MojAndroid
(x) hirdetés

Nem mostanában volt az utolsó Hölgyek és az Android, de az 50. jubileumi interjúnak is eljött az ideje. Ma Badó Andreával ismerkedhettek meg, aki iPhone 4-ről váltott Nexus 4-re. Andi az Arkon Zrt-nél dolgozik, termékmenedzser pozícióban és többek között ő felelős a koponyeg.hu alkalmazásáért (ami hamarosan Androidra is érkezik! És ahogy láttam, a legjobb magyar időjárás app lesz). Az interjú nem lett rövid, de eleve hosszúra terveztem és tényleg nem akartam vágni belőle, szinte semmit. Érdekesnek tartom, hogy hogy éli meg a váltást egy power user, érdeke látni ha valaki elfogultság nélkül hasonlítja össze a két platformot (ráadásul Google referencia készülékről van szó, amivel 100%-ban ül az összehasonlítás) illetve segítség lehet azoknak is, akik terveznek váltani ide vagy oda. Andit követhetitek twitteren, LinkedIn-en, illetve olvashatjátok a blogját.

ripthestage: Milyen készüléket használsz és milyen típusú volt az előző három?
Andi: Nemrégiben sikerült szereznem Magyarországon egy Nexus 4 készüléket, így most ő az aktuális, egy iPhone 4-ről váltottam rá. Az iPhone 4 előtt egy iPhone 3GS-em volt, amit sajnos elloptak. Már akkor is az online szakmában dolgoztam, így hirtelen kellett egy másik okostelefon, rutinból maradtam az iPhone mellett. A 3GS előtt egy Samsung Omniát nyomkodtam, ami viszont túl nehezen kezelhető, még stylussal működő készülék volt. Érdekes talán, hogy az Omnia előtt is iPhone-om volt, de akkoriban még alig tudott valamit, az volt a megjelenést követő első 1-2 év. Szeretem az Apple-t, a készülékek anyaghasználatát, a könnyű integrációt, a jó kezelhetőséget, de ha jön egy jobb ajánlat, hajlandó vagyok váltani.

andi_megvette_az_n4.png

ripthestage: Miért váltottál Androidra iOS-ről?
Andi: Már játszottam a váltás gondolatával, mert az iPhone 4-em gyengélkedni kezdett, amikor pedig megláttam a Nexus 4-ről szóló anyagokat, úgy döntöttem, hogy ez kell nekem. Bár munkában és otthon is Apple eszközöket használok, az iPhone 5 már nem érte meg anyagilag – nem szerettem volna újabb hosszú évekre egy mobilszolgáltatóhoz láncolni magam, készülékáron viszont egy vagyon. Ez volt az egyik legfontosabb érv a Nexus mellett – teljesítményben egy lapon emlegethető az iPhone 5-tel, árban viszont sokkal jobban megéri.

Ami a másik dilemma volt a váltás kapcsán, az az, hogy mi lesz a meglévő alkalmazásokkal, adatokkal, hogy szedjem ki iCloudból a kontaktlistát, milyen minőségűek lesznek az Android alkalmazások, mit kezdjek az iTunes Match előfizetésemmel, stb. Ezeket először végig sem gondoltam, amikor már meg volt rendelve a Nexus, akkor döbbentem rá, hogy valahogy kompatibilissé kéne tenni a dolgokat – a Google nagyszerű partner ebben, némi keresés után meg is volt, hogy kerülnek át az anyagok, így meg is nyugodtam, hogy mehet a buli. Az alkalmazásokról persze le kell mondani, de a legnépszerűbb szolgáltatók már hasonló minőségben dolgoznak mindkét platformra.

ripthestage: Mik az előnyei/hátrányai az Androidnak és mik az előnyei/hátrányai az iOS-nek?
Andi: Az iOS az Androidhoz hasonlítva merev, amikor először kezembe került a Nexus csak ámultam, hogy itt tényleg nem csak az van, amit kézhez kapok, hanem lehet rajta változtatni? Ez a merevség viszont nem feltétlenül hátrány, hiszen az iOS-en biztosítva van az alkalmazások minősége, amit kapsz, az működik, míg Androidon amit választasz, az nem feltétlenül lesz 100%-os.

Az iOS design szempontból szerintem verhetetlen, (legalábbis még, a Windows 8 elég szép lett), a jobb alkalmazások grafikailag is gyönyörűen kidolgozottak, a szemnek is élmény. Az Android stílus ezzel szemben sokkal egyszerűbb – nem ronda, nincs vele semmi gond, de teljesen más stílus. iOS-en jobban lehet az ilyesmivel játszani. A Köpönyeg app fejlesztésénél kihívás volt a Holo design előállítása, le kellett cserélni a legtöbb grafikai elemet.

