MojAndroid
(x) hirdetés

Androidos történet maholnapról.
Időnként a Zember felülkerekedik önmagán, de legfőképp a telefonján, mert ez a kis dög szentül hiszi, hogy ő uralkodik a Gazdi felett, holott csupán barátságnak kellene lennie. (Vagy túl a barátságon?) Naszóval efféle helyzetben a Gazda kigyomlálja az elburjánzott növényzetet, vagyis szanál. Ami pedig marad, azzal hű barátságot ápol.
Így tettem jómagam is. Túlcsordult készülékem app-listáját minimálisra egyszerűsítettem, a memória és erőzabáló alkalmazások szinte teljes kukázásával. Nézzük, milyen újak jöttek, s mennyi hús maradt a csontokon.

Launcher

Ez volt az első aminek mennie kellett. Go Launcher!, daszvidányie! Nagy voltál az én öreg masinámon és lassú. Ráadásul úgy szlopálta az aksit, hogy az már igazán bosszantó volt. Helyette egy sokkal egészségesebb, kisebb, stabilabb keret jött a Zeam Launcher. (Mire jó az Android Portál? Mert itt akadtam rá!) A sok kis csicsabicsás állítgatást meghagyom a gyerekeknek. Célom egy stabil, gyors, kis erőforrásokat használó telefon, amit nem kell naponta töltögetni.

Képkezelők

Talán ezekből van a legtöbb, s biztosan nem véletlenül. Rengeteg félét használtam én is, aztán elegem lett a káoszból, s végül háromra redukáltam a kategória szereplőit.
Az első a QuicPick képnézegető.Oly sokfélét kipróbáltam, de a leggyorsabbnak, ideálisnak ez mutatkozott.
Szeretek fotózgatni. Na erre is kipróbáltam vagy tucatnyi alkalmazást, de mindig megállapítottam: a Vignette sokkal jobb. Akkor meg minek a többi? Ki velük! A Vignette alapból tartalmaz vagy 100 effektet, és akkor most csak a hasamra ütöttem. Gyors, és akár 5 megás képeket is készít, bár erre eddig nem volt szükség. Ez marad!
A harmadik egy képeffektező, manipuláló, a PicSay. Ebben a kategóriában is voltak próbálkozások, aztán szépen mindig visszatértem ehhez. Akkor meg mi a csudának a többi? A PicSay azt tartalmazza, amit összességében használok. Ez kb. 20 effekt. Ha többet akarok, akkor előveszem a fényképezőgépet és a windowsos FotoLine programot, de telefonon nem csinálok nagy fotós cécót. (Vagy cicót.)

Média

Filmet alig, de inkább nem nézek mobilon. Kissé perverzitásnak érzem a szem efféle gyötrését. A zene, az jöhet, viszont minőségben. Itt is voltak próbák, többféle film és hanglejátszók igyekeztek áttelelni a mobilomon, de kivágtam őket a nedves avarra. Csak egy maradt, a PlayerPro. Tudom, hogy sokan a Powerampot majmolják, de nekem az állandóan csak akadozott. Ráadásul a PlayerPro lejátssza az összes film fájlomat is (ami nincs sok), így ismét killerkedtem az appok között.

Fájlkezelő

Azért az nem feledhető, hogy az Android egy operációs rendszer, nem árt bele egy normális fájlkezelő. Itt is csak egy maradt Solid Explorer. Gyors, pontos és könnyű kezelhetőség. Több, jobb nem is kellhet. Marad!

Net és levelezés

Néha netezek a mobilon. Akkor erre a gyors Maxthon böngészőt használom. Volt mellette rakásra más, végül mindegyik cserbenhagyott, csak ez nem. Ráadásul ingyenes.
A levelezés már inkább gyakori tevékenységem mobilon. A beégetett G-Mail állandóan kicseszett velem, így néhány vargabetű után leváltottam a Kaiten Mail appra. Ami jó, az jó. S ez jó. Nálam csak ez jó.

Iroda

Rá kellett jönnöm, hogy okostelefon ide, okostelefon oda, számomra több oldalas dokumentumok létrehozására alkalmatlan. Így marad a jegyzetelgetős megoldás. Ebben is csak egy maradhatott az Orange Diary, mely együttműködve a Google Drive alkalmazással már teljesen kielégítő. Hiszen a jegyzet az Orangeban készül, aztán felküldöm kidolgozásra, s ha asztali gép elé kerülök – végleges formába öntöm. A telefonon a SwiftKey billentyűzetet használom.

Naptár

Ebben is nehezen találtam meg a megfelelőt. Az ok elsősorban az apró méretű betűk, idétlen formátumok voltak. Végül száműztem a sokfélét és egy újabbra váltottam. A DigiCal naptár már teljesen rendben van. Gyors, pontos, egyszerű – így nagyszerű. Erre a készülékre nem hinném, hogy találnék jobbat, így biztosan ez marad.

Speed

Az Android se a tökély csúcsa. Időnként belefárad önmagába, így nem árt megküldeni egy kis gyorsítóval. Ehhez alapvetően két alkalmazást használok. Super Optimize az egyik, és az Advanced Task Manager a másik. A használatuk nyomán pozitívabb az élmény, az már tuti.

Puceráj

Már a kezdetek óta használom, s nekem semmi bajom vele. Takarít, lement, satöbbi. Az Android Assistant volt és marad.

A beleégetett cucc mellett ennyi maradt a tokon belül. A Clean Master maradása kétséges volt, mert az utóbbi időben mintha semmit sem csinált volna, végül – kuka. Helyette próbaképp majd felkerül az App Cache Cleaner.

Végeredményként az utóbbi egy hétben pozitív elmozdulást tapasztaltam.

  • A telefon hamarabb bekapcsol.
  • Normál használat mellett csupán két naponta igényel töltést.
  • A működése felgyorsult, nincs akadás, fagyás (eddig)

A célomat elértem, végre egy újra használható barát lapul a zsebemben. Andrjusa, moj drug!

2013.11.20.

+