MojAndroid
(x) hirdetés

avagy: álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?

A Google legutóbbi fejlesztői mobiljáról már jelent meg egy elég részletes cikk ripthestage tollából (Nexus 4 bemutató és vélemény), ami elég népszerű volt itt az oldalon, valamint én is írtam már egy tippcsokort, ami a vásárlás előtt állóknak és friss tulajdonosoknak próbál segíteni. A mostani cikk apropója, hogy pont egy hónapja használom ezt a készüléket, megpróbálom összefoglalni a tapasztalataimat.
A félreértések elkerülése végett előre figyelmeztetem a kedves olvasókat, hogy ez még szubjektívebb cikk lesz, mint ripthestage kollégáé volt. Továbbá, előre szólok, hogy amikor részletezem a telefon tulajdonságait, mindig értsétek bele, hogy nem akartam a véleményem “standardizálni”, hanem szabadjára engedtem azt, amit érzek, ezért minden ilyen jellegű mondatban ott lehetne a “számomra”, “nekem” jelzők valamelyike.

Beszerzés és előzmények
Azt hiszem elég régi (de nem ősi) Android felhasználónak számítok. Az első készülékem még egy 1.5-ös Androidot futtató T-Mobile Pulse volt, amit felváltott egy Motorola Defy, később pedig egy Motorola Atrixot koptattam. A Nexus 4 beszerzési projektem nagyjából december közepén indítottam, és kb 1 hónap után sikerült szereznem egyet. Egy majdnem új, amerikai példányt vettem használtan. Szerencsére most már jóval több lehetőség van a vásárlásra, mivel azóta úgy látszik sikerült összehangolnia az LG-nek és a Google-nek a gyártás-vásárlási igény harmóniáját. (beszerzési lehetőségekről bővebben a N4 tanácsok cikkben lehet olvasni)

Külső
Ez az a tulajdonsága a telefonnak, ami legelőször megfogott. Nem is az egyes részletei a borításnak (a forma, az üveg hátlap, a keret), hanem a kecsesség. Tudom ez nagyon szubjektív dolog, de számomra ez egy fontos szempont volt, amikor elgondolkodtam a telefonváltáson.
A telefon fogása nagyon stabil, kényelmes, a műanyag keret borítása végre nem az a szappantartó érzet, mint Atrixnál volt, hanem egy semlegesen kézbesimuló anyag. Az üveg hátlap hátrányait egyelőre nem érzem (nem izzad jobban a kezem tőle, nem karcosodik).
A telefont a gyári “bumperrel” (szabad fordítás: merev keret) együtt vettem, és az elején úgy is használtam, amíg a Mobilaréna fórumozó kollégák egy beszélgetés lánca folyományaként ki nem próbáltam nélküle a készüléket. Azóta bumper nélkül használom.
Ami nagyon szokatlan nekem – és ez a mai napig tart – az a gombok elhelyezése. Először arra gyanakodtam, hogy a bumper miatt van, de amióta anélkül használom, azóta is sokszor akadok bele véletlenül a gombokba. Kikapcsoláskor sokszor a hangerő gombok is benyomásra kerülnek valahogy, illetve a telefon használatakor (bal kézben tartom a telefon) a hüvelyk ujjamnak van útban a két hangerő szabályozó gomb. A külsőt tekintve tehát ezt tudom egyedüli kényelmetlenségnek felsorolni.

Méret
Korábban nagyon ódzkodtam a nagy képernyős (4″ feletti) telefonok vásárlásától, mert engem ez a méretharc visszataszít. Egyrészt értem, hogy a gyártók próbálnak egymásra licitálni, hogy mi mindent meg lehet valósítani (értsd: technikai fejlődés), másrészt szerintem ez a méretharc a kényelmes használhatóság rovására megy. Ilyenkor teljesen meg tudom érteni Steve Jobs “lemmáját”, az iPhone méretezéséről (amit ugye szintén felülbíráltak azóta), mert a kényelmes egykezes telefonhasználat mérete 3.7″ és 4″ között van. Már az Atrixnál is voltak funkciók, amikor egy kézzel használva a telefont csak nehezen lehetett megvalósítani, na most ezek a Nexus 4-nél megvalósíthatatlanok lettek. Így kijelenthetem, hogy számomra a Nexus 4 egy kétkezes telefon. Kényelmesen csak két kézzel lehet használni.
A másik dolog, ami ennek a méretnek a hátránya lehet, hogy a korábbi telefonjaim leginkább a bal első zsebemben hordtam. Nos ez a Nexus 4 esetén meglehetősen kényelmetlen dolog. Járás közben még elviselhető a telefon ilyetén módon való tárolása, de ha le szeretnénk ülni, akkor vagy nagyon mély zseb kell hozzá, vagy egyszerűbb kivenni a telefont a zsebünkből.
Szintén ide kapcsolódó érdekesség, hogy amikor a bumperrel használtam a telefont, akkor nagyon kényelmes volt a kétkezes gépelés, de amióta levettem róla, újra az egykezes gépelés tűnik kényelmesebbnek.

