MojAndroid

Nem mostanában volt az utolsó Hölgyek és az Android, de az 50. jubileumi interjúnak is eljött az ideje. Ma Badó Andreával ismerkedhettek meg, aki iPhone 4-ről váltott Nexus 4-re. Andi az Arkon Zrt-nél dolgozik, termékmenedzser pozícióban és többek között ő felelős a koponyeg.hu alkalmazásáért (ami hamarosan Androidra is érkezik! És ahogy láttam, a legjobb magyar időjárás app lesz). Az interjú nem lett rövid, de eleve hosszúra terveztem és tényleg nem akartam vágni belőle, szinte semmit. Érdekesnek tartom, hogy hogy éli meg a váltást egy power user, érdeke látni ha valaki elfogultság nélkül hasonlítja össze a két platformot (ráadásul Google referencia készülékről van szó, amivel 100%-ban ül az összehasonlítás) illetve segítség lehet azoknak is, akik terveznek váltani ide vagy oda. Andit követhetitek twitteren, LinkedIn-en, illetve olvashatjátok a blogját.

ripthestage: Milyen készüléket használsz és milyen típusú volt az előző három?
Andi: Nemrégiben sikerült szereznem Magyarországon egy Nexus 4 készüléket, így most ő az aktuális, egy iPhone 4-ről váltottam rá. Az iPhone 4 előtt egy iPhone 3GS-em volt, amit sajnos elloptak. Már akkor is az online szakmában dolgoztam, így hirtelen kellett egy másik okostelefon, rutinból maradtam az iPhone mellett. A 3GS előtt egy Samsung Omniát nyomkodtam, ami viszont túl nehezen kezelhető, még stylussal működő készülék volt. Érdekes talán, hogy az Omnia előtt is iPhone-om volt, de akkoriban még alig tudott valamit, az volt a megjelenést követő első 1-2 év. Szeretem az Apple-t, a készülékek anyaghasználatát, a könnyű integrációt, a jó kezelhetőséget, de ha jön egy jobb ajánlat, hajlandó vagyok váltani.

andi_megvette_az_n4.png

ripthestage: Miért váltottál Androidra iOS-ről?
Andi: Már játszottam a váltás gondolatával, mert az iPhone 4-em gyengélkedni kezdett, amikor pedig megláttam a Nexus 4-ről szóló anyagokat, úgy döntöttem, hogy ez kell nekem. Bár munkában és otthon is Apple eszközöket használok, az iPhone 5 már nem érte meg anyagilag – nem szerettem volna újabb hosszú évekre egy mobilszolgáltatóhoz láncolni magam, készülékáron viszont egy vagyon. Ez volt az egyik legfontosabb érv a Nexus mellett – teljesítményben egy lapon emlegethető az iPhone 5-tel, árban viszont sokkal jobban megéri.

Ami a másik dilemma volt a váltás kapcsán, az az, hogy mi lesz a meglévő alkalmazásokkal, adatokkal, hogy szedjem ki iCloudból a kontaktlistát, milyen minőségűek lesznek az Android alkalmazások, mit kezdjek az iTunes Match előfizetésemmel, stb. Ezeket először végig sem gondoltam, amikor már meg volt rendelve a Nexus, akkor döbbentem rá, hogy valahogy kompatibilissé kéne tenni a dolgokat – a Google nagyszerű partner ebben, némi keresés után meg is volt, hogy kerülnek át az anyagok, így meg is nyugodtam, hogy mehet a buli. Az alkalmazásokról persze le kell mondani, de a legnépszerűbb szolgáltatók már hasonló minőségben dolgoznak mindkét platformra.

ripthestage: Mik az előnyei/hátrányai az Androidnak és mik az előnyei/hátrányai az iOS-nek?
Andi: Az iOS az Androidhoz hasonlítva merev, amikor először kezembe került a Nexus csak ámultam, hogy itt tényleg nem csak az van, amit kézhez kapok, hanem lehet rajta változtatni? Ez a merevség viszont nem feltétlenül hátrány, hiszen az iOS-en biztosítva van az alkalmazások minősége, amit kapsz, az működik, míg Androidon amit választasz, az nem feltétlenül lesz 100%-os.

Az iOS design szempontból szerintem verhetetlen, (legalábbis még, a Windows 8 elég szép lett), a jobb alkalmazások grafikailag is gyönyörűen kidolgozottak, a szemnek is élmény. Az Android stílus ezzel szemben sokkal egyszerűbb – nem ronda, nincs vele semmi gond, de teljesen más stílus. iOS-en jobban lehet az ilyesmivel játszani. A Köpönyeg app fejlesztésénél kihívás volt a Holo design előállítása, le kellett cserélni a legtöbb grafikai elemet.

