MojAndroid
(x) hirdetés

Szóval úgy kezdődött, hogy szereztem egy használt Xperia S telefont, hogy lecseréljük vele a barátnőm Xperia P-jét. A telefon ütött kopott volt nem kicsit. Mintha egy bulldog rágcsálta volna évekig a készülékházat. Viszont cserébe igen olcsón jutottam hozzá.

Mivel minden működött a telefonban, úgy gondoltam, hogy egy szervízes majd megoldja. Igen ám, de kiderült, hogy a házat csak kijelzővel együtt lehet cserélni, ami 40.000 jó magyar forint alatt nem állt volna meg. Én meg gondoltam, hogy ez a pénz már megéri, hogy utána járjak kicsit a dolgoknak. Egyszeri kütyübuzi létemre egyből az eBay-en kezdtem a nézelődést, ahol találtam pár ajánlatot, melyek közül EZT választottam.
Nézegettem, nézegettem, hát elég parásnak tűnt a dolog. A Google+ közösségben rá is kérdeztem a dologra (nem találom a posztjaim között?!!!négy), ahol egy kedves tag megnyugtatott, hogy nem lesz gond. Következő lépésként megnéztem egy két youtube videót, hogy mennyire gázos szétszerelni a telefont. Annyira tényleg nem para, és végül rákerestem, hogy nincs e fent service manual az LT2i-hez a neten. Working Instructions néven meg is találtam. A doksi hivatalos SONY szervízkönyv. Lépésről lépésre a legutolsó alkatrész cseréje is le van benne írva. Komolyabb angoltudást se igényel, hiszen a képek magukért beszélnek.

Na karácsony előtt egy nappal meg is jött a cucc. Viszont csak ma tudtam hozzáfogni nyugodt körülmények között a cseréhez. Szép tiszta asztalon, a kijelzővel kapott eszközöket szépen kikészítve hozzá is láttam a feladathoz. Ami parás volt a szerelésben, és a doksi alapján kicsit nehéz megoldani, az az antenna kábele. Azt írja a doksi, hogy először pattintsam vissza a helyére, és utána illesszem a csatlakozóját az alsó részhez. Én fordítva tudtam csak megoldani. Ami még parás, hogy a készletben, amit postázott a srác, nincsen megfelelő gitárpengető (ne röhögjetek, ez a neve a doksiban is), csak egy kék műanyag “kanál”. Érdemes előtte egy elég erős pengetőt beszerezni, megéri az árát. A kapott eszközökön kívül még egy 1.4m/m-es szemüvegcsavarhúzót használtam arra, hogy kifeszegessek pár kisebb alkatrészt a helyéről, pl. a bekapcsológomb paneljét, ami egyben a jack foglalat csatlakozója is. Ezen kívül szükség volt még egy vékony hegyű csipeszre is. Ennyi eszközzel sikerült megoldani a műveletet.

Tanácsok:

  • Érdemes rendelni egy új szalagkábelt a telefon házzal együtt. Sajnos nem rögzíthető vissza az új házba, hiszen a kábelen van rajta gyárilag a ragasztócsík. Cca. 5000HUF
  • Egy antisztatikus kesztyű jó dolog. Lehet gumi is, mert az frankón tapad, és nem fogod négykézláb keresgélni a csavarokat a földön az asztal alatt, mint én XD
  • Gumis végű csipesz isteni lehet a szereléshez. Valami ilyesmi.
  • Egy erős lámpa az asztalra nagyon jól fog jönni. Lényeg, hogy jól lehessen mozgatni a fejét.
  • Először, amikor összeraktam nem ment az érintés a kijelzőn. Para volt, leizzadtam, főleg, mikor az asszon arcát megláttam. Akkor jöttem rá két dologra. A kijelző/ház alján található szalagkábelen van 2 csati. A kisebbik nagyon paraszt. Azt nagyon precízen külön kell csatlakoztatni, és csak akkor kell levenni a ragasztócsíkokról a fóliát, és csatlakoztatni a nagyobbikat, különben a kicsi szétcsúszik, míg a nagyot buheráljuk. Na az az érintő rész csatija. :D
  • A másik, meg hogy a vezérlőgombok alatti átlátszó műanyag elválaszt egymástól két modult. A felső a telefon java, az alsó az antenna, rezgőmotor, meg egy kis nyomtatott áramköri lapka. A rendelt csomagban ezen rajta van a kupak. De nincs benne antenna, rezgőmotor, stb. Szóval kupak le, minden átszerel, majd kupak vissza! Enélkül kicsit vicces lenne telefonálni! :P (én ráfaragtam elsőre)

Szóval ennyi volt. A galériában látható egy előtte-utána összehasonlítás. Ha bárkinek kérdése lenne, megtalál a Google+ közösségben.

2014.01.03.

+