Hardver
Azt hiszem erről tudok a legkevesebbet elmondani. :) Röviden: gyors. Hosszabban: bazigyors. Az elmúlt egy hónapban egyszerűen nem volt soha panaszom laggolásra, várakozásra vagy bármilyen jellegű késlekedésre. Amit akartam, azt azonnal megkaptam, legyen szó böngészésről, vagy fotózásról. A készülék egyetlen hátránya a 16 GB-os belső háttértár és az bővíthetőség (nincs külső SD kártya, nincs USB OTG) hiánya, de ezen kívül más hardveres problémába nem ütköztem.
A kamera minősége számomra elfogadható. Az Atrix után érezhetően jobb képeket készít, és a kamera szoftvere az általam eddig használt leggyorsabb. Szinte az exponálás pillanatában elkészül a kép, nincs semmilyen várakozás, vagy pozicionálás. Egyszerűen teszi a dolgát. Mellékesen nagyon jó újdonság a kamera szoftverében a 360 fokos panorámakép készítése, Google néven: Photosphere. Ezt csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy legalább egyszer próbálja ki.
A hangminőség mind a telefonra, mind a zenehallgatásra kiváló. A korábbi telefonjaimat büszkén hirdette a gyártó (Motorola), hogy a legtisztább telefonálási élmény. Nos a Nexus 4 használatával semmilyen minőségi romlást nem vettem észre. És a telefonálás közbeni hangerőre sincs panaszom, sokszor ellenőrizni szoktam, hogy nem hangosítottam-e ki véletlenül a telefont, mert olyan hangosan hallom a másikat.
Érdemes tudni, hogy a belső SD kártyán tárolt adatainkat jó, ha rendszeresen mentjük, mert például Bootloader kinyitáskor nem csak a rendszer rész formázódik, hanem a felhasználó rész is, ahol a képeink, adataink vannak.

Szoftver
Ez a telefon a 4.2-es Android referencia telefonja, azóta megjelent hozzá egy frissítés (4.2.1) még decemberben, illetve a napokban kezdek el terjeszteni egy kisebb javító frissítést (4.2.2).
Most láttam először működés közben a “Project Buttert“, ami valószínűleg sokat hozzátesz ahhoz az élményhez, amit már írtam a folyamatosságról.
Ami számomra újdonság volt kicsit, az a továbbfejlesztett Google Now, amiről még nem tudtam eldönteni, hogy zseniális, vagy félelmetes. Az biztos, hogy ebben a projektben látok még jövőt, és a Google által, rólunk gyűjtött információk ebben a projektben találnak értelemre.
A készülék egyébként szinte az összes Google alapterméket megkapta. Sőt az Android böngésző helyett a Chrome van telepítve gyárilag és a Naptár alkalmazás is a Google féle, az Android Naptár helyett. Ezzel kapcsolatban csak egy csalódás volt számomra, hogy a telefon tárcsázója nem tudja a T9-es keresést, ami azt jelenti, hogy a tárcsázóban nem lehet névre keresni a számbillentyűzeten, hanem a kapcsolatok között lehet csak keresni szövegesen.

Kapcsolódás
Számomra újdonság volt, hogy megszűnt az Androidban az USB storage mód, és most már csak az MTP és PTP módok használhatóak. Igazából ez a telefon szempontjából semmilyen nehézséget nem ad, sőt előny, hogy a PC-re dugva a telefont az egyedi csengőhangjaink szólalnak meg híváskor, mert a telefon tudja használni az SD kártyát a kapcsolat közben. De a PC-n nem volt egyszerű az MTP kapcsolat beállítása. Hogy egész pontos legyek: 64 bites Windows 7-en probléma mentes volt; Ubuntu Linuxon telepíteni kellett hozzá az MTP csomagokat, mert azok nem az alaprendszer részei; Windows XP-n viszont több órás internetes keresgélés, néhány telepítés és többszöri újraindítás után sikerült csak működésre bírni az MTP kapcsolatot.

