MojAndroid
(x) hirdetés

Nálam járt az Evolveo XtraPhone 5.3 QC telefon. Több hétig nyúztam, használtam. Hogy mire jutottam vele kattintás után kiderül.

A giga brandek mellett szép lassan felnövekednek új márkák. A kisebb, alsóbb szegmenseket célzó készülékek piaca hatalmas. Magyarországon is egyre nagyobb az igény a kisebb összeget tartalmazó árcédulás termékekre.

dsc02341.jpg

Az Evolveo sokak számára új márka lehet, többeknek lehet ismerős az abacus.cz de még ezzel a segítséggel se fogja mindenki tudni, hogy kik is ők. Az Evolveo egy cseh vállalkozás, az Abacus electric s.r.o cég brandje. A cég sok-sok műszaki cikket árul, nem keveset saját brand alatt. A mobileszközöket takarja az Evolveo brand. A gyártás Kínában történik, az elképzelések, tervek Csehországban születnek meg. Ennek megfelelően az eszközök kivitele nagyban függ a kínai gyártók technikai szintjétől.

Izomagy

Az Evolveo XtraPhone 5.3 QC egy igazán izmos telefon. A QC jelzés nem meglepő módon a quad core technológiát jelöli. A processzor Cortex-A7 ARM 1.2GHZ pörög. A grafikai igényeket egy PowerVR SGX 544MP hívatott kiszolgálni. 1GB RAM és 4GB ROM valamint 8 megapixeles kamera tartozik még a számok világához.

A telefon 4.2 JB Androiddal érkezik, közel vanilla állapotban. Szoftveres módosításokat a dual SIM illetve a MediaTek platform miatt tapasztalhatunk.

A quad-core és a majdnem pure android környezet miatt nagyon gyors az XtraPhone. Használat közben a Sony Xperia Z, Samsung S4 smooth élményt kaptam. Már ott tartottam, hogy minden létező social appot, időjárás és tőzsdés widgetet felpakoltam, de nem sikerült meglagoltatni. A telefon alapvetőn izomból megold minden kérdést.

shot_000009.png shot_000008.png

A gondok akkor kezdődnek, mikor olyan feladatot kap a telefon, amit nem lehet megoldani processzor erővel. A legszembetűnőbb a képernyő teljesítménye, qHD IPS (960×540, 16,7m szín). A Samsung és a Sony által diktált élénk színek mellett a kijelző színei fakónak hatnak. A színek mellett azonban komolyabb probléma, hogy menü scrollozásnál gyakran rastásodtak a betűk. Ez lehet a display driver hibája is, de mivel kicsi az esélye, hogy a telefonra hivatalos frissítés érkezzen, ezért nem valószínű, hogy ez a jelenség gyári megoldással javításra kerülne.

ashphalt.png

Szintén a képernyőhöz köthető gyenge pont a videók lejátszásának minősége. Gyakran előfordult, hogy az XtraPhone-on kezdtem el megnézni egy YouTube videót de inkább váltottam egy másik telefonra, akár Nexus S-re. Így az a furcsa helyzet áll elő, hogy a legtöbb piacon lévő telefonnal ellentétben a proci és a vas jóval többet bírna, mint a kijelző. Sok esetben egy nagyon erős kijelző mellé egy gyenge procit kapunk.

Az XtraPhone-nal egy nagyon gyors procit és egy átlagos minőségű kijelzőt kapunk.

A telefon mobilnet képessége teljesen átlagos, semmilyen problémával nem találkoztam. A dual SIM kialakításnak köszönhetően sokáig egy T-mobile web dominó és Telenor okostarifás sim kártyával használtam, a két szolgáltató között semmilyen sebességbeli különbséget nem sikerült kimutatni.

dsc02359.jpg

Menetközben váltottam smarttarifa extra-ra, így korlátlan netet kaptam, aminek köszönhetően a Deezert is sikerült megtesztelni a telefonon.

shot_000016.png

A gyári headset átlagos, eszembe nem jutna használni (idáig egyedül a htc beats füleseknél gondolkoztam el azon, hogy a dobozolt fülest használjam). A füleses hangzással semmi gondom nem volt, a telefonáláskor azonban gyakran kopogósnak tűnt a túloldali hang, de ez nem minden esetben jött elő, nem biztos, a hogy a telefonnal van kapcsolatban, bár más telefonokon nem tapasztaltam ilyet.

A külső

A telefon külseje is igazi izomagy. Szögletes, nehéz és hatalmas. Elsőre kézbe véve ijesztőnek hatnak a méretek. Alig kaptam kézhez a telefont, máris összetalálkoztam egy Nexus 4-t használó Ingress buddyval. Mondat közben látta meg a telefont és csak egy „Te jó ég, mi ez?” kérdést sikerült összehoznia. Megmernék esküdni, hogy a kezében lévő Nexus 4 is riadtan arrébb mozdult a kezében. Az 5.3” kijelző mellé a telefon a vastagsága is tekintélyt parancsoló.
dsc02345.jpg

Nagyon gyorsan hozzá lehet azonban szokni. a 210 grammos súlyhoz. Az Ingress miatt amúgy is extra zsebekkel kell készülnöm a szürke hétköznapokra, így a telefont minden gond nélkül tudtam, hozni, vinni. Sokak számára riasztó az 5” fölötti képernyő méret. Régebben számomra se volt ideális ez a méret, de szépen lassan megszoktam és bizony rá is szoktam erre a képernyő méretre.