A legtöbb személyes és munkahelyi adatom tárolására is a Google termékeit használom, ott mennek a leveleim, a naptáram, a fájljaim, képeim – ennek integrálásában határozottan 1-0 az Android javára. A naptárra nagyon kényes vagyok, a teljes funkcionalitás elérése iOS-en nem a leggördülékenyebb, Androidon viszont szuper. A beépített widgetet mondjuk le kellett cserélni, de nagyon szépet találtam helyette. Apropó, az Android mellett szól a widgetek használata is, nekem nagyon tetszik benne, hogy van a képernyő, amin a kedvenc dolgaim vannak, illetve van külön egy alkalmazáskönyvtár. iOS-en hiányzik ez a kétrétegű megoldás, ami így, látva a másik alternatívát, nem tetszik benne.

Üzleti oldalról nézve azonban az iOS-t tekintem a praktikusabb platformnak, az egységessége miatt sokkal könnyebb rá alkalmazás fejleszteni, illetve az App Store ellenőrző mechanizmusa garantálja a minőséget, a sandbox rendszer pedig a biztonságot. Androidon már a képernyőfelbontások vagy a hardveres különbségek miatt is rengeteg a galiba. Ezeket kiküszöbölni gyakorlott fejlesztő kell, drágán, és az sem garantál csak 4-5 készülékre tökéletes minőséget.

Nem lehet eldönteni, hogy az egyik vagy a másik a jobb. Mindkettőben van mit szeretni, van mit nem szeretni – használni kell őket és elfogadni az esetleges hiányosságokat. Most egyébként párhuzamosan fogom használni a kettőt együtt, mert egy iPad Minit is használok, de ennek is főleg szakmai okai vannak (nincs hol tesztelni az iOS appunkat :))

ripthestage: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Andi: Az első komoly randink akkor volt, amikor kivettem a Nexus 4-et a dobozból, előtte csak ismerősök telefonján láttam vagy próbálgattam. Amikor elfogott az érzés, hogy ezt akár mindennap tudnám használni, az egyrészt egy Samsung Galaxy S III, másrészt egy Nexus 7 nyomogatása közben volt. Korábban édesanyám Galaxy Minijén futó rendszer érthető okokból nem győzött meg, az élvonal viszont megfogott.

ripthestage: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Andi: Tudom, hogy már az iOS-re is elérhető volt a Google Now, ám azt sosem használtam, illetve nem cseréltem le a Safarit sem a Chrome-ra, nem tapasztaltam még a szinkronizációs képességeiket, így képzelheted, mennyire megdöbbentem, amikor a weben keresett címre indulva felkapom a telefont, amin már villogott a kártya, hogy akkor még 45 perc, mire odaérek. Vagy amikor rám szól, hogy ideje elindulnom, mert ha lekésem a metrót, nem érek oda a következő programomra. Ezek kis aranyos dolgok. :)

Egyébként nekem maga az okostelefon a kedves történet, önmagában mint eszköz a fontos – rengeteget könnyít a munkámon, könnyű szívvel ugrom ki az irodából ezért-azért, mert tudom, hogy bármikor elérnek e-mailben is (a Gmaillel végre real time), bármit el tudok intézni rajta.

ripthestage: Mik a kedvenc Android alkalmazásaid és mi az amit nem találsz a Playen, de örülnél neki? Miben látod a Google Play és az Apple Appstore közötti különbségeket? Melyik teszik jobban készüléken és web-en?
Andi: Nincs kifejezett kedvencem (a Köpönyeg appon kívül :)), nincs olyan alkalmazás, amit ne találtam volna meg a Playen, vagy ne találtam volna rá jó alternatívát. Ha mégis ki kell emelni valamit, akkor a konktaktok kezelése az, ami sokkal jobban bejön Androidon. Sajnálom, hogy a Nexuson lévő verzió nem támogatja natívan a Facebook és Twitter kontaktok összehangolását, erre kiegészítő appot még nem mertem kipróbálni, de lassan eljön annak is az ideje.

