével tudom biztonságban az adataimat.

Képek és videók

A képek lementésére számtalan megoldás létezik. Mégis sokat hallani, hogy elvesztek képek. Természetesen a legfapadosabb megoldás, hogy rádugod a telefont a gépre, s lehúzod oda a fényképeket.

Ha online megoldást választasz, akkor már csak döntened kell melyik a számodra szimpatikus. Itt egy részletes lista, most csak a lényeget írom le:

Flickr, új versenyző az adattárolás vonalon, de régi motoros a képkezelésben. A Yahoo! az utóbbi időben leporolta, s sokat javított a szolgáltatáson. Többek között kapott egy remek Android appot, s automatikus képfeltöltést. 1000 GB ingyenes tárhely. Igen, jól olvastad.

Flickr
Flickr
Developer: Flickr, Inc.
Price: Free

Copy, 15 GB induló, +5 GB ajándék ezen a linken. Nagy előnye, hogy a végtelenségig növelhető megosztással a mérete. Akár még a Flickr is behozható. ;)

The app was not found in the store. :-(

Google+, aminek majd valószínűleg lesz egy fotóra szakosodott verziója. Egyelőre még csak 1db Google+ app van. Meglátjuk meddig. Nagy előny, hogy ha nem kell nem kell extra minőség, akkor a Google végtelen tárhelyet ad. Azaz 2014px leghosszabb oldalra “butított” képből végtelen mennyiséget tárolhatunk.

Google+ for G Suite
Google+ for G Suite
Developer: Google LLC
Price: Free

Természetesen rengeteg egyéb alternatíva van. A Dropbox, Tresorit, OneDrive, stb. is kiválóak a célra, azonban a fenti három, ahol nem okoz gondot, ha esetleg egy 32GB microSD kártya tartalmát fel kell tolni. Aki otthoni NAS-t üzemeltet, oda is biztosan menthetők a képek.

Mégis kiemelném még a Tresorit appot, ami itthon készül a Duna parton, s end-to-end encryption a legfontosabb mantrájuk. Így ha biztonságban szeretnéd tudni az adataidat, akkor tegyél egy próbát vele.

Tresorit
Tresorit
Developer: Tresorit
Price: Free

Videóink mentésére a YouTube is jól használható, a tárhely tulajdonképpen végtelen, de a feltöltés manuális.

A fenti mentési lehetőségek közül a Google+ teljesen integrálódik a rendszerbe, így a Photos app segítségével láthatók az online képeink is. Azokat pillanatok alatt menthetjük az új telefonra. A különböző cloud tárhelyek esetén az alkalmazásból szintén gyorsan le tudjuk menteni a képeket, videókat az új eszközre.

Telefonszámok

Erre a legegyszerűbb megoldás, ha a kontaktlistánkat a Google szerverével szinkronizáljuk. Ebben az esetben minden telefonszámunk, e-mail, egyéb adat a Google-nál van biztonságban. Ha ezt mégse szeretnéd, mert aggódsz, hogy a Google megismeri a barátaidat, akkor rossz hírem van. Ez az Android rendszer a Google szolgáltatásaival van átszőve. Így tulajdonképpen vagy megszoksz, vagy megszöksz.

Ráadásul a Google Contacts böngésző változata nemrég újult meg, így különösen ajánlom. Itt tudod ellenőrizni azt is, hogy megérkeztek-e a telefonszámaid a felhőbe.

Új eszközön pedig a Google fiók beállítása után automatikusan letöltésre kerülnek a telefonszámaid.

Appok

A Google alapértelmezetten készít egy mentést az alkalmazásaidról. Legalábbis a telepített alkalmazások listája megtalálható a Play Store fiókodban, így hip-hop újra lehet telepíteni azokat. Ami természetesen ennél sokkal fontosabb az pl. a PVZ2-ben elért eredményeid, s egyéb játékok, alkalmazások aktuális állásai. A játékok esetén ezek Play Games alkalmazáson keresztül kerülnek tárolásra.

Google Play Games
Google Play Games
Developer: Google LLC
Price: Free

Amennyiben ennél többre van szükséged, pl. x app beállításait szeretnéd megőrízni, akkor ajánlom a Helium alkalmazást.

Helium - App Sync and Backup
Helium - App Sync and Backup

És aki rootolt, azok biztosan ismerik az Android rendszer hőskorának egyik alapvető alkalmazását, a Titanium Backup-ot. Annak segítségével minden lementhető a telefonról. Így ha rootolva vagy, ne olvass tovább!

A Titanium Backup mindenre megoldás. Innen akár Dropbox vagy egyéb cloud tárhelyre is menthetők a mentéseink. Ha nem így teszünk, akkor manuálisan le kell menteni a mappát, különnben elveszik minden, ha törölnénk a telefont.A helium a számítógépre továbbítja egy alkalmazás segítségével a mentéseinket.

A Play Games bejelentkezés után visszaállítja a játékokban elért eredményeinket. Ez többnyire működik. Sajnos volt már rá példa, hogy nem volt tökéletes.

SMS, híváslista

Nekem erre a célra az SMS Backup and restore app vált be. Egy xml fájlba lementi az üzeneteinket, amiket azután az alkalmazás segítségével vissza tudunk tölteni az új telefonra, vagy a jelenlegire, ha valamiért törölni kellett.

SMS Backup & Restore
SMS Backup & Restore
Developer: SyncTech Pty Ltd
Price: Free

A híváslista is lementhető, erre is Ritesh Sahu appját javaslom.

The app was not found in the store. :-(

Mindkét esetben arra figyeljetek, hogy a lementett fájl kikerüljön a telefonról! Mert hiába mentettetek, ha utána egy factory reset segítségével törlitek az egészet a telefonról. Ritesh kínál egyébként cloud backup megoldást is némi pénzért mindkét apphoz.

Visszaállítani ugyanezzel az alkalmazással tudjuk.

E-mail, IM, chat appok

Ezek mind eleve a felhőben tárolódnak, így csak a megfelelő kliens alkalmazás telepítésére van szükség ahhoz, hogy újra elérjük azokat.

Végszó

Soha nem árt menteni az adatainkat. Nem csak egy telefonváltás előtt lehet szükség az adatokra, mi van, ha elveszik a telefon vagy esetleg betörik a kijelző, s szervízbe kerül? Ezekre az eshetőségekre jó felkészülni, s minden adatunkat biztonságban tudni.

A Google segítségével is nyomonkövethetjük a telefont, de ha valakinek ez esetleg nem elég, akkor a Cerberus például baráti áron kínál megoldást a telefon esetleges elvesztése esetére is.

Cerberus Phone Security (Antitheft)
Cerberus Phone Security (Antitheft)

Most, hogy nagybevásárlás helyett mindenkinek nyakába szakadt rengeteg idő, használjátok ezt ki arra, hogy készítetek egy mentést a telefonon található fontos adataitokról!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
, ,

About kobak

3 gyermek édesapja, matematika tanár, s kütyü függő. Majd' minden vizes, s szeles sport szerelmese. Amikor épp nem ide írogat, akkor saját blogját vagy a Twittert gazdagítja gondolataival.
View all posts by kobak →