MojAndroid
(x) hirdetés

Sajnos eddig nem olvashattatok tőlünk részletesebben a múlt hét Androidosok számára legfontosabb eseményéről, az Android 4.3 megjelenéséről, és újdonságairól. Megpróbálom most kicsit pótolni ezt az űrt úgy, hogy azért kicsit aktuális is legyek és ne csak a tegnapi újságba való hírt írjam.

A nyári uborkaszezon ellenére nagyon pörögnek a Google események. Mintha a legutóbbi Google I/O óta nem tudnának leállni. Akkor sokan panaszkodtak, hogy nem sok újdonságot hozott a Google eseménye számukra, de az azóta történtek bizony mind visszavezethetőek az akkori bejelentésekre, és ha másban nem is, a mostani 3G adathasználatodban biztos te is észre fogod venni, mire is gondolok. De haladjunk sorban!

Mi is volt májusban? Először is az esemény egyik legnagyobb bejelentés a Hangouts volt, emellett érdekes volt még a Google Play változása az App Data Sync, jött az Android Studio, a Maps új felülete és új APIk, a Google+ Photo megújítása, és végül a kereső app újdonságai.

Mi változott azóta? Megújult a Google+; megújult a Maps, a Gmail, fejlődött a a Drive, a Naptár app, a Gmail app, frissült a Chrome mobil változata, kaptunk egy Keep-et, bővült az Ingress, a TripField, jöttek a Playre pure Android készülékek más gyártóktól is, érkezik a Motorola X, frissült maga a Google Play is (kétszer is), bővítették a Play Books-ot elérő országok körét és csendben megérkezett az Android 4.3 is. (ja és közben megölték a Readert :( ) Nem rövid a lista, lehet ki is felejtettem valamit a felsorolásból.

Na de mi is történt a múlt héten? Szögi vázlatosan már érintette hétfőn a témát, de azért lássuk még egyszer: Nexus 7 (2013) bejelentés, Google Chromecast bejelentés, Google Play Games alkalmazás, Android 4.3.

A Nexus 7-ről már tudjuk micsoda. Fejlesztettek jócskán a vason, van ami kikerült, van ami bekerült. Akit nagyon érdekel, itt egy összehasonlító táblázat a változásokról:

capture.png

A Chromecast a cég legújabb kütyüje. Ha bedugjuk egy HDMI portos kijelzőbe (leginkább tévébe), akkor a telefonunkról vagy tabletünkről lehetőségünk van egy külső kijelzőre, konkrétan a tévére sugározni adást (filmet, zenét, a telefon képernyőjét) wifin keresztül. Pontosabban csak távirányítóként üzemel a telefonunk, mert nem ő tölti le, és játsza át a Chromecastre az adást, csak a “linket” küldi át, és az fogja leszedni a tartalmat. És mindemellett az ára is elég barátságos, 35 dollárt kérnek érte.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=cKG5HDyTW8o]

A Google Play Games alkalmazás a tavasszal megjelent “Play Games” részleghez kapcsolódó app, eddig ő hiányzott a palettáról a Play részlegek közül. Követhetjük benne a játékok adatait, toplistákat, barátainkat, stb.

Az Android 4.3 egy újabb frissítés a 4.1-es verzióval debütált Jelly Bean vonalhoz. A frissítés után alig változik valami a felületen, de a mélyben bizony nagy változások történtek. Az apróságok közé tartozik, hogy a tárcsázó végre keres is a kapcsolataink között, nem csak buta tárcsázó, ahogy eddig volt, hanem végre rendes T9 kereső. Fejlődött a Kamera és a köré épülő alkalmazások (galéria, képszerkesztő), az előző verzióban megjelent profilokban most már szabályozni tudjuk az elérhető alkalmazásokat (apukák fellélegezhetnek végre, nem kell félniük, hogy a gyerek meglátja a titkos pornóalkalmazásaikat). A hallható újdonság a virtual surround, emellett érkezett még a legújabb OpenGL és a kevesebb energiát fogyasztó Bluetooth LE szabvány támogatása, valamint néhány apó bugfix.

Néhány Android 4.3-mal érkező újdonság, amik kicsit érdekesebb
(szerintem)

– Egy új lehetőség jelent meg az Androidban, hogy ha a wifit kikapcsoljuk, a telefon akkor is használhassa a helymeghatározásunk pontosítására a wifit. Erre biztos felkapják a fejüket azok, akik érzékenyek az anonimitásuk megőrzésére, és valljuk be talán joggal. Mindenesetre lehetőségünk van kikapcsolni ezt a szolgáltatást a beállításokban. Még.

– Emellett egy nagyon fontos fejlesztés a Trim, amiről ma írt szögi. Az Android eddig a törölt programok helyét nem szabadította fel, csak egy törölt flag-et tett rá, ami jót tesz a flash memória élettartalmának, de sajnos egy idő után a szabad hely kereső algoritmus emiatt nagyon belassult. Ezért most fordítva ültek fel a lóra, nem foglalkoznak a korlátozott írás-olvasás lehetőséggel, és éjjelente rászabadítják a fájlrendszerre Tront, akarom mondani Trimmet.

– További újdonság a Google Play Services változása. Erről az alkalmazásról keveset hallottunk eddig, de most annál jobban fogják szidni egyesek. Lényegében ez az alkalmazás próbál javítani az Android Platform fragmentáltságából eredő hátrányokon, legalábbis ami a Google alkalmazásait illeti. Korábban a Google alkalmazások az Android verziókhoz tartoztak. Ez megadta azt az előnyt, hogy az Android API-t, közvetlenül az alkalmazásba tudták kódolni, és nem volt szükség másra. Viszont ez nem volt valami barátságos azokkal, akik régebbi verziójú Androidot használtak, és emiatt nem kaphatták meg az új alkalmazást. Ezért a cég elkezdte az alkalmazásokat kitenni a Playre, és a Google Play Services alkalmazáson keresztül tartja az alkalmazás a kapcsolatot az API-val, és a Google szervereken lévő szolgáltatásokkal is.
Ez a frissülés tudtommal nem csak a 4.3-as Androidot használókat érinti, hanem mindenkit. Ráadásul “titokban”, mert ennek az alkalmazásnak a frissülése nem a Playen keresztül történik, hanem OTA. A legmeglepőbb azoknak lesz, akik eddig mindent szinkronizáltak a Google szerverével, vagy legalábbis nem szabályozták az egyes alkalmazásokban, vagy a beállításokban a szinkronizálandó elemeket. Könnyen úgy járhatnak, ahogy az egyik G+ társunk, akinek ma megette 146 MB netét a kis kedves (de neki köszönhetitek ezt a cikket, mert az ő kérdése nélkül nem álltam volna neki írni. :) ).

13_-_1.png

Mivel ez egy háttérfolyamat, ezért erről nem is értesülünk, ha nem követjük az adatforgalmunkat. Szóval én arra biztatnék mindenkit, hogy nézze át a készülék beállításaiban alaposan, hogy a Google fiókja mit is szinkronizál, és ha ez fontos számára, akkor korlátozza le wifire a kevésbé fontos dolgokat.

A Google Play Servicesről a Lifehacker írt egy nagyon részletes cikket, akit érdekel a téma, olvassa el (angolul).

2013.08.01.

+