MojAndroid
(x) hirdetés

Matematikusok már régen bebizonyították, hogy a legjobb jelszó egy értelmes, legalább 18 karakter hosszú mondat, amit könnyen meg tud jegyezni az ember. Ezzel szemben az internetes oldalak folyamatosan azzal fárasztanak minket, hogy a jelszó legyen rövid, legyen hosszú, de legyen benne speciális karakter, de ne legyen benne ékezet, de legyen benne nagy és kisbetű, nagy persze ne az elején a jelszónak…

Mi a megoldás?

Régen, még jó pár évvel ezelőtt találtam meg a KeePass OpenSource programot. Erős titkosítást használ a benne tárolt adatok zárolására, és pár alapvető jelszóbeillesztési funkción kívül a közösség plugin-okat is gyárthat hozzá. Használata egyszerű. Minden oldalnak külön bejegyzést lehet létrehozni, ahol logikus felépítés tárolja a felhasználónevet, jelszót, egy kis bejegyzést, stb.

Extrákkal kéri?

Az alap KeePass, plugin-ok nélkül is elég komoly funkciókkal rendelkezik. Jelszó lejárata, erős jelszavak generálása, jegyzetek titkosítása (erről lesz még szó később), könyvtárakba rendezés (pl. bank, internet, windows), ikonok a könnyű megkülönböztetéshez, etc.

Mi köze az androidhoz?

Van androidos hivatalos app. A cikk végén megtaláljátok. Mindent tud, amit az asztali verziók, érdemes felrakni minden eszközre. A fájdalmas rész az, hogy szinkronban tartsuk a különböző eszközökön a jelszó adatbázisunkat. A következő fejezet erről fog szólni.

Oszt felhő van e az égen?

A KeePass alapból nem tárolja a jelszavakat felhőben. Legjobb tudomásom szerint vannak plugin-ek a különböző felhő provider-ekhez, de igazából az adatok érzékenysége miatt tárolja felhőben a jelszófájlt aki akarja. Én nem töltöm fel sehova személy szerint. A fájdalmas másolgatás kora viszont végre a múlté. Akik olvasták az előző blogbejegyzésemet, azok tudják már, hogy szinkronizálásra a BitTorrent Sync alkalmazást használom. Akik nem olvasták a bejegyzést, azoknak melegen ajánlom.

Mit tároljak benne?

Ez személyes preferencia kérdése. Én szinte minden fontos adatomat ebben tárolom. Bankkártya információk, számlaszámok, okiratok, webshop jelszavak etc. Ami fontos, hogy egy jelszó legyen nagyon erős. Lehetőleg értelmes, egyszerűen megjegyezhető mondat, például: akedvenckutyamnevecipur. Ez egy igen lassan feltörhető jelszó. Ezt kell beállítani master key-nek, és akkor a többi jelszó már a program által generált is lehet.
Az egyéb információkat a notes részbe lehet írni, pl. számlaszámot a bankkártya mellé. Ez a rész is titkosítva van rendesen.

Konklúzió

Van sok más hasonló alkalmazás. Ami miatt ezt használom, hogy már régi motoros, rengeteg hozzá a plugin, és nem kér semmilyen szerverhasználatot. Egyszerűen, viszont széleskörűen használható. Csak ajánlani tudom mind ismerkedőknek, mind pedig olyanoknak, akik komplex titkosításra képes alkalmazást keresnek.

URL az összes verzióhoz, és a plugin-ekhez:
KeePass Official Website

2013.11.09.

+