MojAndroid
(x) hirdetés

Ebben a blog bejegyzésben bemutatom nektek, hogy hogyan is készült a Facebook Spy (fb-spy) nevű android alkalmazás, amit Krisztiánnal együtt csináltunk, de nem akár hogy mutatom most be, hanem két különböző szemszögből. Először a saját szemszögemből, másodszor pedig Krisztián szemszögéből, amit ő maga írt meg.

David szemszöge:

Kezdjük is az elején. 2013 első felében találkoztam a fb-spy programmal a play-en, kipróbáltam, tetszett, de mivel a kinézete nem tetszett, ezért rögtön a kukában landolt. Pár hónappal később egy nagyon régi haverom (Tamás) mesélt egy évfolyam társáról, akinek van egy pár alkalmazása play-en, és az egyik nem más mint a fb-spy. Mivel már régen találtam, és el is felejtettem az alkalmazást ezért újra megnéztem, és láttam, hogy a felhasználók igen nagy százalékának a programmal csak egy gondja van, mégpedig a design. Sajnos az alkalmazás kinézetem megragadt azon a szinten ahol kezdetben is volt, vagyis a régi android design és a holo felület keverékénél, ami kész szörnyű volt (bocsi Krisztián :D, de igaz), mivel szeretek weboldalaknak és alkalmazásoknak is felületet tervezni mondtam Tamásnak hogy mondja Krisztiánnak hogy keressen fel és összehozunk egy új 100%-ban holo felületet az alkalmazásnak. Kb 1 hónapra rá mikor először mondtam Tamásnak hogy említsen meg Krisztiánnak szólt is neki, és Krisztiánnal elkezdtem facen levelezni. Mivel abban az egy teljes hónapban volt időm, így papíron, majd digitálisan is elkészítettem egy kezdetleges, alakítható design-t az alkalmazásnak. Ezt a tervet megmutattam Krisztiánnak. Tetszett neki, bár volt egy-két elem amit nem vállat be, mivel még az neki is új volt, ezért egy ReReDesign-t készítettem, amiből már kiszedtem azokat a bizonyos elemeket. Ezt az új kinézetet azután megcsinálta Krisztián úgy egy, másfél hét alatt. Ezek után számomra már csak az új ötletek kitalálása és a tesztelés volt. Kb naponta kaptam az újabbnál újabb verziókat, amikben sajnos mindig találtam egy vagy több kisebb nagyobb hibát. A tesztelésnél leginkább az alábbi dolgokat figyeltem: akkumulátor használat, CPU használat és RAM használat. December elején végre elkészült az általunk bug mentesnek vélt változat, amit Krisztián fel is töltött play-re. Sajnálatos módon a következő 1-2 napban olyan hibákról kaptunk visszajelzéseket, amiket sürgősen ki kellett javítani, mert ezek a hibák az egész alkalmazás működését meggátolták. Végre sikerült ezeket is kijavítani. felkerült a play-re a végleges változat. Több napon keresztül figyeltük a számokat, hogy hányan töltik le, és hogy hányan használják, és hát félig meddig csalódást okoztak a számok. A letöltések száma csökkent, de a használók száma növekedett. Krisztiánnak eszébe jutott hogy egy icon cserét kellene végrehajtani, mivel nem volt igazán beszédes az icon. Karácsony előtt kb egy héttel felkerült az új icon, és mit tapasztaltunk(????), elkezdett a letöltők száma növekedni. Azóta itt tartunk. Egyre többen használják az alkalmazásunkat, és egyre kevesebb bug jelentést kapunk. (Én már kb 2 hete nem is kaptam :D)

Krisztián szemszöge:

