MojAndroid
(x) hirdetés

A napokban sikerült vásárolnom egy 16 gigás Moto G telefont, szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat. Szerintem mindenképpen ez az Európában kapható készülékek között a legjobb ár/érték arányú Androidos készülék. Egy Galaxy Nexus-ról váltottam, és még nem tudtam eldönteni, hogy előre vagy hátra léptem vele. Specifikációk itt.

A telefon egy nagyon pici dobozban érkezik, aminek oka a tartozékok szegényes tartalma. Hivatkozhatnak ugyan arra, hogy a sok támogatott ország miatt nem került bele töltő és headset, de szerintem inkább a spórolás lehet az oka hogy mindössze egy fehér adatkábel és néhány nyomtatott segédlet került a dobozba a készüléken kívül.

A készülékről az első benyomásom az volt, hogy masszív, és elegáns. Kicsit nehezebb annál, mint amit én vártam, és elég jól össze van gyógyítva a bársonyos felületű cserélhető fekete hátlap az előlappal. A telefon front részét szinte teljesen lefedi egy fekete hátterű Gorilla Glass, ebből csak a picit mélyebbre süllyesztett ezüst színű hangszórórács és a tőle balra elhelyezkedő 1.3 megapixeles előlapi kamera látszik ki kikapcsolt állapotban. Az üveg körül egy félig kerekített, félig megtört csillogó felületű műanyag káva fut körbe. Jobb oldalt felül a kisebb méretű ki/bekapcsoló gomb, és a kicsit hosszabb kétirányú hangerőszabályzó található. Alul alig láthatóan a keretben van a fő mikrofon.
A hátlap itt illeszkedik körben a kerettel. Felül középen a hangszóró jack bemenete, tőle jobbra a zajszűrő mikrofon pici lyuka, alul pedig a mikro-usb kábel csatlakozója található. A hátlapon felül, függőleges elrendezéssel látható az 5 megapixeles kamera, a vaku és egy homorú kör alakú Motorola logó, amire könnyen rátalál az ember ujja, és picit biytosabb fogást nyújt. A kamerától balra pedig a kölső hangszóró lyukacsos rácsa található.
A hátlap kerekített, mint a Galaxy Round, de csak nagyon picit billeg, kényelmesen lehet nyomkodni az asztalon is, bár ha az alsó részén swipe-olsz könnyen el tud fordulni. Mint már említettem, a hátlapon oldalt van a külső hangszóró, viszont a görbített részen, így nem takarja le a hangszórót ha leteszed az asztalra.

Bekapcsolás után egy szép animáció fogad minket, forgó földgömb, körben városokkal, amit elég igényesen készítettek el. A Motorola ezen a ponton is mutat újat, az animációk idény szerint cserélődnek. Ezért a funkcióért a Motorola Boot Services app felelős, ami egyből letöltődik, ha a Play elkezd update-elni. Nem indítható el, csak csücsül a háttérben, és végzi a dolgát. A második indításnál már egy karácsonyi animáció fogadott hulló hóval, karácsonyozó állatkákkal, feldíszített Motorola logó alakú hegyekkel. Egy év alatt én maximum ötször láttam a Galaxy Nexus boot képernyőjét, ezért el is távolítom az appot.

Az animáció után a szokásos telepítésnél előforduló kérdések, Google fiók, és hasonlók fogadnak. Itt ért az első pici csalódás, mégpedig az, hogy a telefonon nincs magyar lokál. Ugyan third pary appokkal rá lehet erőszakolni a magyar nyelvi beállítást, és a többnyelvű alkalmazások magyar nyelvűek lesznek, de a rendszer nyelve angol marad. Én jó ideje nem vagyok híve a root-nak és a főzött romoknak, ezért egyelőre így marad. Jó pont viszont, hogy lehetőségünk van áthozni minden beállítást, az sms-eket a híváslistát a Motorola Migrate appal, amit Play-ről tudunk telepíteni a régi telefonra.