A telefon hátlapja egyszerű, vékony műanyag. A telefon oldalán egy egyszerű ezüst betét fut végig, teljesen átlagos külsőt adva a telefonnak.
dsc02346.jpg

Az átlagos jelző egyébként a telefon minden porcikájára igaz. Nincsenek megosztó megoldások, nincsen különösebb egyedisége, teljesen rizikó mentes a kialakítása. Ennek ellenére az 5.3” kijelző mindenki figyelmét magára vonja, még olyanokét is, akik nap mint nap látnak újabb és újabb mobileszközöket.

Androidportál .hu „extra”

A legtöbb teszt ennél a pontnál lezárul valamilyen összegzéssel. Én azonban kíváncsi voltam arra, hogy mit lehet még kihozni a telefonból. Mivel ez egy új telefon volt, így a ROM csere sajnos szóba se kerülhetett, kínos lett volna brickelni. A rootolás azonban teljesen kockázatmentes volt technikailag. A MediaTek alapoknak köszönhetően egy meglehetősen erős közösséget tudhat magának a telefon, bár tény, hogy kifejezetten Evolveo rootolással foglalkozó oldalból egyetlen egyet találtam. A rootolás semmilyen különleges dolgot nem követelt
meg, one click jellegű megoldással, a reboot idejét is számolva, 2 perc alatt megtörtént.

2013_09_16_20.50.44.png

Ugyanakkor ez az a telefon, aminél el lehet gondolkodni azon, hogy miértelme rootolni. A teljesítményt nem nagyon van hova fokozni. A klasszikus tuning beállítások után alig száz ponttal többet ért el a telefon a quadrant benchmark alatt. A custom recovery felrakhatósága kérdéses. A custom ROM-mal foglalkozó fórumokat nem olvastam végig teljes mélységükben, de alapvetően a MediaTek-kel foglalkozó fórumokon érdemes elindulni. Ennek ellenére nem éreztem úgy, hogy van miért rootolni a telefont.

Mivel a telefon tartósteszten volt nálam, a lehető legtöbbet próbáltam „nyúzni” Ingress-szel. Aki Ingressezik annak nem kell elmondanom, hogy miért az Ingress a legjobb telefon tesztelő alkalmazás. Dióhéjban azoknak, akik nem találkoztak még az Ingress generálta hardware igényekkel:
• 3D grafika
• folyamatos mobilnet
• lokáció tracking folyamatosan
• állandó töltés USB-ről (külső akksi)
• proci hajtó adatfolyam

Az Ingress gyakorlatilag a telefonon minden hardware-t megmozgat, ha valami gyenge, akkor az nagyon gyorsan kiderült. A legtöbb MediaTek-es telefonhoz hasonlóan az XtraPhone-nál a GPS került elő problémás pontként. A meglepő nem is ez volt, hanem az, hogy időről előkerült a probléma, annak ellenére, hogy sokszor, gyorsan és pontosan sikerült megfixálni a GPS-t. Hogy ezt a jelenséget mi okozhatta nem derült ki, GPS fix alkalmazással mindig sikerült a pontosítás.

A telefon erejére jellemző, hogy az Ingress grafikája sose akadt meg. Az Ingress mindig szépen és gördülékenyen futott. Ez azért is fontos tény, mert jóval drágább és „jobb” telefonokon is képes megakadni az Ingress.

shot_000018.png

Összegzés

A telefon 70,000 forint körüli vételára tartalmazza a magyarországi szervizt, garanciát. Ismerve a hasonló minőségű és teljesítményű MedaTekes telefonok valamint a magyarországi áfa kulcsot az árát korrektnek tartom. Nyers őszinteséggel azt tudom mondani, hogy én nem venném meg ezt a telefont, mivel sok tekintetben nem felel meg az igényeimnek. Ugyanakkor a teszt időszak alatt maximálisan ki tudtam használni, más teszt telefonokkal ellentétben nem éreztem azt, hogy most inkább nem viszem magammal.

A hasonló kaliberű kínai piacra szánt MediaTek telefonokról ez sok esetben nem mondható, mint ahogy gyakori hiány a magyar nyelvű rendszer.

A telefon legnagyobb hátránya a kijelző qHD felbontása. Ennek megfelelően érdemes átgondolni vásárlás előtt az igényeket.
Sok tekintetben a telefon meglepett. A kis brandek csetlés botlása már egyre inkább a múlt. Egyre komolyabb telefonok jönnek elő az ismeretlenségből. Az XtraPhone sok telefonnal szemben megfelelő alternatíva

img_20130913_095619.jpg

img_20130913_100651.jpg

img_20130913_100717.jpg
max zoom távoli mókusra

img_20130913_101405.jpg

img_20130913_101416.jpg

img_20130913_101641.jpg

img_20130913_102007.jpg

img_20130913_195122.jpg

(x) hirdetés
2013.09.16.

+