MojAndroid
(x) hirdetés

Régi adósságom, hogy írjak erről a remek alkalmazásról. Valamikor az év elején jelent meg, és nagyjából a megjelenése óta használom. Régóta tervezem már, hogy írok róla, de eddig valahogy mindig halogattam. Mi is ez, röviden? Az alkalmazás a záróképernyőbe (Lock Screen) próbál életet lehelni, és mindenféle információk megjelenítését teszi lehetővé rajta.

Ha jól emlékszem először a 4.2-es Androidban jelent meg, hogy widgetet is helyezhettünk a záróképernyőre, és ezzel megnyílt a lehetőség, hogy valóban hasznossá tegyük a záróképernyőnket. Ezt a lehetőséget maximalizálja ez a szuper, nyílt forráskódú alkalmazás. Egyrészt nem lecserélni akarja a záróképernyőnket, csak kiegészíteni a lehetőségeket, másrészt remek csatlakozási felületet (API-t) ad a programozóknak, hogy saját kiegészítőt készítsenek a DashClockhoz, és így bővítsék a DashClock képességeit.

Akinek már van 4.2-es Android a készülékén, az talán már kipróbálta, hogy a záróképernyőt jobbra húzva (nem a feloldót, hanem az egész képernyőt), egy üres képernyőt kapunk, ahová tetszés szerint pakolgathatunk widgeteket. Ha ide teszünk egy DashClock widgetet, és beállítjuk az oldalt a saját igényeinknek megfelelően, akkor lecserélhetjük vele az alapértelmezés szerint megjelenő, feloldókör feletti órát. Ha rajta tartjuk az ujjunkat a kész widget oldalon, akkor jobbra csúsztatva cserélni tudjuk a képernyők pozícióját, és a jobboldali képernyő fog megjelenni alapértelmezett záróképernyőként.

Ha bekapcsoljuk a képernyőt, és a DashClock a főoldalon van, akkor “összecsukva” látjuk rajta a beállított információkat, ahogy a lenti képen is látszik,

de ha a widgeten lefelé húzzuk az ujjunkat, akkor bővebb információkat is kapunk.


De egyszerű widgetként is használható. Akinek ez a szíve vágya, az beállíthatja az asztalára is, ilyenkor érdemes egy teljes oldalt nekiadni.

A DashClock widgethez rengeteg kiegészítő tartozik ma már. Reggel próbáltam utánajárni, és valahol 200-nál abbahagytam a Play lapozgatását. Szinte minden rendes alkalmazás próbál DashClock interfészt is beletenni a programjába, másrészt vannak, akik csak kifejezetten ilyen kiegészítőket írnak, például mint a galériában is látható Csillagidő alkalmazás. Fontos megjegyeznem, hogy néhány kiegészítő további beállításokat igényel, ilyenkor a DashClock beállító oldalán, ahol a kiegésztők sorrendjét is be tudjuk állítani, a kiegészítő neve után megjelenik egy beállítás ikon. Erre kattintva az adott kiegészítő beállításaihoz jutunk. Néhány, általam is használt kiegészítő linkjét betettem ide a cikk alá, de ha Te is használod, és tudsz egy jó kiegészítőt hozzá, a hozzászólások között bátran ajánlhatod a közösség számára!

Végszó: Akiknek tetszik az iPhone zárképernyője, azoknak kihagyhatatlan ez az alkalmazás, a többieknek meg simán csak kötelező! (Sajnos legalább az Android 4.2 kötelező hozzá!)

Fejlesztői oldal: [link]

Szerk: Most hívták fel a figyelmem, hogy már Lipilee is írt róla, de hátha van némi érdekesség az én írásomban is. :)

2013.09.03.

+