A legtöbb személyes és munkahelyi adatom tárolására is a Google termékeit használom, ott mennek a leveleim, a naptáram, a fájljaim, képeim – ennek integrálásában határozottan 1-0 az Android javára. A naptárra nagyon kényes vagyok, a teljes funkcionalitás elérése iOS-en nem a leggördülékenyebb, Androidon viszont szuper. A beépített widgetet mondjuk le kellett cserélni, de nagyon szépet találtam helyette. Apropó, az Android mellett szól a widgetek használata is, nekem nagyon tetszik benne, hogy van a képernyő, amin a kedvenc dolgaim vannak, illetve van külön egy alkalmazáskönyvtár. iOS-en hiányzik ez a kétrétegű megoldás, ami így, látva a másik alternatívát, nem tetszik benne.

Üzleti oldalról nézve azonban az iOS-t tekintem a praktikusabb platformnak, az egységessége miatt sokkal könnyebb rá alkalmazás fejleszteni, illetve az App Store ellenőrző mechanizmusa garantálja a minőséget, a sandbox rendszer pedig a biztonságot. Androidon már a képernyőfelbontások vagy a hardveres különbségek miatt is rengeteg a galiba. Ezeket kiküszöbölni gyakorlott fejlesztő kell, drágán, és az sem garantál csak 4-5 készülékre tökéletes minőséget.

Nem lehet eldönteni, hogy az egyik vagy a másik a jobb. Mindkettőben van mit szeretni, van mit nem szeretni – használni kell őket és elfogadni az esetleges hiányosságokat. Most egyébként párhuzamosan fogom használni a kettőt együtt, mert egy iPad Minit is használok, de ennek is főleg szakmai okai vannak (nincs hol tesztelni az iOS appunkat :))

ripthestage: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Andi: Az első komoly randink akkor volt, amikor kivettem a Nexus 4-et a dobozból, előtte csak ismerősök telefonján láttam vagy próbálgattam. Amikor elfogott az érzés, hogy ezt akár mindennap tudnám használni, az egyrészt egy Samsung Galaxy S III, másrészt egy Nexus 7 nyomogatása közben volt. Korábban édesanyám Galaxy Minijén futó rendszer érthető okokból nem győzött meg, az élvonal viszont megfogott.

ripthestage: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Andi: Tudom, hogy már az iOS-re is elérhető volt a Google Now, ám azt sosem használtam, illetve nem cseréltem le a Safarit sem a Chrome-ra, nem tapasztaltam még a szinkronizációs képességeiket, így képzelheted, mennyire megdöbbentem, amikor a weben keresett címre indulva felkapom a telefont, amin már villogott a kártya, hogy akkor még 45 perc, mire odaérek. Vagy amikor rám szól, hogy ideje elindulnom, mert ha lekésem a metrót, nem érek oda a következő programomra. Ezek kis aranyos dolgok. :)

Egyébként nekem maga az okostelefon a kedves történet, önmagában mint eszköz a fontos – rengeteget könnyít a munkámon, könnyű szívvel ugrom ki az irodából ezért-azért, mert tudom, hogy bármikor elérnek e-mailben is (a Gmaillel végre real time), bármit el tudok intézni rajta.

ripthestage: Mik a kedvenc Android alkalmazásaid és mi az amit nem találsz a Playen, de örülnél neki? Miben látod a Google Play és az Apple Appstore közötti különbségeket? Melyik teszik jobban készüléken és web-en?
Andi: Nincs kifejezett kedvencem (a Köpönyeg appon kívül :)), nincs olyan alkalmazás, amit ne találtam volna meg a Playen, vagy ne találtam volna rá jó alternatívát. Ha mégis ki kell emelni valamit, akkor a konktaktok kezelése az, ami sokkal jobban bejön Androidon. Sajnálom, hogy a Nexuson lévő verzió nem támogatja natívan a Facebook és Twitter kontaktok összehangolását, erre kiegészítő appot még nem mertem kipróbálni, de lassan eljön annak is az ideje.

Ami még a szívemhez nőtt és iOS-en nagyon hiányzott: itt végre lehet állítani, hogy az ébresztő szundi opciója hány perc múlva jelezzen újra. iOS-en ez 9 perc ha tetszik, ha nem. Itt beállítottam 5 percre és ugyanúgy 3x nyomom le, de ez már sokkal kevesebb időt vesz igénybe. Gondolom a hardcore Android tulajok most jót mosolyogtak, hogy milyen apróságok okoznak örömet egy switchernek :)

andinak_tetszik_az_android.png

A két store között mint már korábban említettem, az alkalmazások ellenőrzöttsége az, amit fő különbségnek látok. Gyakorlatilag minden bekerülhet, ami a nyitott platformra nézve nem veszélytelen. A webes nézete egyértelműen a Playnek a jobb, az App Store-nak viszont ott van az iTunes, ami asztali gépeken nagyon magas színvonalat képvisel. A telefonokon vagy a tableteken nálam designban az App Store nyert, funkcionalitásban viszont jobban tetszik a Play. A Play-ben jobb a kategóriarendszer, a Google+ integrációnak köszönhetően rögtön ott vannak az ismerősök értékelései, be tudom állítani, hogy egy app a továbbiakban mindig automatikusan frissüljön, illetve mutatja a hasonló alkalmazásokat, vagy hogy mások mit töltöttek le mellé.
A Play a háttérben is szimpatikusabb, a feltöltött alkalmazásokról készült statisztikája sokkal jobban használható, mint a rivális iTunes Connect.