Akku
Tudom, hogy az akkumulátor fogyasztás neuralgikus pont az okostelefon felhasználói számára, ezért végeztem egy nagyon egyszerű (bár biztosan nem pontos) mérést a készülékemen, a saját használati szokásomhoz igazítva. Igyekeztem azonos körülmények között használni a telefont, amennyire az élethelyzetem ezt megengedte, és megpróbáltam többféle beállítást is kipróbálni. Minden esetben 100%-os töltöttségről indult a nap 7-8 óra között és délután 5-6 óra körül írtam fel az aktuális állapotot. Minden esetben be volt kapcsolva állandóra a GPS és a Wifi is.
1. tesztnap: használat 3G hálózaton
eredmény: 9ó 49p 18mp üzemidő, aksi aktuális állapota 16%, legnagyobb fogyasztó a Képernyő (26%) 1ó 30p 35mp.
2. tesztnap: használat 2G hálózaton
eredmény: 10ó 40p 32mp üzemidő, aksi aktuális állapota 56%, legnagyobb fogyasztó a Képernyő (25%) 1ó 21p 28mp.
3. tesztnap: használat Wifi hálózaton
eredmény: 9ó 32p 22mp üzemidő, aksi aktuális állapota 57%, legnagyobb fogyasztó a Képernyő (31%) 1ó 42p 47mp.
A kapcsolódó képernyőképek a galériában megtekinthetőek.

Tapasztalt hibák, kényelmetlenségek
Igazából semmi olyan hibába nem futottam, amitől tépném a hajam, vagy használatától kövér izzadságcseppek gyöngyöznének a homlokomon, hogy vajon megjelenik-e. Egy furcsaság van, ami még Atrixon jelentkezett, ebből azt gondolom, hogy valami Android bug lehet, hogy wifi kapcsolat után néha nem kapcsolódik a mobil 3G hálózatra. Hozzáteszem, hogy T-Mobile előfizető vagyok, és ez a hiba kb. akkor jelent meg nálam először, amikor aktiválták az LTE hálózatot Budapesten. E mellett a már írt két kezes használat amihez hozzá kellett szoknom, de más problémát nem is tudok leírni.

Adatok
Az adatokat csak érdekességképpen másoltam ide a Google Nexus 4 oldaláról: http://www.google.com/nexus/4/specs/

KÉPERNYŐ

  • 4.7″ 1280 x 768 kijelző (320 ppi)
  • WXGA IPS
  • Karcolás álló Corning Gorilla Glass 2

MÉRETEK

  • 133.9 x 68.7 x 9.1 mm
  • 139g

PROCESSZOR ÉS MEMÓRIA

  • Qualcomm Snapdragon™ S4 Pro CPU
  • 8GB vagy 16GB
  • 2 GB RAM

FÉNYKÉPEZŐ

  • 8 MP (hátlapi)
  • 1.3 MP (előlapi)

AKKU

  • 2100 mAh
  • 7 órányi web böngészés
  • 8 órányi videó lejátszás
  • 10 órányi telefon beszélgetés
  • 40 órányi zene lejátszás
  • 250 órányi készenlét (standby)

KAPCSOLÓDÁS

  • WiFi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth
  • NFC (Android Beam)
  • Szolgáltatófüggetlen GSM/UMTS/HSPA+
  • GSM/EDGE/GPRS (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  • 3G (850, 900, 1700, 1900, 2100 MHz)
  • HSPA+ 42
  • Vezetéknélküli töltés (QI)
  • SlimPort HDMI

ÉRZÉKELŐK

  • Gyorsulásmérő
  • GPS
  • Gyroscope
  • Barométer
  • Iránytű

Zárszó
Teljesen elégedett vagyok a telefonnal. Nincs bennem semmilyen hiányérzet, vagy elégedetlenség. A galériába töltöttem fel képeket az aksi tesztemről, egy GPS státusz képet, néhány benchmark eredményét, és néhány képet, amit a telefonnal készítettem.
A HWSW Nexus 4-et bemutató cikkében szerepelt egy mondat, amiben teljesen magamra ismertem azt hiszem ez jó lesz zárszónak is a cikkhez: “A teszt alatt akadást csak rosszul megírt szoftvereknél sikerült produkálni, a gyári, illetve a jól optimalizált szoftverek alatt minden finoman siklott, a görgetés, lapozás olyan egyenletes és részletes volt, hogy nem is kell játékokat telepíteni a mobilra, az ember elvan hosszú percekig a felületek pörgetésével.”

Megjegyzés: A cikkhez használt felső kép Riddley Scott – Blade Runner c. filmjéből származik.

2013.02.12.

+