Ami még a szívemhez nőtt és iOS-en nagyon hiányzott: itt végre lehet állítani, hogy az ébresztő szundi opciója hány perc múlva jelezzen újra. iOS-en ez 9 perc ha tetszik, ha nem. Itt beállítottam 5 percre és ugyanúgy 3x nyomom le, de ez már sokkal kevesebb időt vesz igénybe. Gondolom a hardcore Android tulajok most jót mosolyogtak, hogy milyen apróságok okoznak örömet egy switchernek :)

andinak_tetszik_az_android.png

A két store között mint már korábban említettem, az alkalmazások ellenőrzöttsége az, amit fő különbségnek látok. Gyakorlatilag minden bekerülhet, ami a nyitott platformra nézve nem veszélytelen. A webes nézete egyértelműen a Playnek a jobb, az App Store-nak viszont ott van az iTunes, ami asztali gépeken nagyon magas színvonalat képvisel. A telefonokon vagy a tableteken nálam designban az App Store nyert, funkcionalitásban viszont jobban tetszik a Play. A Play-ben jobb a kategóriarendszer, a Google+ integrációnak köszönhetően rögtön ott vannak az ismerősök értékelései, be tudom állítani, hogy egy app a továbbiakban mindig automatikusan frissüljön, illetve mutatja a hasonló alkalmazásokat, vagy hogy mások mit töltöttek le mellé.
A Play a háttérben is szimpatikusabb, a feltöltött alkalmazásokról készült statisztikája sokkal jobban használható, mint a rivális iTunes Connect.

ripthestage: App kisokos. Mit használtál iOS-en és mit használsz helyette most Androidon?
Andi: Szerencsére a legtöbb appnak van verziója mindkét platformra: Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, Foursquare, Whatsapp, Viber, LinkedIn, Flipboard, Miso, IMDb, Mozi24, RunKeeper, WomanLog, BPMenetrend, Dosecast, Dropbox mind megvannak Androidra is. Ráadásul ami érdekes, hogy itt pl. a Whatsapp és a Dosecast ingyenes, ezek iOS-en pénzebe kerülnek. Szinte egyik alkalmazásomat sem kellett újra megvásárolnom, az egyedüli kivétel ez alól a Fruit Ninja, gyakorlatilag ez az első Android app, amiért fizettem.

iOS-en használtam a Pocket Expense nevű alkalmazást, ez volt az, ami nincs Androidra és egy kis támogatás kellett, hogy mégis mit használjak helyette. A szerencsés nyertes a Financisto lett, ami ráadásul még jobban is használható, mint a Pocket Expense és Google Drive-ba menti az adatokat, így még el sem vesznek a korábbi statok.

Az iTunes, illetve a zenék voltak egy sarkalatos pont a váltásnál, azonban itt sem kell aggódni. Ami az iOS-en az iTunes Match egy vagyonért, az itt a Google Music ingyenesen (bár nem tudom, itthon lehet-e már hivatalosan regisztrálni rá). A Google Music-hez való Music Manager szinkronizál iTunes-al, így most nálam úgy néz ki a rendszer, hogy a két MacBook között az iTunes Connect, a zenetáram és a telefon között pedig a Google Music szinkronizálja a dolgokat.

ripthestage: Munkád/hétköznapjaid során ki tudod használni az Android nyújtotta előnyöket?
Andi: Munkában a legnagyobb előnye, hogy jelez a meetingek előtt, enélkül nem tudnék normálisan végigcsinálni egy munkanapot, tuti elkésnék valamiről. Ezen kívül szerintem a legtöbb feladathoz elég, ha egy okostelefon van a zsebedben, mindegy, hogy iOS vagy Android – legalábbis nekem biztosan, főleg e-mailekkel és táblázatokkal dolgozom.

Munkán kívül az ideális az, ha nincs szükség a telefonra, akkor inkább csak csendesen lapuljon a táskában. A social mániámat tökéletesen ki tudom élni rajta, egész nap pöröghet a Twitter, Instagram, ami jön. A Maps-nek veszem nagy hasznát, pláne a Google Now-val kiegészítve igazán ütős kis páros, bár azt még nem tudják kezelni, hogy nem minden nap ugyanakkor megyek dolgozni :) Edzésekhez nagyon szeretem a RunKeepert, a gyógyszereim bevételéhez szuper a DoseCast, a mozimániámhoz pedig a Mozi24 és az IMDb.

ripthestage: Mit vársz egy Android blogtól?
Andi: Amikor már a kezemben volt a telefon, akkor leginkább az érdekelt a blogoktól: mégis, melyik appot használjam? Bár a legtöbb iOS appnak volt megfelelője, de a finance appnál eléggé lefagytam: na most akkor mi, merre? Keresgéltem, keresgéltem, de végül egy barátom javasolt megoldást. A Play ellenőrizetlensége és mérete miatt nekem főleg az alkalmazástesztek fontosak, hardveres dolgok egy ideig nem fognak lekötni, rendesen odatette a Google.

Ha már jobban összeszoktunk, akkor gondolom elkezdem majd követni az újdonságokat, most például a vezeték nélküli töltőknek szeretnék jobban utánajárni, vagány lenne úgy tölteni a Nexus-t. :)

Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (holgyek (@) androidportal.hu), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)

(x) hirdetés
2013.02.02.

+