MojAndroid

Az úgy volt…
Jó ötletnek tűnt a szüleimet meglepni karácsonyra egy androidos tablettal. Arra gondoltam, használhatják internetezésre, Skype-hoz, hallgathatnak olyan rádióadókat, amit nálunk nem lehet fogni, és olvashatnak vele ebook-ot is.
A választásom egy 7 hüvelykes Prestigiora esett, mert a márka nekem nem volt ismeretlen, és egész jók a tapasztalataim vele.
Vásárlás után rögtön végignyomkodtam, hogy kiderüljön, nincs-e vele valami garanciális probléma, és előre feltelepítettem rá néhány programot is.

Az ebook olvasó űrtechnológia a 21. században?
Kipróbáltam a beépített ebook olvasót is. A betűk gyakorlatilag olvashatatlanul aprók voltak. A 7”-os kijelzők általában lapos téglalap alakúak, ezért az még érthető, hogy az olvasó állítva nagyon picire méretezi a betűket. De a gyári programmal fektetve sem lett jobb a helyzet, csak a szöveg körüli fehér sáv nőtt meg, a betűk meg maradtak olyan aprók, amilyenek voltak.
Gondoltam, hogy ezek az apró betűk nem hiányoznak olyan embereknek, akik már amúgy is szemüveggel olvasnak, úgyhogy elkezdtem másik ebook olvasót keresni a Google Play-en. Nem jártam sok sikerrel, pedig az első 5-öt végigpróbáltam. Vagy a .pdf-et nem támogatta, vagy bénán lehetett lapozni, vagy pont az eredeti probléma (betűméret) köszönt vissza.
Pedig szerintem nem voltak nagy elvárásaim.

 • Egy ebook olvasóval az idő 99%-ában csak annyit csinálunk, hogy megnyitunk egy könyvet és lapozunk.
 • Emellett elvárható, hogy legközelebb ugyanott nyíljon meg, ahol abbahagytuk, és olvasható méretűek legyenek a betűk. (Bár elviselem, hogy időnként át kell méretezni a lapokat, de a szüleimnek olyat kerestem, ami alapból jól méretezi a betűket és az oldalakat.)
 • A program lehet tisztán angol, igazából úgyis csak egyszer kell beállítani rendesen, utána meg nem nagyon kell piszkálni a menüben semmit.

EBookDroid
Ráuntam a Google Play-es próbálgatásra. Végül egy kollégám tanácsára kipróbáltam az EBookDroidot és a Cool Reader-t.
Ezek pont azt tudják, ami kellett! Fektetve akkorák a betűk, hogy egyes könyvek esetében akár méterekről is el lehet olvasni. Átméretezni pedig nem kell semmit.
Az EbookDroid .pdf, a Cool Reader pedig .epub formátumokhoz jó (Az EbookDroid ismeri az .epub-ot, a Cool Reader viszont nem ismeri a .pdf-et.).
A családban főleg az EbookDroid vált be, gyakorlatilag naponta használjuk.
Annyi kellemetlenség volt vele, hogy

 • azóta már kétszer frissült, és bevezettek egy menüt, ami egy óvatlan kézmozdulatra beúszik a képbe. Ez elég zavaró tud lenni, de el lehet kerülni.
 • Ezen kívül elállítódott valami, ami eléggé el volt ásva menüben… (Rejtély hogyan. Talán a frissítéstől?)

Az EBookDroid most 52-edik az ebook readerek között, de nagy összegben fogadnék, hogy fog még jobb helyezést is elérni :-)

2014.02.04.
 • CyberMacs

  A Cool Reader nagy erőssége szerintem, hogy mindenféle konvertálás és előkészítés nélkül fogadja a doc és rtf fájlokat.
  Ráadásul ha összekapcsoljuk egy dropbox szinkronizálással (dropsync), akkor a könyveket mindjárt a pc-ről fel lehet dobálni. Ez azért kényelmessé teszi az olvasást (a mellett, hogy a mobilon akkor is lehet könyvet olvasni, ha lekapcsolják a lámpát a buszon. :)).

  Van az Amazonnak is könyvolvasója. Ez kicsit butább (de a betűméret állítható, a lapozás is oké), viszont ha az amazon felhőbe (vagy mi is a neve) pakoljuk a könyveket, akkor szinkronizálja az olvasást. Amit napközben a mobilon olvasol, este a tableten (vagy kindle-n) lehet folytatni.
  Ehhez is van PC-s program, ami konvertál, így távolról is fel lehet pakolni a könyveket. kicsit több macera,de a szinkronizálás tényleg nagy segítség.

 • Xavier

  A Google saját könyvolvasója is jól működik és méretezhetők a betűk.
  E-pub és PDF formátumokat ismeri.

  • Michele

   Pont én is ezt akartam írni .
   Párszor elolvastam , nem értettem mi a gond .
   A Google könyv olvasó itt van házon belül , szinkronizál több készülék között , egyszerű feltölteni rá.
   Készülék törlés vagy csere esetén az újra telepítésnél pont ugyan ott folytatja ahol abba hagytad.
   Nem kell hozzá semmi extra külső program , se Dropbox, se társai…
   Nem értem a cikk lényegét .
   Valahogy rosszul lett megfogva a dolog.

   Google Play Books

   • Kelemen Szabolcs

    A Google Play Books-ról tőletek hallok először, a tableten gyárilag egy másik volt. Még akkor sem merült fel a neve, amikor körbekérdeztem az ismerősöktől. Amikor ebook olvasót keresek a Play-en, akkor sem dobja ki az első között.
    Ti honnan ismeritek? [100M+-os letöltés számból azt gondolom alapból fel van telepítve sok eszközre, csak valahogy engem ezek elkerültek.]

    • CyberMacs

     A folyamatos Play frissítések mellett egyszer csak megjelent. Jött az magától.
     És tényleg jó, meg szinkronizál, stb…

     Nekem viszont van Kindle-m is, aminek előnye, hogy nem fogyaszt sokat, de még inkább, hogy azt fogyasztom, nem a telefont napközben. Viszont ha a könyvből pár fejezetet a mobilon akarok olvasni, akkor jól jön a szinkronizálás.

    • rumcajsz

     Lehet, hogy csak figyelmesen olvassa a portált. :)
     books1, books2

 • PDA_FAN

  Go Book

 • itcrowd

  Kipróbáltam párat és minőségben és sebességben az FBReader a legjobb.

  Ami nagyon durva, hogy lehet hozzá TTS+ Plugin-t telepíteni (illetve hangot), amelynek segítségével szépen felolvassa az angol könyveket.

+