MojAndroid
(x) hirdetés

Tegra 4, Exynis 5 Octa, Snapdragon 600/800. Mi a közös bennük? Hihetetlen teljesítmény 30 nm alatti kategóriákban. Jelen pillanatban ezek a mobil SoC-ok jelentik a csúcsot, az összes valamire való idei zászlóshajó ezzel van szerelve. Erre gondolunk első körben. A második dolog, hogy ez szép, viszont ennek a teljesítménynek hátránya is van. Ez pedig az üzemidő.

Nagy átlagban arról beszélhetünk, hogy a mai okostelefonok nagy része 1-1,5 napot képes menni egy feltöltéssel. Ez senkinek sem jó. A legtöbben pont emiatt próbálják meg a lehető legkésőbbre hagyni egy ilyen eszköz megvételét. Akik a nap nagy részét egy irodában töltik, azoknak ez kisebb hátrányt jelent, de akik a munkájuk miatt sok utazásra vannak késztetve és ennek következtében az intenzív felhasználók közé tartoznak, azoknak ez bizony átok. Emiatt aki teheti több mobillal jár, vagy olyan típust választ, amelyiknek cserélhető akkumulátora van, és tart magánál tartalékot.

Ezek a mobil SoC-ok nagyjából 2-4 Watt között fogyasztanak, ami a kijelzővel párosítva soknak számít. Akítv felhasználóknak sokszor az egy nap is kihívást jelenthet. Mára azonban elértük azt a hardverezettséget, ami bőven elegendő az Android gördülékeny futtatásához. Ami extrának számított egészen januárig, az a kijelző felbontása volt. Ezzel tudták újra felhívni magukra az átlag felhasználók figyelmét. A FHD marketing szempontból is jól hangzik, hiszen emellett dobálózhatnak a 400-470 közötti pixelsűrűséggel, aminek az emberi szem szempontjából nem sok jelentősége van. A tavalyi, illetve az idei négymagos processzorok közti különbség is jobbára csak a szintetikus teszteken jelentkezik, aminek a mindennapi használatban nem sok jelentőségét érzékeljük.

A fenti tények után elérkeztünk a kényes kérdéshez az üzemidőhöz. Az egyre nagyobb kijelzők mellé egyre nagyobb kapacitású akkumulátorok társulnak, ami jól hangzik, viszont a nagyobb kijelző plusz a felbontás nagysága nagy energiaigényű, így nem jutunk sokkal előrébb. Persze kivételek mindig akadnak, mint például a Note II vagy a Razr Maxx, viszont a nagy telefon, a nagy akksi, nagy súlyt eredményez, így negatív kompromisszumok árán kapjuk meg az extra órákat.

Eljött az ideje, hogy a gyártók ne csak szimpla szoftveres trükkökkel próbálják meg kitolni a használati időt. A legfontosabb célkitűzés ez lehet a következő hónapokban és években. Egyre kevesebben fognak új mobilt venni évről-évre, ha ez nem változik. A fogyasztást radikálisan csökkenteni kellene, persze mindezt úgy, hogy az ne menjen a teljesítmény kárára. Mi lenne a radikális? Az, ha mindezt be tudnák szorítani 2 Watt alá, de a legjobb az 1 Watt körüli érték lenne. Ezzel legalább 50 %-nyi extra energiát nyernénk, amivel a 2-3 nap nem lenne elképzelhetetlen még intenzív használat mellett sem.

A konklúzió pedig egyszerű. Nem lenne az akksi miatt súlygyarapodás, a vastagság csökkentése sem jelentene akkora kihívást, és ami a legfontosabb, nagyon sok elégedett felhasználó lenne és még több új, akik végre váltani mernének.

Nektek mi a véleményetek?

2013.03.24.

+