MojAndroid
(x) hirdetés

Samsung, amikor a Galaxy családot útjára indította, az eszközök többnyire “névtelenek” voltak. A legtöbb Samsung Androidos telefon egy betű és sok szám kombinációja volt. Első Androidos telefonom neve i7500 volt. Az első Galaxy után érkezett termékek is GT-ixxxx kódokkal voltak hivatkozva. Ráadásul sokáig az volt az embernek az érzése, hogy a Samsung össze-vissza hozza ki a telefonokat, tableteket, s nincs koncepció az egész mögött. Nincs egy megjegyezhető termékvonal, név, stb.

Aztán elkezdtek érkezni a “neves” telefonok. Lett mini, ace, s szárnyát bontogatta a Note család. Mára már csak a zászlóshajó maradt szimplán csak “S”. A többi terméknek úgy tűnik neve lett.

A néhai Galaxy Y utódja a Galaxy Young. A nevével, s az árával is a fiatalokat célozza a koreai gyártó. Az Y sikeres termék volt, de nekem sose volt tiszta az Y, mini, mini 2 közötti különbség. Mintha a Samsung más néven, más bundában hozta volna ki ugyanazt az eszközt. Úgy tűnik az Y, mint modell megszűnik, s a Young veszi át a helyét.

A másik, a Young-gal közel egy időben került kiadásra a Galaxy Fame. Érdekes, hogy nem nevezhető egyértelműen nagyobb testvérnek. Az alábbi táblázatban emeltem ki a különbségeket a két telefon között:

Tulajdonság Young Fame
Méret 109.4 x 58.6 x 12.5 mm 113.2 x 61.6 x 11.6 mm
Tömeg 112 g 121 g
Kijelző méret 3,3″, 176 ppi 3,5″, 165 ppi
Memória: 768 MB RAM 512 MB RAM
Kamera: 3 megapixel 5 megapixel + LED vaku + 0,3 megapixel előlapi
Extrák: Bluetooth 3 Bluetooth 4, NFC

Röviden: a Fame esetében egy picit nagyobb és nehezebb telefont kapunk, kevesebb memóriával, de jobb kamerával, NFC-vel. Mindkét esetben sajnos a 320×480 felbontással kell beérnünk. A telefonok 1 GHz-es 1 magos processzort kaptak, ami szépen muzsikál. Mindkét esetben 1-1 hét használat során azt tapasztaltam, hogy átlag használatra elegendő ez az erő.

4.1.2-tes Android + a Samsung TouchWiz hozta extrákat találjuk szoftveresen a telefonokban. Ez tulajdonképpen mindenre elegendő.

Mindkét telefon egy hétig vendégeskedett nálam a Samsung Magyarország jóvoltából. Nyúztam, használtam őket, s az a véleményem, hogy ezek a belépőszintű telefonok már messze nem azok, amik régen voltak.

Mindkét telefon gyors, jól használható, s mindenre elegendő, amire egy telefon kellhet. A fenti táblázatot végigbogarászva látható, hogy amikor választani kell a két termék között, akkor min áll a vásár.

Előlapi kamera, vagy kis kompakt méret szerintem a döntés esetén a mérleg nyelve. Mindekét eszközt nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki olcsó telefont venne az iskolakezdéshez.

2013.08.28.

+