Néhány éve a bátyámmal csináltunk egy kisebb élő háttérkép programot Androidra, ekkor kezdett érdekelni a programozás. Igaz, hogy akkor még nem sokat értettem, hogy mi hogyan működik benne, de egy év ülepedési idő után újra elővettem, mert elég bénácska volt az alkalmazás és javítani akartam rajta. Egy hónap után el is készült az új program, ami már közvetlenül Facebookról tudta letölteni a képeket, amiket megjelenített, így barátkoztam meg a Facebookkal. Néhány hónap múlva született meg a Facebook Spy ötlete, mivel a barátnőm elég ritkán jött fel Fb-ra és haragudott rám, mikor abban a 15 percen, amíg fent volt, nem írtam rá. Néhány ilyen alkalom után „megfenyegettem” azzal, hogy írok egy alkalmazást, ami figyelni fogja, hogy mikor lép fel és jelez nekem. Erre ő csak ezt válaszolta: „És eddig miért nem csináltad meg???”. Körülbelül 2 hét alatt elkészült az első verzió, ami már tette a dolgát. Néhány nap használat után döbbentem rá arra, hogy ez mennyire hasznos. El is döntöttem, hogy megalkotom a stabil és használható változatát és feltöltöm a Play Áruházba (Akkor még Android Market). Úgy gondoltam, hogy ha már megcsinálom, akkor csináljam rendesen, így újabb egy hónap kemény munka során elkészült, az általam zseniálisnak gondolt kezelőfelülettel. Végül 2013 január 17-én (vagy 18-án, ki tudja már azt…) letölthetővé vált az első változat. Az első néhány nap nem hozta meg a kívánt eredményt, ami, mit ne mondjak, lelombozott. Ennek ellenére folyamatosan figyeltem a statisztikákat, hogy vajon érdemes volt-e ennyit dolgozni. Megkönnyebbülve tapasztaltam, hogy a számok hirtelen növekedést mutattak, majd megálltak körülbelül 150 letöltés/napnál, amivel teljesen elégedett is voltam. (A későbbiekben ez szépen lassan nőtt.) Eközben persze számtalan hibaüzenetet kaptam, amit igyekeztem legjobb tudásom szerint javítani, így talán 1-2 hónapra a feltöltéstől már elég stabilnak volt mondható. Ezután hosszú ideig nem foglalkoztam vele, mert úgy gondoltam, hogy most már tökéletes, ami persze nem volt igaz. Végül, ősszel elhatároztam, hogy újraírom az egészet, mert már én magam sem használtam, mivel túl sokat fogyasztott és nem mindig jelzett. Új felületet is terveztem neki, de a struktúrán nem igazán változtattam volna. Már félig el is készült, amikor elkezdtem beszélgetni Dáviddal, aki már digitalizált tervekkel várt. Hosszas egyezkedések után sikerült dűlőre jutnunk, hogy mi hogyan fog kinézni, és hogyan fog működni. A megvalósítás során merültek fel kisebb problémák, így rugalmasan kezeltem a terveket, de végül egy letisztult, használható, és a tervektől nem túlzottan elkérő alkalmazás született. A következő (kb. egy hónap a program motorjaként működő háttérfolyamat megvalósításával telt el, ami immáron töredék annyi erőforrást használ fel, mint az elődje. Én már nem szeretnélek titeket untatni a részletekkel, hogy megismételjem az előttem szóló Dávid szavait az update kapcsán, így ezt most kihagynám.
Szerintem sokan úgy állnak hozzá a programozáshoz, hogy az milyen bonyolult és hogy az neki biztosan nem menne. Az én véleményem szerint ez nem így van, mert én vagyok rá az élő példa, hogy nem nagy ördöngösség. Minden, amit tudok azt az internet segítségével tanultam, iskolában nem tanultam, egyetemre még nem jártam, így az egyik jó barátom, a Google segített. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, nagyon sok minta, tutorial és segédeszköz áll a rendelkezésére, annak, aki tud kicsit angolul és jól tud kérdezni a Google-től. Ha nem éreztek rá késztetést, hogy kipróbáljátok, vagy egyszerűen nem megy, de van egy jó ötletetek, akkor szívesen meghallgatom és elkészítem, ha időm, energiám és tudásom engedi. Itt mindig megtaláltok: vkrissz.development@gmail.com

A program weboldala: www.fb-spy.com

2014.01.10.

+