A készüléken jelenleg 4.3-as Android rendszer van, minimális belenyúlással. Jómagam a standard Android híve vagyok, a gyáritói piszkálás számomra igen fájó pont, ezért is választottam ezt a készüléket. Első blikkre a becsukott notifikációs sáv szúr szemet, mégpedig azért, mert az operátor név állandóan ki van írva a noti ikonok bal oldalán. Utánanéztem, a MoDaCo-s srácoknak van rá rootolt megoldásuk, de mivel nem akarok moddolni megszokom (vagy fordítok magamnak nyílt forrású Androidot, mivel a Motorola jó fej, és kiadta a forrásokat). Egyébként több napi használat után már megszoktam, nem zavar. Ami még gyártói hack, az a homescreenen áttetsző alsó sáv, amin a megszokott navigációs és multitask gombok vannak. Ezt csak itt láttam előfordulni, ha megnyitsz egy appot fekete lesz a háttér. Itt találtam egy bugot is, a multitask képernyőn a fekete háttér csak a gombok feléig ér. Ezeken felül teljesen gyári a megjelenés, semmi fölösleges téma és gyárói elk_rás nincs benne, mint azt a Samsungnál megszokhattuk.

A négy mag, és az egy gigabájt műveleti memória teljesen elég ahhoz, hogy szép sima működése legyen a telefonnak. A Google bejelentkezés után elkezdte letölteni és telepíteni az appokat, ez sem akasztotta meg egy pillanatra sem az UI-t, a Nexus ilyenkor produkált döccenéseket.

A szokásos előtelepített alkalmazásokon kívül van a már említett költöztető, FM rádió, és egy Assist nevű kis Motorola app, ami szűkös, de hasznos szolgáltatást nyújt. Beállítható benne az alvási ciklusunk, ilyenkor automatikusan némára állítja a telefont, viszont megadhatjuk, hogy a csillagozott kontaktok hangos értesítéssel zargathassanak alvás közben. Ezen kívül a naptárban felvett meetingekre is beállíthatóak ugyanezek a lehetőségek, plusz auto reply. Az app a Google Now kiegészítésének mondható, ugyan nem épül bele, de a dizájn mégis rá hajaz.

Összességében a telefon nem sokban marad el a drágább felső kategóriás készülékektől. Kevesebb mozgásérzékelő szenzor lett beépítve, hiányzik ay NFC és a proximity szenzor. Gyanítom hogy ez utóbbinak hiányát a frontkamerával oldották meg, mert hívás közben ha a fülemre teszem a telefont kikapcsol a kőpernyő. Érzésre a teljesítmény nem sokkal rosszabb mint amit a csúcskészülékektől megszoktunk, A YouTube-on van egy összehasonlító videó, ahol Egy Nexus 5 mellett nyomkodják párhuzamosan.

Mikor az írásban ide értem már több napja nyúztam a telefont. Normál használat mellett igen jó akku teljesítményt produkált, két nap alatt 50% volt az energiaveszteség. Azonban az izmosabb app-ok, mint például a játékok gyorsabban merítik a telefont. Az akku nem kivehető. A kijelző egy 720×1280-as IPS panel, szépek a színei, sokkal élesebb mint a Galaxy Nexus amoledje. Picit hasonló a hatása, mint az iPhone kijelzőknél, olyan mintha maga az üveg lenne a kijelző. A hátlap alatt csak egy MicroSIM slot van, bár van egy másik hely előkészítve a később érkező dual SIM verziókhoz.

Én abszolút elégedett vagyok a telefonnal, mindent tud amire szükségem van, és az én igényeimhez képest nem teljesít rosszul. Hétvégén lefuttatom a benchmarkokat, és bővítem az Androidportalos táblázatot. Jelenleg Magyarországon csak az Expansys-nál kapható, de én azt ajánlom, hogy emellett vess egy pillantást a népszerűbb hirdető oldalakra is.

(x) hirdetés
2013.12.13.

+