ripthestage: App kisokos. Mit használtál iOS-en és mit használsz helyette most Androidon?
Andi: Szerencsére a legtöbb appnak van verziója mindkét platformra: Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, Foursquare, Whatsapp, Viber, LinkedIn, Flipboard, Miso, IMDb, Mozi24, RunKeeper, WomanLog, BPMenetrend, Dosecast, Dropbox mind megvannak Androidra is. Ráadásul ami érdekes, hogy itt pl. a Whatsapp és a Dosecast ingyenes, ezek iOS-en pénzebe kerülnek. Szinte egyik alkalmazásomat sem kellett újra megvásárolnom, az egyedüli kivétel ez alól a Fruit Ninja, gyakorlatilag ez az első Android app, amiért fizettem.

iOS-en használtam a Pocket Expense nevű alkalmazást, ez volt az, ami nincs Androidra és egy kis támogatás kellett, hogy mégis mit használjak helyette. A szerencsés nyertes a Financisto lett, ami ráadásul még jobban is használható, mint a Pocket Expense és Google Drive-ba menti az adatokat, így még el sem vesznek a korábbi statok.

Az iTunes, illetve a zenék voltak egy sarkalatos pont a váltásnál, azonban itt sem kell aggódni. Ami az iOS-en az iTunes Match egy vagyonért, az itt a Google Music ingyenesen (bár nem tudom, itthon lehet-e már hivatalosan regisztrálni rá). A Google Music-hez való Music Manager szinkronizál iTunes-al, így most nálam úgy néz ki a rendszer, hogy a két MacBook között az iTunes Connect, a zenetáram és a telefon között pedig a Google Music szinkronizálja a dolgokat.

ripthestage: Munkád/hétköznapjaid során ki tudod használni az Android nyújtotta előnyöket?
Andi: Munkában a legnagyobb előnye, hogy jelez a meetingek előtt, enélkül nem tudnék normálisan végigcsinálni egy munkanapot, tuti elkésnék valamiről. Ezen kívül szerintem a legtöbb feladathoz elég, ha egy okostelefon van a zsebedben, mindegy, hogy iOS vagy Android – legalábbis nekem biztosan, főleg e-mailekkel és táblázatokkal dolgozom.

Munkán kívül az ideális az, ha nincs szükség a telefonra, akkor inkább csak csendesen lapuljon a táskában. A social mániámat tökéletesen ki tudom élni rajta, egész nap pöröghet a Twitter, Instagram, ami jön. A Maps-nek veszem nagy hasznát, pláne a Google Now-val kiegészítve igazán ütős kis páros, bár azt még nem tudják kezelni, hogy nem minden nap ugyanakkor megyek dolgozni :) Edzésekhez nagyon szeretem a RunKeepert, a gyógyszereim bevételéhez szuper a DoseCast, a mozimániámhoz pedig a Mozi24 és az IMDb.

ripthestage: Mit vársz egy Android blogtól?
Andi: Amikor már a kezemben volt a telefon, akkor leginkább az érdekelt a blogoktól: mégis, melyik appot használjam? Bár a legtöbb iOS appnak volt megfelelője, de a finance appnál eléggé lefagytam: na most akkor mi, merre? Keresgéltem, keresgéltem, de végül egy barátom javasolt megoldást. A Play ellenőrizetlensége és mérete miatt nekem főleg az alkalmazástesztek fontosak, hardveres dolgok egy ideig nem fognak lekötni, rendesen odatette a Google.

Ha már jobban összeszoktunk, akkor gondolom elkezdem majd követni az újdonságokat, most például a vezeték nélküli töltőknek szeretnék jobban utánajárni, vagány lenne úgy tölteni a Nexus-t. :)

Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (holgyek (@) androidportal.hu), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)

2013.02.02.
 • lipilee

  Financisto helyett a koin-t nézted? Mi volt a selling point a Financisto mellett?

  • anedera

   Amikor legutóbb néztem, a Koin még nem tudott több számlát kezelni. Szeretem látni, hogy mennyi pénz van a bankszámlákon, a SZÉP kártyán.. Erre a Koin még nem alkalmas, a Financisto igen.

 • farrvince

  Nagyon rosz felfogás ez, hogy jo az ha ingyen van az Androidon sok program!
  Nem, az rosz! Ez a gondolkodás felelős azért, ahogy az ország gazdasági helyzete all! Szám gondolkodás kommunista gondolkodás, abból az időből maradt hátra! Hogy semmiért sokat, Ingyen!
  Ha egy fejlesztő ingyen adja az appot, megis mi a jo francból él meg?
  Mellesleg az olcsó és ingyenes dolgok a minőség rovására mennek!

+