MojAndroid
(x) hirdetés

Mint azt a címben is említettem eladom, ha úgy van és általában úgy van. Ezt a mondatot kitöröltem, amikor először leírtam, aztán újra leírtam egyfajta vezeklésként és még tervbe van véve nagyobb dózisú magas-kultúra fogyasztása, hogy ilyenek ne, legalábbis ne így jussanak eszembe. …de visszakanyarodás!

Van egy fázis – legalábbis nálam -, az új telefon vétele előtt, a régi eladása. Néhány lehetőséget én alapból kizárok. Az első, a telefonboltos, ők gyakorlatilag a használt telefon reális értékének negyedét, jobb esetben felét mondják rá a készülékedre. Plusz állandóan azt érzed, hogy akkora szívességet tesznek egy ilyen tranzakcióval, hogy ha disznóvágás van januárban, 3 szép véres hurkát küldess át egy, a 20. életévét betöltött, de még nem 24 éves álomszép szűz lánnyal.

Másik amitől ódzkodom az ismerős, sose üzletelj haverral, családtaggal, szomszéddal, csak rosszul jöhetsz ki belőle! Nálad működött, mint egy habos-babos álom, amikor átadod, az fix hogy akkor fog meghibásodni, azért mert ez ilyen, igen!
A legjobb, a most divatos adok-veszek oldalon, esetleg szakmai fórumon hirdetni. Belövöd, hogy mennyiért akarod eladni, lefotózod és vársz. Fel kell készülnöd, a szivárvány minden színére jut egy “komoly érdeklődő”. Ha esetleg szociológus vagy akkor egy remek tanulmányt is össze tudsz dobni egy ilyen kis kalandból.

Van például a túlbuzgó geci, ez van, így hívják ezt a fajtát nem tehetek róla. Ő az, aki megkérdezi, hogy milyen kernel van a telefonon, milyen android, vedd le a akkumulátort csavard ki a jobb fölső csavart és nézd meg milyen a menete, mérd le a töltő hosszát, milliméterben add meg. Másodpercre pontosan add meg mennyit bír a telefon egy töltéssel, egyszer legyen a wifi bekapcsolva aztán meg kikapcsolva… Te meg örülsz, hogy legalább érdeklődnek és mindent megcsinálsz, válaszolsz lelkiismeretesen, és a 20. levél után nem kérdez többet az illető, köd/csacsi/kámfor effektus, eltűnés. Na, érted, miért így hívják ezt a típust?

Van a kioktató, mindentudó, megmondó ember (fórumon főleg a hozzászóló részhez ír), hogy ez a telefon nem is ér annyit, mert Ő vagy 5 ezerrel olcsóbban vette, vagy a haverja anyukája mondta…és akkor ide képzelj bármit, ami akkora sületlenség, hogy bár erős az idegrendszered, de megkönnyezed, vagy sose venne ilyet, mert kökörcsin…Őket nem is szabad figyelembe venni, nekik van elég bajuk magukkal, ráhagyásos módszerrel ignorálsz.

Van a csaló, aki megvenné, de nem bízik benned se a posta utánvétben, szóval felajánlja, hogy elküldöd megnézi, kipróbálja és aztán utal. Haha…!

Az első androidos. Vele óvatosan! Semmi baj nincs az ilyen emberrel, csak azt hiszi, hogy nem csak a készüléket, de egy oktatást is vásárol. Szóval töviről-hegyire el kell magyaráznod az egész telefon működését, esetleg programokat ajánlgatni, telepíteni. Sőt napokkal a vásárlás után is kér telefonos szupportot, de segítesz a Te szíved vajból van, remélem!

A “Kufár de miért”, neki a vérében van az üzlet, alapból a negyedét ajánlja a feltüntetett árnak, amikor meg rábólintasz valamiért eltűnik, Ő csak alkudozni szeret:) Ezt nehezen lehet megérteni, nekem egyelőre nem sikerült, de dolgozom rajta.

Ezek tetszőleges keverékét is ki lehet fogni, nekem volt egy olyan esetem, hogy megállapodtunk hosszas kérdezősködés után,ár is meg volt beszélve, én mentem a város másik végére, egy órát nézegette a csodát, aztán egy mondvacsinált indokkal (ennek a telefonnak kellemetlen a tapintása), 10 ezerrel kevesebbet akart adni, mint amit már előre lebeszéltünk. Ilyenkor sarkon kell fordulni egy nagyon szép emlékre gondolván és eljönni sietve!

Aztán jön a vevő, kérdez párat, aztán telefonon lebeszélitek kinek hol jó a találka és mennyi az annyi, és nyélbe üttetik az üzlet. Ilyen egyszerű. Csak amíg idáig eljutsz, lesz egy-két érdekes karakter és történet, amit nagyobb társaságban elő lehet adni a lányoknak, hogy nevessenek, te meg élvezhesd, hogy nyár van, lenge ruhában van minden lány a gravitáció meg dolgozik…

Te a vásárlók melyik típusába botlottál már bele?

2013.06.18.

+